• Business

    Η ώρα του εισαγγελέα για μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

    • NewsRoom


    Aυστηρές ποινικές διαδικασίες αναμένεται να κινήσουν άμεσα οι οικονομικοί εισαγγελείς κατά επιχειρηματιών με «κόκκινα» δάνεια οι οποίοι όπως προκύπτει, όχι μόνο δεν αποπλήρωναν τα δάνειά τους, αλλά είχαν διοχετεύσει τα εν λόγω κεφάλαια -ή τμήμα τους- σε προσωπικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Κουρουμπλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει λάβει τόσο τη λίστα από τις τράπεζες με τις εταιρίες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Η λίστα αυτή σε αντιπαραβολή με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey για το θέμα, τα CD των εμβασμάτων και τις λίστες εξωτερικού, αποτελούν τον κορμό της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υπεξαιρεθεί δάνεια και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών.

    Κατά πληροφορίες, ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέρος των δανείων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.

    Μέχρι στιγμής εστάλη προς τον αρμόδιο πταισματοδίκη παραγγελία να ελεγχθούν πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πολύ υψηλό δανεισμό και τα δάνειά τους είναι κόκκινα. Την ίδια ώρα ξεκίνησαν οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους 210 μεγαλύτερους οφειλέτες των 7 τραπεζών.

    Αρχικά επιλέχθηκαν τα 10 μεγαλύτερα «κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα προς μεγάλες επιχειρήσεις και τα 20 προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα έγινε συσχετισμός και συνολικός έλεγχος σε  επιχειρήσεις που είχαν μεγάλο δανεισμό σε κάποιες τράπεζες και μικρότερο στις άλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ