• Business

    Οι πλούσιοι νοικιάζουν ακίνητα στο Λονδίνο (αντί να τα αγοράζουν) λόγω Panama Papers


    Οι αποκαλύψεις των Panama Papers σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους φοροφυγάδες, και αυτό έχει ως παράπλευρο αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές πανάκριβων ακινήτων στο Λονδίνο να μην τα αγοράζουν, αλλά να προτιμούν να τα νοικιάσουν, ώστε να αποφύγουν τις σχετικές έρευνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

    Όμως δεν είναι μόνο τα Panama Papers: η αύξηση στο φόρο χαρτοσήμου και η οικονομική αβεβαιότητα ως προς το αν η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «βγάλει» Brexit επίσης ωθεί πολλούς πλούσιους που ενδιαφέρονται για ακίνητα στο Λονδίνο να τα νοικιάσουν, αντί να τα αγοράσουν.

    Οι ενοικιάσεις σε κατοικίες αξίας άνω των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν διπλασιαστεί από το 2011, ενώ παρουσίασαν αύξηση κατά 33% σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις κατοικιών ίδιας αξίας καταγράφουν πτώση 33% για την περίοδο αυτή.

    Ο μεσίτης Henry Pryor εξήγησε στους Financial Times πως οι διαρροές των Panama Papers έδειξαν ότι «κανείς δεν μπορεί [να αγοράζει] σιωπηρά».

    «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα αποθαρρυνθούν από αυτό, και θα έπρεπε», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Συνολικά 11,5 εκατομμύρια έγγραφα έχουν διαρρεύσει από τη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, μίας δικηγορικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά που ειδικεύεται στις offshore εταιρείες, αποκαλύπτοντας πώς πολλοί πλούσιοι χρησιμοποιούν φορολογικούς «παραδείσους» για διάφορες συναλλαγές, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση ακινήτων στο Λονδίνο.

    Επιπλέον, η αύξηση στο φόρο χαρτοσήμου (πρόκειται για έναν βρετανικό φόρο στις αγορές ακινήτων) για δεύτερη κατοικία έχει επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις πολυτελών σπιτιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, για ένα σπίτι αξίας 18,8 εκατομμυρίων ευρώ ο φόρος αυτός ανέρχεται πλέον σε 2,13 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ενοίκια περίπου τριών ετών για την ίδια κατοικία.

    Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι το νότιο Kensigton, το Knightsbridge, το Mayfair και το Holland Park.

    Σύμφωνα με το Business Insider, η αγορά πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου πήρε την κάτω βόλτα το 2015, με τις τιμές τους να καταγράφουν πτώση 6,7% από το 2014, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως η τάση αυτή δεν θα αλλάξει σημαντικά φέτος.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: No deal. Το πετρέλαιο… σβήνει επειδή το Ιραν δεν συμφώνησε (Δειτε 2 σχεδιαγράμματα)



    ΣΧΟΛΙΑ