• Business

    Η οικογένεια Στασινόπουλου, ο υποβιβασμός της Cenergy και ο… Ασαντ

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco


    Όλοι οι παροικούντες την χρηματιστηριακή… Ιερουσαλήμ γνώριζαν, ειδικά στις ένδοξες μέρες του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ότι τα «χαρτιά» του άλλοτε ομίλου Viohalco, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου, πριν από την εισαγωγή στο Euronext  των Βρυξελλών, έδιναν το σήμα και την κατεύθυνση για τις υπόλοιπες μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

    Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών πήρε την απόφαση να «καθαιρέσει» από το club των μεγάλων (σ.σ. την Big Cap) τη μετοχή της Cenergy, την οποία αντικατέστησε η δυναμική και ανερχόμενη χρηματιστηριακά ΕΥΔΑΠ.

    Τι σχέση έχουν τα… καλώδια με τα νερά, θα διερωτηθεί κανείς.

    Καμία, είναι η απάντηση, απλώς έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι με τους μετόχους της Cenergy, που δεν είναι άλλοι από την οικογένεια Στασινόπουλου, μέσω της Viohalco, ελέγχοντας ποσοστό συντριπτικά υψηλό που παραπέμπει σε ποσοστά εκλογών στην Συρία, όπου ο Άσαντ εκλέγεται με ποσοστό μεγαλύτερο του… 80%!

    Η Viohalco, λοιπόν, ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 81%, η διασπορά είναι πολύ μικρή κι ενώ το Χρηματιστήριο έχει πάρει κέρδη σε ένα χρόνο πάνω από 43%, η μετοχή της Cenergy διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα χαμηλά έτους. Η μετοχή στοιχίζει στο ταμπλό περί το 1,30 ευρώ, όταν το χαμηλό έτους ήταν στο 1,10 και το υψηλό της στο 1,59 ευρώ, για να μην αδικηθεί η εικόνα ότι το ποτήρι είναι κάτι μεταξύ μισοάδειου ή μισογεμάτου…

    Κι αν οι οχλήσεις από τα funds που καθημερινά στήνουν ουρές το τελευταίο εξάμηνο έξω από υπουργικά γραφεία και γραφεία τραπεζιτών μέχρι τα γραφεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάπου στη Θεσσαλονίκη (…), το πολυδαίδαλο management της οικογένειας Στασινόπουλου, όπως έχει χαρακτηριστεί από χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές, απλώς σωρεύει τις προτάσεις των ξένων διαχειριστών για αύξηση της διασποράς των μετοχών.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τόσα χρόνια στην Big Cap η κεφαλαιοποίηση δείχνει ακούνητη, λίγο πάνω – λίγο κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα, έμενε εκτός με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 800 εκατ. ευρώ. Και unfair και πρόκληση, όπως ανέφερε στο mononews.gr παλαιός χρηματιστής.

    Κι ενώ η διοίκηση της Cenergy κάνει καλά τη δουλειά της, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα, η μετοχή χρηματιστηριακά δείχνει «αφρόντιστη». Και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σε ένα παγκοσμιοποιήμενο χρηματιστηριακά περιβάλλον κλείνει κανείς εύκολα τα αυτιά του στις σειρήνες των ξένων funds.

    Ο κλάδος των καλωδίων παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία, η οποία υπερδιπλασιάστηκε (από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 25,79 εκατ. ευρώ), όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 14,2%. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της εταιρείας, στο γεγονός ότι ο φετινός τζίρος αφορούσε κυρίως σε πωλήσεις υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, ένα εξειδικευμένο προϊόν υψηλής τεχνολογίας με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

    Πρόκειται για πωλήσεις που κατευθύνθηκαν σε έργα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, σε πρότζεκτ διασύνδεσης μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων με τη στεριά, καθώς επίσης και για το σημαντικό έργο της μικρής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

    Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των σωλήνων, μετά από ένα έτος ρεκόρ το 2018, όταν πουλήθηκαν 500 χιλιάδες τόνοι προϊόντων, κατάφερε να κρατήσει μεγάλο μέρος της δυναμικής διαθέτοντας 485 χιλιάδες τόνους ενώ η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 14,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Ως αποτέλεσμα η Cenergy κατάφερε φέτος να γυρίσει τις περυσινές ζημιές, οι οποίες οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις των καλωδίων και ειδικότερα στα υποβρύχια καλώδια.

    Κι όμως, παρά τα αισιόδοξα και καλά νέα από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» την μετοχή…

    Οι βασικοί μέτοχοι ωστόσο, αλήθεια τι έχουν να πουν στους μετόχους μειοψηφίας για το ότι η μετοχή της Cenergy υποβιβάστηκε στον Mid Cap και πέρασε στον προθάλαμο της Big Cap;



    ΣΧΟΛΙΑ