• Business

    Οι επίγονοι του Γιάννη Λάτση

    • Contributor

    Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης (αριστερά), Dr Τζον Λάτσης


    Πάρις Κασιδόκωστας  Λάτσης – Γιάννης Σπ. Λάτση : Τους ενώνει το αίμα … τους χωρίζουν όλα τα υπόλοιπα.

    Στην τρίτη γενιά ετοιμάζεται να περάσει σταδιακά η διαχείριση της Οικονομικής Αυτοκρατορίας που έχτισε ο Γιάννης Λάτσης.

    Το οικονομικό οικοδόμημα γιγαντώθηκε  εντός και εκτός Ελλάδος όταν τα ηνία του Ομίλου ανέλαβε ο γιός του Σπύρος,  ο άνθρωπος που σε αντίθεση με τον πατέρα του, την μητέρα του και τις αδελφές του Μαργαρίτα και Μαριάννα, ελάχιστα γνώριζε στην Ελλάδα.

    Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε για τον Σπύρο, όσοι τον ξέρουν καλά και έκαναν παρέα ως νεαροί στην Αθήνα προ 45-50 ετών:  “Στην Ελλάδα έχει μόνο δυο φίλους”.

    Τα εγκαίνια του Ελληνικού που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έφεραν στο προσκήνιο είτε με την παρουσία τους είτε με την απουσία τους, την Τρίτη γενιά της οικογένειας Λάτση.

    Στην τελετή έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του  ο γιός του Σπύρου Λάτση  ο Γιάννης Σπ. Λάτσης.

    Ένας άνθρωπος που ελάχιστα γνωρίζουμε και ουδέποτε έχει τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας – όπως άλλωστε και ο πατέρας του  – για την προσωπική του ζωή και τον εν γένει για τον ιδιωτικό του βίο.

    Πράγμα σπάνιο για μεγιστάνες του πλούτου αυτού του διαμετρήματος.

    Απαρατήρητη όμως δεν πέρασε η απουσία τόσο της Μαριάννας Λάτση όσο και του γιού της Πάρι Κασιδόκωστα, ο οποίος έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές στις κοσμικές στήλες προκαλώντας ενίοτε με τις αντισυμβατικές του στυλιστικές επιλογές, αλλά και με τις επιλογές των συντρόφων του.

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος digital media προ ολίγων ημερών:  “Τάμτα – Κασιδόκωστας: Το απόλυτο ανδρόγυνο look με oversized σιελ κοστούμι και τα πράσινα μαλλιά του Πάρι”

    Από τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό, ο Γιάννης Σπ. Λάτσης ανάμεσα στους Κυριάκο  Μητσοτάκη και Οδυσσέα Αθανασίου

    Είναι προφανές ότι τα δύο εγγόνια του Γιάννη Λάτση , δεν διαφέρουν μόνο εμφανισιακά μεταξύ τους.

    Προέρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους με ελάχιστα κοινά σημεία μεταξύ τους.

    Τόσο από την επαγγελματική τους πορεία αλλά και από την κοινωνική παρουσία που διαθέτουν, γίνεται αντιληπτό ότι άβυσσος χωρίζει την κοσμοθεωρία του ενός από την η κοσμοθεωρία του ενός δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την κοσμοθεωρία του άλλου.

    Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τους «ενώνει μόνον το αίμα, ενώ τους χωρίζουν όλα τα υπόλοιπα».

    Επιχειρήσαμε  να σκιαγραφήσουμε τους δύο διαφορετικούς χαρακτήρες όπως αυτοί αποτυπώνονται στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τις σπουδές που έχουν κάνει και εν γένει τη δημόσια εικόνα που εμφανίζουν.

    Ο Πάρις Κασιδόκωστας – Λάτσης

    Μπορεί ο Πάρις Κασιδόκωστας – Λάτσης να είναι περισσότερο γνωστός για τη δραστηριοποίηση του στο χώρο του θεάματος, τις κατά καιρούς εκκεντρικές του εμφανίσεις και την προσωπική του ζωή(Τις τελευαταίες ημέρες έχει φωτογραφηθεί με αθλητικά ρούχα και πράσινα μαλλιά), ωστόσο, ο ίδιος έχει αποδείξει έμπρακτα τις ικανότητες του στον κλάδο της ναυτιλίας ως άξιος συνεχιστής του παππού του, του πρωτοπόρου και οραματιστή καπετάν – Γιάννη Λάτση.

    Ο γιος της Μαριάνας Λάτση και του Γρηγόρη Κασιδόκωστα, σήμερα 40 ετών,  άρχισε να ασχολείται ενεργά με την οικογενειακή εταιρεία Latsco Shipping, μία εκ των παλαιότερων ναυτιλιακών της χώρας, το 2012.

    Αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου συνέχισε με επιτυχία την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της εταιρείας που έχει ιστορία 70 ετών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Έχοντας στο πλευρό του έμπειρα στελέχη του κλάδου όπως ο ικανός και μέγας γνώστης της αγοράς Γιώργος Μαργαρώνης (πρηγουμένως ηταν αφεντικό στους Clarkson’s στην Ελλάδα), ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να επεκτείνει σημαντικά το στόλο του -από 9 πλοία το 2009 σε σχεδόν 30 τάνκερ και gas carriers- υλοποιώντας ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα.

    Φέτος παρέλαβε τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC, τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα, σηματοδοτώντας την επιστροφή της ναυτιλιακής στον τομέα των πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων.

    Το 2017 ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης αποφάσισε να εισέλθει για πρώτη φορά στην αγορά ξηρού φορτίου.

    Μάλιστα στράφηκε στα μεταχειρισμένα bulkers -παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Λάτση παραδοσιακά προτιμούσε τα νεότευκτα πλοία- κρίνοντας ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή τη συγκεκριμένη στιγμή.

    Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Marla Dry Bulk, με στόλο τεσσάρων φορτηγών πλοίων τύπου Supramax, τα πλοία που αποκτήθηκαν με την κοινοπραξία Ivy Shipping. Επίσης, στην Marla Tankers, που ιδρύθηκε το 2018, η οικογένεια ενέταξε τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου Aframax.

    Η αναγνώριση των ικανοτήτων του εγγονού του καπετάν – Γιάννη Λάτση να θέσει την οικογενειακή ναυτιλιακή σε αναπτυξιακή τροχιά αποτυπώθηκε στην βράβευση του, τον Δεκέμβριο 2018, στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards με το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award), το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες της ναυτιλίας, ηλικίας έως 40 ετών.

    Ένα χρόνο μετά, παρέλαβε από τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards ένα ακόμη βραβείο, το Tanker Company of the Year για λογαριασμό της Latsco Shipping.

    Το 2019, η Latsco Shipping στράφηκε και στον ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ιδρύοντας την Latsco LNG Marine Management, η οποία πέρυσι παρέλαβε τα δύο πρώτα νεότευκτα LNG carriers, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων, που κατασκευάστηκαν στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai heavy Industries.

    Πάρις Κασιδόκωστας
    Τάμτα και Πάρις Κασιδόκωστας (Φωτό Σάββατο 15/10/2022)
    Πάρις Κασιδόκωστας
    Τάμτα και Πάρις Κασιδόκωστας (Φωτό Σάββατο 15/10/2022)

    Η προσωπική ζωή και ο χώρος του θεάματος

    Από νεαρή ηλικία, όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ, ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω του ξέφρενου lifestyle του και των σχέσεων του με επώνυμες, εκθαμβωτικές θηλυκές υπάρξεις.

    Αίσθηση είχε προκαλέσει το ειδύλλιο του με την αρκετά μεγαλύτερη του και φίλη της μητέρας του, γοητευτική Ζέτα Βομβογιάννη, πρώην σύζυγο του ισχυρού Βρετανού κοσμηματοπώλη Φρανσουά Γκραφ, που έληξε άδοξα.

    Ακολούθησαν η σχέση του με την κληρονόμο, celebrity Πάρις Χίλτον, την οποία είχε φέρει και στην Ελλάδα, και μία σειρά από εφήμερες σχέσεις με διάσημα ονόματα.

    Από το 2015 βρίσκεται στο πλευρό της Γεωργιανής τραγουδίστριας-fashion icon Τάμτα, που κάνει καριέρα στην Ελλάδα και είναι γνωστή για τις εκκεντρικές και ανατρεπτικές στυλιστικές της επιλογές.

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος digital ειδησεογραφικού media προ ολίγων ημερών: “Τάμτα – Κασιδόκωστας: Το απόλυτο ανδρόγυνο look με oversized σιελ κοστούμι και τα πράσινα μαλλιά του Πάρι”

    Με ροκ εμφάνιση και λατρεία στα τατουάζ, ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης άρχισε να ασχολείται με το χώρο θεάματος πριν στραφεί στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση.

    Η πρώτη του επαφή με τον χώρο της τέχνης έγινε στις ΗΠΑ, με την βιομηχανία του κινηματογράφου να τον συναρπάζει.

    Το 2005, ίδρυσε μαζί με τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Τέρι Ντούγκας, απόφοιτο της σχολής κινηματογράφου του UCLA, την εταιρεία παραγωγής ταινιών 1821 Media Group, η οποία καταφέρει να κλείσει πολύ καλές συνεργασίες με μεγάλα studios και με διεθνούς φήμης ηθοποιούς όπως οι Κέβιν Κόστνερ, Κάμερον Ντίαζ, Νάταλι Πόρτμαν, Σοφία Βεργκάρα, Τζένιφερ Γκάρνερ, Ρόμπερτ Πάτινσον,  Νίκολας Κέιτζ κ.α.

    Ακολούθησε το 2011 η επέκταση των δραστηριοτήτων του και στον χώρο της μουσικής.

    Σε συνεργασία με τον Γιώργο Αρσενάκο, έμπειρο στέλεχος μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, ίδρυσαν την Panik Entertainment Group, η οποία εδρεύει στη Βούλα.

    Αρχικός στόχος ήταν η ανακάλυψη και παρουσίαση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών αλλά στην πορεία κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της καταξιωμένα ονόματα του χώρου, όπως η Άννα Βίσση, η Δέσποινα Βανδή κ.α. και να αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες δισκογραφικές της εγχώριας αγοράς.

    Πάρις Κασιδόκωστας
    Τάμτα και Πάρις Κασιδόκωστας

    Ο Γιάννης Σπύρου (JOHN SPIRO) Λάτσης 

    Ο Dr John Latsis, όπως τον αποκαλούν στο περιβάλλον του είναι 45 ετών και ο «φυσικός διάδοχος» της αυτοκρατορίας των Λάτσηδων που -σύμφωνα με το Fortune- είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες με οικογενειακή περιουσία περί τα 3,2 δις και επιχειρηματική αποτίμηση δραστηριοτήτων πάνω από 13 δισ.

    Πέρα από την περιουσία στην οποία εκ των πραγμάτων συμμετέχει, είναι επιστήμονας – ερευνητής με ακαδημαϊκό background που περιλαμβάνει καλό βιογραφικό σπουδών σε διάσημα βρετανικά πανεπιστήμια (University of Cambridge, The London School of Economics and Political Science (LSE), University of Oxford), αλλά και διδακτικό και ερευνητικό έργο (University of Reading, Henley Business School – αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Κοινωνικής και Οργανωτικής Θεωρίας, University of Oxford, και ειδικός ερευνητής στο St Peter’s College).

    Μαζί με τον πατέρα του, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο δύο τραπεζικών οργανισμών (EFG International AG, EFG Bank AG).

    Επιπλέον, ο John Spiro Latsis είναι πρόεδρος στην Gestron Asset Management, διευθύνων σύμβουλος στην Gestron Services SA, μέλος ΔΣ στην EFG Bank European Financial Group SA αλλά και στη La Tour Holding SA, μέλος του Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής του International Latsis Foundation.

    Επίσης είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος με την επωνυμία Independent Social Research Foundation και της Επενδυτικής Επιτροπής με πρόεδρο του Ιδρύματος τον πατέρα του.

    Ο Γιάννης Λάτσης ο νεότερος είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τα εννέα πρώτα ξαδέλφια που αποτελούν την τρίτη γενιά της οικογένειας, αλλά και ο πρώτος από τα τέσσερα παιδιά του Σπύρου Λάτση (τον Γιάννη ακολουθούν η, δύο χρόνια νεότερή του, Έμμα, ο Αλέξανδρος 40 ετών και η Αννίτα).

    Τα εννέα πρώτα ξαδέλφια αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας.

    H οικογένεια Λάτση συνεχίζει πλέον μέσα από «συμφωνημένες διευθετήσεις» στο εσωτερικό δηλαδή πρακτικά μέσα από τον διαχωρισμό και διαμοιρασμό του χαρτοφυλακίου και των δραστηριοτήτων.

    Όπως είναι γνωστό, αυτές οι «διευθετήσεις» δεν έγιναν πάντοτε χωρίς μαύρα σύννεφα στις οικογενειακές σχέσεις.

     

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ