• Business

    Η επόμενη μέρα μετά την απόρριψη του σχεδίου της Τιτάν

    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Σχέδιο Β θα αναζητήσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Τιτάν, έπειτα από την αποτυχία της δημόσιας πρότασης της Τitan Cement International S.A., την οποία ίδρυσαν οι βασικοί μέτοχοι της τσιμεντοβιομηχανίας, με σκοπό την αλλαγή έδρας και την εισαγωγή της σε ξένα χρηματιστήρια (Euronext Βρυξελλών και Euronext Παρισίων). 

    Κομβική δήλωση της διοίκησης κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος χθες ήταν πως «η στρατηγική του Ομίλου παραμένει προσηλωμένη προς τη διεθνή ανάπτυξη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του. Η διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων και η βελτίωση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα παραμένει σημαντική προτεραιότητά του». Στην ανακοίνωσή της επίσης η διοίκηση της Τιτάν μίλησε για αρνητική συγκυρία στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

    Όπως εκτιμάται, αφού αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης και αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε αποδεκτή, θα σχεδιαστεί το επόμενο βήμα.

    Εκτιμήσεις συνδέουν την αποτυχία της δημόσιας πρότασης με την πορεία της τιμής της μετοχής της Τιτάν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (κλείσιμο Παρασκευής, κοινή 20,65 ευρώ, προνομιούχος 18,55 ευρώ) σε σχέση με την τιμή της ανταλλαγής του 10% (21,05 ευρώ για την κοινή και 17,65 ευρώ για την προνομιούχο) – εφόσον πετύχαινε η δημόσια πρόταση –  συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ζημιά αν η εταιρεία παραμείνει ως έχει.

    Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, οι μέτοχοι οι οποίοι δεν συμμετείχαν κινούνται σε όλο το φάσμα του μετοχολογίου της τσιμεντοβιομηχανίας (ξένοι και Έλληνες θεσμικοί, μικρομέτοχοι). Για να συγκεντρωθεί το 90% θα έπρεπε να πειστούν οι μέτοχοι με περίπου το 48% των μετοχών. Το υπόλοιπο ποσοστό (άμεσα ή έμμεσα) είχε συνταχθεί με τους ιδρυτές της Titan Cement International. Από το 48% περίπου το 10% ανήκει σε Έλληνες μικρομετόχους και θεσμικούς επενδυτές.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, η οποία έληξε στις 25 Ιανουαρίου 2019, προσφέρθηκαν νόμιμα και έγκυρα κοινές μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 87% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τιτάν και (β) προνομιούχες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 92% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της Τιτάν.

    Βάσει επίσης εκτιμήσεων οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, εφόσον επενδύουν στην Ελλάδα, έχουν ήδη λάβει το ρίσκο και ως εκ τούτου αποτίμησαν το σχέδιο της διοίκησης της Τιτάν, χωρίς το «άγχος» της αλλαγής έδρας ή της εισαγωγής σε χρηματιστήριο εκτός Ελλάδας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτυχία του σχεδίου της Τιτάν μάλλον ξάφνιασε, το ελληνικό επιχειρείν, με δεδομένο ότι στη μακρόχρονη πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας δεν έχει δώσει την εντύπωση βιαστικών, μη μελετημένων κινήσεων. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας με διαρκή ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό. Αναφορές περί διαφωνιών στο εσωτερικό του δεν επιβεβαιώνονται.

    Πάντως τα τελευταία 24ωρα υπήρξε σημαντικός αριθμός πράξεων επί της μετοχής του Τιτάνα από μετόχους και συνδεόμενα με τη διοίκηση πρόσωπα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαδοχικές αγορές ιδίων μετοχών.

    Μεταξύ αυτών, από την ΕΔΥΒΕΜ ΛΤΔ (Eλληνικά Δομικά Υλικά Βιομηχανική Εμπορική Μεταφορική Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ), νομικό πρόσωπο συνδεόμενο με τον κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο και το Ίδρυμα Παυλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου που εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό 10,011%. Παράλληλα, η Fidelity γνωστοποίησε προ ημερών ότι μέσω εταιρειών της κατέχει το 5,51% του μετοχικού κεφαλαίου του Τιτάνα.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης η μετοχή του Τιτάνα υποχώρησε στο κλείσιμο κατά 5,38% (στα 19,54 ευρώ) και το προνόμιο κατά 4,31% (στα 17,75 ευρώ).

    Το 2017 μόνον το 17% του συνολικού τζίρου της Τιτάν (249 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,506 δις. Ευρώ) και το 7% των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) προήλθε από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

    Η Τιτάν ιδρύθηκε το 1902, ιδρύοντας το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελλάδα, στην πόλη της Ελευσίνας, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1912.

    Ο Όμιλος σήμερα παράγει, διανέμει και εμπορεύεται τσιμέντο, αδρανή υλικά, έτοιμο σκυρόδεμα, ιπτάμενη τέφρα και συναφή δομικά υλικά σε τέσσερις γεωγραφικές περιφέρειες: 1. στις Ηνωμένες Πολιτείες (περιλαμβανομένου του Καναδά), 2. στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη (περιλαμβανομένων των τερματικών σταθμών εισαγωγής στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο), 3. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της πΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου) και 4. στην Ανατολική Μεσόγειο (περιλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Τουρκίας), ενώ συμμετέχει σε δύο κοινοπραξίες, στην Τουρκία και τη Βραζιλία.

    Διαθέτει συνολικά 14 μονάδες παραγωγής τσιμέντου, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις στην Ελλάδα, δύο στην Αίγυπτο και από μια στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Βραζιλία. Η συνολική παραγωγική ικανότητα του Ομίλου σε τσιμέντο (περιλαμβανομένου του τσιμέντου, των μονάδων άλεσης και των υλικών με υδραυλικές ιδιότητες) ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια τόνους κατ’ έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιβεβαίωση mononews για ΤΙΤΑΝ: Όλο το παρασκήνιο του «ΟΧΙ» στην δημόσια πρόταση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς συμβάλλει στην αποστολή της Nasa στη Σελήνη ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Μαριάνθη Φραγκοπούλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σαμπάνιες (ή αλλιώς πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς)



    ΣΧΟΛΙΑ