• Business

    Η μετοχή της Tesla δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνή – Και θα μπορούσε να βρεθεί χαμηλότερα

    • Bloomberg
    Elon Musk

    Elon Musk


    Οι μετοχές της Tesla δεν είχαν ποτέ τόσο φθηνή αποτίμηση, καθώς ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, από τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα έως την ανησυχία των επενδυτών για τις προτεραιότητες του δισεκατομμυριούχου διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της, Elon Musk.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον 29 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα 17 φορές προβλεπόμενα κέρδη του δείκτη S&P 500, είναι στα χαμηλότερα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2010. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έπεσε κάτω από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

    Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο τίτλος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες το νέο έτος.

    Η ζήτηση στην Κίνα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αναγκάζοντας την εταιρεία να περιορίσει την παραγωγή και να καθυστερήσει τις προσλήψεις. Επιπλέον, οι μέτοχοι γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί μετά την εξαγορά της Twitter από τον Musk και την επακόλουθη μείωση της συμμετοχής του στην Tesla.

    «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην Κίνα», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στη Miller Tabak + Co., προσθέτοντας ότι «όσο ο Elon Musk περνά πολύ χρόνο με το Twitter, θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη μετοχή της αυοτκινητοβιομηχανίας».

    Tesla Price-to-Earnings Ratio Tumbles | Company trades at 29 times forward earnings, its cheapest level ever
    Η εταιρεία διαπραγματεύεται με 29 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη και είναι πιο φθηνή από ποτέ

    Το Bloomberg επισήμανε την Παρασκευή ότι η Tesla σχεδιάζει να αναστείλει σταδιακά την παραγωγή στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της στη Σαγκάη από τα τέλη του μήνα έως και τις αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω αναβαθμίσεων της γραμμής παραγωγής και επιβράδυνσης της καταναλωτικής ζήτησης.

    Στο μεταξύ, το Twitter εξακολουθεί να αποσπά την προσοχή του Elon Musk. Οι τραπεζίτες του δισεκατομμυριούχου – ο οποίος είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χάνοντας την πρωτιά από τον Bernard Arnault–  εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν μέρος του χρέους υψηλού επιτοκίου που εξασφάλισε για το Twitter με νέα δάνεια περιθωρίου που υποστηρίζονται από την Tesla, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

    Η μετοχή της Tesla σημείωσε βουτιά μέχρι και 5,8% την Τρίτη και διαμορφώθηκε στα 158,03 δολάρια, αγγίζοντας νέο χαμηλό δύο ετών και παρασύροντας και άλλες μετοχές ανταγωνιστικών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως οι Rivian Automotive και Lucid Group.

    «Μεταξύ των προβλημάτων με το Twitter και της επιβράδυνσης της ζήτησης, η Tesla θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι τα 150 δολάρια πριν γίνει ελκυστική για τους περισσότερους επενδυτές», δήλωσε ο Maley.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Μάχη» Μασκ – Αρνο για τον τίτλο του πλουσιότερου στον κόσμο

    Έλον Μασκ: 600Κ αξίας άγαλμά του ως κατσίκα στην έδρα Tesla



    ΣΧΟΛΙΑ