• Business

    Η μεγάλη διόρθωση του φθινοπώρου για τις εισηγμένες πληροφορικής

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) - Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) - Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) - Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) - Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) - Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) – Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) – Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) – Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)


    Σημαντική διόρθωση έχουν καταγράψει οι μετοχές των εισηγμένων πληροφορικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μπορεί το κλίμα αυτή τη περίοδο να μην είναι θετικό και ο ΓΔ να έχει πέσει 15,6% από τα υψηλά του καλοκαιριού, ωστόσο οι εισηγμένες πληροφορικής έχουν δεχτεί ισχυρότερες πιέσεις τον τελευταίο μήνα, επηρεασμένες και από την αύξηση των επιτοκίων.

    Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κρίθηκαν καταλυτικοί για τις εταιρείες πληροφορικής, καθώς η γενικότερη πίστη και οι υψηλές προοπτικές στο κλάδο, οδήγησαν τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά, από τα οποία ωστόσο προσγειώθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο.

    Οι μαζικές πωλήσεις και οι αρνητικές συνεδριάσεις κυριαρχούν στο ταμπλό, κυρίως μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, αφού παρά τον αυξημένο τζίρο που εμφάνισαν (κάποιες ακόμα και +30%), λίγες ήταν αυτές που έδειξαν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας.

    Η μεγάλη πτώση της Space Hellas

    Η Space Hellas, μπορεί να αύξησε τα EBITDA της κατά 123%, ωστόσο τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 17,5%, με τον καθαρό δανεισμό να αυξάνεται από τα 60 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2022, στα 79 εκατ. ευρώ το 2023.

    Η μετοχή της Space από τις 28/8 που η τιμή της μετοχής ήταν στα 9,42, έχει γράψει μια πτώση περίπου 33,55%, στα 6,26 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή. Με την κεφαλαιοποίηση να πέφτει από τα 60,8 εκατ. στα 40,4 εκατ. ευρώ.

    Τι γίνεται με την Quest

    Και η μετοχή της Quest του Θεόδωρου Φέσσα έχει υποστεί μεγάλη διόρθωση από τα 6,7 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, στα 5,16 ευρώ.

    Μια πτώση της τάξης του 23%, η οποία ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν οφείλεται σε κάτι εσωτερικά του ομίλου, αλλά είναι απόρροια του γενικότερου κλίματος.

    Πάντως η διοίκηση προσπαθεί με αγορά ιδίων μετοχών να στηρίξει τη μετοχή, η οποία όμως έκλεισε πτωτικά για 10η σερί ημέρα.

    Το λάθος που στοίχισε στην Epsilon Net

    Αν είχε αποφευχθεί το συμβάν με τα stock options, κατά πάσα πιθανότητα η μετοχή θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, αναφέρουν πηγές.

    Όμως το λάθος έγινε και η μετοχή δέχεται ισχυρές πιέσεις.

    Η μετοχή της Epsilon Net από τα 12 ευρώ που έγραψε στις 15 Σεπτεμβρίου έχει βουτήξει κατά 26%, αφού την Παρασκευή έκλεισε με πτώση 3,7%, στα 8,83 ευρώ. Έχοντας χάσει 170 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε 20 ημέρες.

    Ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε στα 41,6 εκατ. ευρώ, έναντι 30,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό. Επίσης και τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα από 2,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, στα 7,6 εκατ. ευρώ το 2023.

    Πάντως ο πρόεδρος και CEO κ. Γιάννης Μίχος, σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα stock options.

    Profile και Real Consulting

    Με στόχο την εισαγωγή της στη Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2024, η Real Consulting σημείωσε αύξηση στο τζίρο κατά 20% και στα EBITDA κατά 32% ενώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42%.

    Ωστόσο η μετοχή από τα 2,85 ευρώ που είχε στις 24/8 έχει χάσει πάνω από 22%, ωθούμενη από το ασταθές κλίμα, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 2,21 ευρώ.

    Και η Profile σε αντίστοιχη κατάσταση, είχε 19% αύξηση τζίρου στο εξάμηνο και 42,7% στα καθαρά, ωστόσο η μετοχή έχει υποστεί διόρθωση επίσης πάνω από 22% από τα 4,9 ευρώ που έκλεισε στις 18 Ιουλίου, στα 3,78 ευρώ την Παρασκευή.

    Μικρότερη η πτώση σε Ideal και Entersoft

    Η μετοχή της Entersoft επίσης έχει δεχθεί πιέσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ωστόσο είναι μικρότερη σχετικά με τις υπόλοιπες.

    Από τα 6,28 ευρώ που έκλεισε τον Αύγουστο, η τιμή έχει πέσει στα 5,36 ευρώ, κάνοντας μια βουτιά 14,6%.

    Η Enersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη, έγραψε αύξηση 47%στα EBITDA ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

    Η Ideal όμως είναι η μετοχή που έχει δεχθεί τις ηπιότερες πιέσεις αυτό το διάστημα, της τάξη του 4%. Από τα 5,63 ευρώ που έκλεισε στα μέσα Αυγούστου στα 5,45 ευρώ την Παρασκευή.

    Άνω του 34% ήταν και οι απώλειες στη μετοχή της Q&R, που απογοήτευσε στα κέρδη εξαμήνου, αφού τα καθαρά ήταν αρνητικά, στα -29 εκατ. ευρώ, από 239.000 ευρώ ένα χρόνο πριν.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Η σύσταση νέας εταιρείας και η σχέση με την Κωτσόβολος

    Γιάννης Μίχος (Epsilon Net): Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα stock options

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Πιλοτική η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών



    ΣΧΟΛΙΑ