• Business

    Η ΕΤΕπ θα υποστηρίξει με 125 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Christian Kettel Thomsen. Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ


    Στήριξη 125 εκατ. ευρώ θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα οπουδήποτε στην Ευρώπη μέσω ενός ειδικού και στοχευμένου προγράμματος.
    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕπ η χρηματοδότηση  θα βοηθήσει στην αποδέσμευση οικονομικών οφελών, στην περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων πληροφορικής και στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, λειτουργώντας παράλληλα ως καταλύτης για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει στήριξη με 125 εκατομμυρίων ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση των έργων ψηφιοποίησης που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας. Τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΕΤΕπ Χρήστος Σταϊκούρας και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen. Η δανειακή σύμβαση στοχεύει στη στήριξη της αναβάθμισης της ψηφιακής υποδομής του ελληνικού κράτους.

    Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε έργα που θα έχουν άμεσο όφελος για το ελληνικό κοινό, αλλά και έργα που θα παράγουν έμμεσα οφέλη ενισχύοντας τμήματα της δημόσιας διοίκησης όπου αλληλεπιδρούν κράτος και πολίτες.

    Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει έργα όπως το «Wi-Fi GR», που στοχεύει στη δημιουργία 3.000 hot spots σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από σχήματα όπως η δημιουργία δικτύων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και φυλακές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των πολιτών και στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης μέσω της χρηματοδότησης δράσεων όπως οι Εθνικοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Μέσω αυτής της συμφωνίας-πλαισίου, η ΕΤΕπ θα παράσχει 125 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών. Μέσα στην επόμενη πενταετία αυτά τα χρηματοδοτούμενα έργα, στους τομείς της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δικαιοσύνης, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να διευκολύνουν τις συναλλαγές του δημόσιου τομέα και να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Όλα είναι σημαντικά έργα που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέους, αλλά και σε ενίσχυση υφιστάμενων, διοικητικών μηχανισμών με άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία σε όλη τη χώρα».

    Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Αυτή είναι η χρονιά που η εκθετική πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας θα αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με την υλοποίηση μεγάλων έργων τεχνολογίας και πληροφορικής. Οι πολίτες έχουν ήδη περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες στη διάθεσή τους. Και, καθώς προχωράμε, αυτά θα βελτιώνονται ακόμη περισσότερο, παρέχοντας περισσότερη προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά τους. Για να το πετύχουμε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ψηφιακή υποδομή της χώρας. Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι διπλά σημαντική γιατί η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί θα κατευθυνθεί σε εξαιρετικά σημαντικά ψηφιακά έργα, αλλά και γιατί αντικατοπτρίζει την ευρύτερη εμπιστοσύνη διεθνώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας».

     

    Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen δήλωσε: «Σε όλη την Ευρώπη η πανδημία έχει προκαλέσει νέες προκλήσεις και έχει δείξει την ανάγκη για καινοτομία, δημιουργία νέων βέλτιστων πρακτικών για τη δημόσια διοίκηση και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, και η Ελλάδα δείχνει μεγάλο όραμα και φιλοδοξία εργαζόμενη για να διασφαλίσει ότι η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η βελτίωση των ψηφιακών τεχνολογιών του ελληνικού δημόσιου τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση του συντονισμού και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων και των δημοσίων υπηρεσιών, δημιουργώντας παράλληλα ένα φιλικότερο περιβάλλον για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστήριξε την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα οπουδήποτε στην Ευρώπη, και μάλιστα σε όλο τον κόσμο, σε ένα ειδικό και στοχευμένο πρόγραμμα. ».



    ΣΧΟΛΙΑ