• Business

    Η αίτηση που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για να μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας

    Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας


    Μεθαύριο Πέμπτη, 1ηΟκτωβρίου, θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα επιδότησης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων για την πρόσληψη 100.000 ανέργων. Η επιδότηση διαρκεί ένα 6μηνο και το πρόγραμμα θα παραμείνει διαθέσιμο μέχρι να εξαντληθούν οι επιδοτούμενες θέσεις.

    Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν:

    -τα στοιχεία της επιχείρησης,
    -τα στοιχεία του δυνητικά ωφελούμενου, τις μηνιαίες μεικτές και τις αντίστοιχες καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποδοχές του
    -εαν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος,
    -τράπεζα και IBAN της επιχείρησης
    -ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές,
    -ότι θα διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

    Ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης οι επιχειρήσεις, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου. Το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020.

    Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

    Αν η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 12 μήνες, η νέα πρόσληψη επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η επιδότηση των 200 ευρώ πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.

    Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης.

    Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν από την 1/10/2020 και εφεξής, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Τίθενται μόνο δυο προϋποθέσεις, καθώς αποκλείονται :
    -οι εργαζόμενοι που είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση (όπως προσδιορίζεται με ΑΦΜ) τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψης ή
    -να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

    Στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν οι επιχειρήσεις την 18η Σεπτεμβρίου, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

    Για το κριτήριο της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μισθωτών ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή.

    Δεν προσμετρούνται εργαζόμενοι:

    -των οποίων η σύμβαση λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου,
    -των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,
    -οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώς.

    Κατά τη διάρκεια του 6μήνου δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο. Αν ο ωφελούμενος απολυθεί για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν νέα επιδοτούμενη θέση εργασίας. Κατά την διάρκεια του 6μήνου ο μισθωτός δεν μπορεί να μπει στο «Συν – Εργασία» ή σε αναστολή, αλλά μετά τους 6 μήνες, ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει τον μισθωτό και μπορεί να τον απολύσει.

    Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, οι έλεγχοι θα γίνονται και απολογιστικά αλλά και κάθε μήνα εντός του επίμαχου 6μήνου. Ειδικότερα, στο τέλος κάθε μήνα πραγματοποιείται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τη διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Κάθε μήνα, επίσης, παρακολουθείται η τήρηση της ρήτρας για την διατήρηση του μέσου όρου του πλήθους των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση στις 18 Σεπτεμβρίου συν τις νέες επιδοτούμενες θέσεις.

    Σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν σχετική ενημέρωση. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται απολογιστικά και σε περίπτωση που προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας ή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις- εκπίπτουν του προγράμματος και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ