• Business

    Οι μεγάλοι κατασκευαστές στη μάχη για την φοιτητική εστία της Κρήτης προϋπολογισμού 206 εκατ. ευρώ

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης


    Το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, επτά συνολικά, κατεβαίνει στη μάχη για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σήμερα τελευταία μέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο προσήλθαν έξι εταιρείες και μια κοινοπραξία: Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Αρχιρόδον Group, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Θέμελη.

    Θα ακολουθήσει η προεπιλογή (εξέταση των τυπικών στοιχείων) στη συνέχεια ο ανταγωνιστικός διάλογος βάσει του οποίου θα καταρτιστεί η τελική σύμβαση και έπειτα οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά.

    Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

    Στο πλαίσιο τής σύμβασης σύμπραξης, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα εκπονήσει το σύνολο των τεχνικών μελετών που απαιτούνται και θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση τού αναγκαίου εξοπλισμού των κτιριακών υποδομών.

    Επίσης, θα προβεί στη χρηματοδότηση του έργου με ιδία ή και δανειακά κεφάλαια, ενώ θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση, καθ’ όλη τη διάρκεια τής σύμβασης σύμπραξης (30 χρόνια) η οποία συνίσταται, ιδίως, στην επιθεώρηση, τη συνήθη την προληπτική και τη διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση, την καθημερινή τεχνική λειτουργία και επιστασία, για την ετοιμότητα και ικανότητα για λειτουργία των εγκαταστάσεων και συστημάτων των κτιριακών υποδομών, και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ούτως ώστε το έργο να είναι απολύτως κατάλληλο και διαθέσιμο.

    Στην αρμοδιότητα του φορέα που θα επιλεγεί είναι ακόμη η φύλαξη, η καθαριότητα, η διαχείριση απορριμμάτων και η εξασφάλιση τής υγιεινής των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, και συστημάτων των υποδομών, που αποτελούν αντικείμενο τής σύμβασης σύμπραξης κατά τη φάση λειτουργίας και σε όλη τη διάρκεια τής σύμβασης σύμπραξης.

    Οι προς δημιουργία φοιτητικές εστίες θα επιστρέψουν  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.



    ΣΧΟΛΙΑ