• Business

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες που κάνουν «απόβαση» στο Λονδίνο

    Aerial panoramic cityscape view of London and the River Thames, England, United Kingdom


    Μπορεί η κρίση να έχει χτυπήσει την Ελλάδα ωστόσο το ελληνικό επιχειρείν δεν σταματά να επεκτείνεται. Έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης οι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν «απόβαση» στο Λονδίνο προτείνοντας νέα προϊόντα και ιδέες.

    Σύμφωνα με το Forbes, τον περασμένο Μάρτιο, η αλυσίδα καφέ Mikel, με 185 καταστήματα διεθνώς, άνοιξε το πρώτο της καφέ στην Αγγλία. Τα εστιατόρια Saucy επεκτάθηκαν λίγο αργότερα με δύο καταστήματα στο Λονδίνο, «διαφημίζοντας» έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική παραδοσιακή – και όχι μόνον – κουζίνα.

    Startups, όπως η Agnes Gourmet Foods, μεταφέρουν τη μεσογειακή διατροφή στους Βρετανούς.

    H ναυτιλία, ένας νευραλγικός τομέας για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας έχει επεκταθεί εδώ και αιώνες στο Λονδίνο.

    «Το Λονδίνο ήταν ανέκαθεν το κέντρο της ναυτιλιακής δραστηριότητας για τους Έλληνες πλοιοκτήτες», σημειώνει ο ειδικός της ναυλαγοράς, Θεοφάνης Ματσόπουλος.

    »Η βρετανική νομοθεσία εφαρμόζεται στην πλειονότητα των συμφωνιών της ναυλαγοράς, κάτι που έλκει την καταγωγή της από το παρελθόν της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» συμπληρώνει ο Ματσόπουλος.

    Σύμφωνα με το Forbes το Brexit έχει δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον στους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη βρετανική αγορά χωρίς υψηλό κόστος.

    «Η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο αριθμό από παραγωγούς οργανικών και μη οργανικών τροφίμων υψηλής ποιότητας», λέει ο Αντώνιος Κελεσής της Agnes Gourmet Foods. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν τους πόρους ή τις διασυνδέσεις για να μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Agnes γεφυρώνει αυτό το χάσμα, βοηθώντας τους παραγωγούς».

    Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού επενδυτικού «ανοίγματος» προς την βρετανική αγορά είναι η ΦΑΓΕ, η οποία έφερε το ελληνικό γιαούρτι στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αύξηση παραγωγής υδρογονανθράκων προγραμματίζει η Gazprom

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα δύο ομόλογα των 379,5 εκατ. ευρώ που μπορεί να δώσουν τη «χαριστική βολή» στα Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Μυτιληναίος: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας και τα φιλόδοξα σχέδια του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ