• Business

    Η Δανία σχεδιάζει μία Silicon Valley σε 9 τεχνητά νησιά


    Η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο ανάπλασης που θα δημιουργήσει εννέα νέα νησιά, 10 χλμ. νότια της Κοπεγχάγης.

    Τα νησιά δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Δανούς, φυσικά – η χώρα τους περιέχει 391 από αυτά. Αλλά αυτή είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, με έκταση μόλις 43.000 τετραγωνικά χλμ. Κατά συνέπεια, αναζητά νέες εκτάσεις για την ανάπτυξη της πρόκλησης για δημιουργικές λύσεις, όπως το σχέδιο Holmene, το οποίο έχει ως στόχο να επιτρέψει την αειφόρο ανάπτυξη μέσα στα όρια μιας γεωγραφικά περιορισμένης περιοχής.

    Η λέξη “holmene” μεταφράζεται ως νησίδες – εννέα από τις οποίες θα ανακτηθούν από τη θάλασσα στα παράλια της Μεγάλης Κοπεγχάγης και θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να βρίσκονται 5,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Το έργο προβλέπει τη δημιουργία νέων εκτάσεων 3,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 700.000 τ.μ. θα διατεθούν ως φυσικές περιοχές, και 17 χιλιόμετρα νέας ακτογραμμής. Η Δανία έχει ήδη περίπου 7.300 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Πρόκειται για σχεδόν 1,5 μέτρο ακτής ανά κεφαλή του πληθυσμού.

    Ένα από τα νησιά θα στεγάσει τη μεγαλύτερη μονάδα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια στη Βόρεια Ευρώπη. Τα βιολογικά απόβλητα και τα λύματα από τα 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοπεγχάγης θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό και βιοαέριο.

    Θα υπάρξουν επίσης και άλλες πράσινες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ανεμόμυλων, οι οποίες θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ετήσιας μείωσης τουλάχιστον 70.000 τόνων CO2 μέσω της παραγωγής 322.000 MWh ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι ένα ποσό που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας του 25% του πληθυσμού της πόλης της Κοπεγχάγης, διατηρώντας τη δέσμευση της χώρας στην πράσινη ενέργεια και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν 18χλμ. Ποδηλατοδρόμων.

    Χτίζοντας για το μέλλον: βήμα προς βήμα

    Ο βασικός μοχλός για τη δημιουργία της νέας γης είναι η παροχή χώρου για εμπορική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Θα υπάρξει χώρος για 380 επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν σε οικονομική δραστηριότητα άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ της Δανίας.

    Ο επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Δανίας, Brian Mikkelsen, ανέφερε στο TV2 ότι τα νησιά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μιας «ευρωπαϊκής Silicon Valley», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    Αλλά εκτός από βάση για επιχειρήσεις, τα νησιά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναψυχή και τη φυσική αξιοποίηση της περιοχής. Κάθε νησί θα περιβάλλεται από μια πράσινη ζώνη, την οποία λένε οι αρχιτέκτονες του έργου, η Urban Power, υποστηρίζει πως σημαίνει “ελκυστικές μεταβάσεις μεταξύ γης και νερού”.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανία δημιουργεί νέα γη από την παλιά. Όταν η γραφική γέφυρα Øresund χτίστηκε για να συνδέσει τη Δανία με τη γειτονική Σουηδία, το νησί Peberholm δημιουργήθηκε από λάσπη που βυθίστηκε στη διαδικασία της κατασκευής. Η γέφυρα έχει μήκος σχεδόν 8 χιλιομέτρων, αλλά εκτείνεται για άλλα 4 χιλιόμετρα υπογείωςη τελική ευθεία είναι μια σήραγγα που αρχίζει στο Peberholm.

    Το πρόγραμμα Holmene έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά απαιτεί επίσημη έγκριση από το δανικό κοινοβούλιο, το Folketing. Συνεπώς, η κατασκευή δεν έχει αρχίσει, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει το 2022, με στόχο ολοκλήρωσης του 2040.

    Η ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας εννέα μικρότερων νησιών, παρά μιας ενιαίας ξηράς, αναπτύχθηκε από την Urban Power.

    Η στρατηγική έχει πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Arne Cermak Nielsen, έναν από τους συνεργάτες της εταιρείας αρχιτεκτόνων.

    “Μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, χωρίς να αφήνει την εντύπωση ενός ημιτελούς έργου εάν εμφανιστεί μια νέα οικονομική ύφεση. Επιπλέον, τα νησιά μπορούν να αναπτυχθούν θεματικά, αφήνοντας τις καλύτερες συνθήκες για την καινοτόμο βιομηχανία και την έρευνα στο πλαίσιο της πράσινης τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης της ζωής και των μελλοντικών, άγνωστων ακόμα τομέων”.

    Μόλις ολοκληρωθεί και με πλήρη δυναμικότητα, οι εμπνευστές του έργου ελπίζουν ότι το Holmene θα έχει βοηθήσει στη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας, καθώς και στη δημιουργία νέων και ποικίλων μικρο-περιβαλλόντων.

    “Η ποιότητα του να είσαι δίπλα στο νερό δεν πρέπει να υποτιμάται και οι ακτές των νησιών και το δέλτα που προκύπτει μεταξύ τους έχουν μία μοναδική δυναμική“, δήλωσε ο Nielsen.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ