• Business

    Η Nova πωλείται, αλλά ο Κυριακού δεν «μπαίνει» στο παιχνίδι

    Θεόδωρος Κυριακού, Επικεφαλής ΑΝΤΕΝΝΑ

    Θεόδωρος Κυριακού, Επικεφαλής ΑΝΤΕΝΝΑ


    Υπόθεση ενός φαίνεται πως εξελίσσεται η περίπτωση της Nova, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το CVC φέρεται να είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος παίκτης για την απόκτηση της εταιρείας από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου.

    Τις τελευταίες ώρες υπήρξε έντονη φημολογία στην αγορά, ότι ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Θοδωρής Κυριακού, έδειξε ενδιαφέρον να παραλάβει τον φάκελο της BC Partners, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να προδικάζει ότι θα καταθέσει οικονομική προσφορά.

    Ωστόσο, στελέχη του ομίλου που μίλησαν στο mononews διέψευσαν αυτές τις φήμες και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την απόκτηση της Nova».

    Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός άνδρας του ΑΝΤ1 είχε εκφράσει παλιότερα ενδιαφέρον για τον έλεγχο της Nova, ωστόσο αυτή τελικά κατέληξε στο BC Partners του κ. Σταθόπουλου.

    Μάλιστα, στο παρελθόν ο ΑΝΤ1 είχε το 5% της NetMed NV, η οποία και ήλεγχε τη Multichoice Hellas, την πρώτη αδειούχο εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης και πρόδρομο σχήμα της Forthnet.

    Το ενδιαφέρον του CVC

    Όπως φαίνεται, η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Nova από το BC Partners έχει ξεκινήσει, με το fund να έχει βάλει τον πήχη στο 1,5 δισ. ευρώ με 1,7 δισ. ευρώ, ενώ έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το CVC fund έχει πρώτο εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την περίπτωση της Nova, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι «Ετοιμάζει πρόταση, η οποία θα είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ».

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η BC Partners προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα για 6-7 φορές το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει γύρω στα 250 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2023.

    Το γεγονός αυτό θέτει τον πήχη για την πώληση της Nova στα 1,5 δισ. ευρώ με 1,7 δισ. ευρώ και το CVC προτίθεται να δώσει αυτό το ποσό, ισχυροποιώντας έτσι και την συνολική του θέση στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι το CVC είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα assets της (όμιλος ΥΓΕΙΑ, VIVARTIA, Εθνική Ασφαλιστική κ.λ.π.)  αποτιμώνται πλέον στα 3 δισ. ευρώ.

    Τα σενάρια

    Tο BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου κατέχει το 55% των μετοχών της United Group με τον Ντράγκαν Σόλακ να έχει το υπόλοιπο ποσοστό.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη τμηματική πώληση της Nova, το BC διερευνά και την πώληση του συνόλου της United Group.

    Ωστόσο αναφορικά με αυτό το σενάριο, θα χρειαστεί να πουλήσει το ποσοστό του και ο Σόλακ, που όμως οι προθέσεις του ακόμα δεν είναι ακόμα γνωστές.

    Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Νίκος Σταθόπουλος θέλει να αποεπενδύσει από την UG καθώς έχει παρέλθει ήδη μια πενταετία από τότε που «μπήκε» και μένει να φανεί το επόμενο διάστημα με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς ο φάκελος θα είναι έτοιμος σε ένα μήνα και αμέσως μετά θα αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

    Η πορεία της Nova

    Το 2021, η BC Partners διέθεσε 980 εκατ. ευρώ για την αγορά της Wind Hellas και 150 εκατ. ευρώ για τη Nova (τότε Forthnet). Μάλιστα το 30% των μετοχών της Forthnet, το οποίο κατείχαν οι τράπεζες, πουλήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ. Με το συνολικό τίμημα δηλαδή να ανέρχεται άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν πουληθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το κέρδος για τον πωλητή θα είναι 400 εκατ. ευρώ (χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε το κόστος του τραπεζικού δανεισμού που σήκωσε όταν έγινε η εξαγορά).

    Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την «δημιουργία» της νέας Nova. Όπως αναφέρει η United, μέχρι το 2023 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Nova έως το 2027, από τα οποία έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ εντός του 2023.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, ο τζίρος στο 9μηνο διαμορφώθηκε στα 612,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της United Group, ενώ τα EBITDAal σημείωσαν αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 204,6 εκατ. ευρώ.

    Το επενδυτικό αποτύπωμα του ΑΝΤΕΝΝΑ σήμερα

    Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ έχει εστιάσει το επενδυτικό του ενδιαφέρον στο «χτίσιμο» αλλά και το φινίρισμα της streaming υπηρεσίας του ΑΝΤ1+ για το οποίο άλλωστε έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκχώρηση του 15% της συνδρομητικής του πλατφόρμας στην Fairfax, του ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα, ιδιοκτήτη του επενδυτικού κολοσσού με έδρα τον Καναδά.

    Πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να μπει πιο βαθιά στην αγορά των δισκογραφικών εταιρειών, 23 χρόνια μετά την ίδρυση της Heaven Music.

    Ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της εταιρείας που διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο της Lyra (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Θάνος Μικρούτσικος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, κ.α.).

    Δεν αποκλείεται ο όμιλος είτε να συγχωνεύσει την εταιρεία με τη Heaven, εφόσον υπογραφεί συμφωνία πώλησης, είτε να την απορροφήσει.

    Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ είναι ένας πολυεθνικός οργανισμός media, περιεχομένου, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ κατέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε media, που περιλαμβάνουν την επενδυτική τράπεζα και fund, Raine Group, την εταιρία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στο Hollywood, Imagine Entertainment, καθώς και 31 κανάλια και 3 συνδρομητικές ψηφιακές πλατφόρμες.

    Διαβάστε επίσης:

    BC Partners: Στο €1,5-1,7 δισ. ο πήχης για την πώληση της Nova- Ποιο fund ενδιαφέρεται

    Πιέσεις των παρόχων για κατάργηση του φόρου συνδρομητικής 10% – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ