• Business

    Η Ολυμπία Οδός και το Ι.Ο.ΑΣ. υλοποιούν σε Αχαΐα και Κορινθία βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια

    • NewsRoom

    Μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ολυμπίας Οδού, ήδη από τα χρόνια της κατασκευής της Κορίνθου–Πατρών, ήταν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις εκστρατείες ενημέρωσης των οδηγών για ασφαλή κι άνετη οδήγηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση η εταιρεία υλοποιεί το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την οδική ασφάλεια, «Η ζωή δεν έχει Undo».

    Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ολυμπία Οδός συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) για την υλοποίηση σε σχολεία της Αχαΐας και της Κορινθίας της εκπαιδευτικής δράσης «Καν’ το σωστά», η οποία έχει εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας.

     

    Συγκεκριμένα, η δράση χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους εκμάθησης, οι οποίες ευνοούν τη βιωματική μάθηση και επιτυγχάνουν με παραστατικό τρόπο την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε κρίσιμα ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. Η εκπαιδευτική διαδικασία χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό.

    Στο πρακτικό μέρος, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα όχημα φυσικού μεγέθους να περιστρέφεται 360Ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρ’ όλο που η ταχύτητα που χρησιμοποιείται είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής ανατροπής περνά, με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.

    Οι μαθητές επίσης μπορούν να μπουν σε προσομοιωτή σύγκρουσης, ο οποίος παρά τη μικρή του ταχύτητα, αναδεικνύει την ανάγκη χρήσης ζώνης ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες. Εκτός από τη χρήση των προσομοιωτών όμως, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να εκτελέσουν ασκήσεις φορώντας ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την κατάσταση μέθης.

     

    Η εν λόγω δράση επομένως καταφέρνει να διδάξει με άμεσο και βιωματικό τρόπο στους μαθητές τις βασικές αρχές οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Από το 2019 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί σε 52 σχολεία κι έχει εκπαιδεύσει συνολικά γύρω στους 5.500 μαθητές, ενώ μόνο το 2022 στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει περίπου 2.200 μαθητές.

    Αναμφίβολα, η δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με απώτερο στόχο την αλλαγή της επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς, είναι πάντοτε επίκαιρη και ιδιαίτερα ωφέλιμη -ειδικά όταν μιλάμε για την ορθή εκπαίδευση των νέων – και η Ολυμπία Οδός, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Δείτε βίντεο στο κανάλι της Ολυμπίας Οδού στο You Tube (link στο youtube.com/user/olympiaodos/videos)