• Business

    Η COSCO παρουσίασε την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    ΟΛΠ Cosco Κίνα Πειραιάς


    Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας της Ελλάδας, το Hellenic Port Community System (HPCS), που έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την ηλεκτρονική και διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου, το Exportgate της Eurobank (www.exportgate.gr/en) παρουσιάστηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά PCT S.A..

    Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, επιτυγχάνεται η παροχή στις επιχειρήσεις, ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για εμπορευματοκιβώτια και φορτία που διέρχονται από τα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπούς κόμβους, και οι συναλλασσόμενοι εισαγωγείς και εξαγωγείς επωφελούνται από τις συνέργειες της κοινής αυτής προσπάθειας στην ανάπτυξη των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

    Ο πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής της ΗPCS και διευθυντής έρευνας ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ Δρ. ‘Αγγελος Αμδίτης τόνισε ότι «οι τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Για να συνεχίσουν αυτόν τον ρόλο αποτελεσματικά, στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής οικονομίας, πρέπει να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών». Πρόσθεσε ότι οι υποδομές του Hellenic Port Community System (HPCS) εξασφαλίζουν την ομαλή διεκπεραίωση των θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και των υπηρεσιών εφοδιαστικής, κατοχυρώνοντας υψηλό επίπεδο ασφαλείας που πιστοποιείται από εξωτερικούς ελεγκτές. Συμπλήρωσε επίσης, ότι η πλατφόρμα HPCS εξελίσσεται συνεχώς, στοχεύοντας στη διαρκή βελτιστοποίηση, τόσο της λειτουργίας της, όσο και της λιμενικής κοινότητας στο σύνολό της, ακολουθώντας απλουστευμένες διαδικασίες την στην λογική του single window.

    Από την πλευρά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Eurobank, Group Chief Digital Officer & επικεφαλής Global Transaction Banking, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος ανέφερε ότι «το εγχώριο εμπόριο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση». Τόνισε δε, ότι «η συνεργασία της Eurobank με εταιρείες του ομίλου την COSCO Shipping και η σύμπραξη του Exportgate.gr με το HPCS, την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην υπηρεσία του εμπορίου, δημιουργεί προοπτικές και ευκαιρίες ικανές να καλύψουν κάθε εξαγωγική ή εισαγωγική ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων».

    Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας της Ελλάδας, Hellenic Port Community System (HPCS), παρέχει ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εμπορευματοκιβώτια και φορτία που διέρχονται από τα ελληνικά λιμάνια, με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο υψηλών προδιαγραφών.

    Το ΗPCS αυτοματοποιεί, πιστοποιεί και διασυνδέει τις διαδικασίες της λιμενικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Με την αυτοματοποίηση των ροών εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων:

    – Εξασφαλίζει τη γρήγορη, ασφαλή και ομαλή διακίνησή τους μέσω θαλάσσης, οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς.

    – Επιταχύνει και διασφαλίζει τη διεκπεραίωση και τον συντονισμό των διαδικασιών και την ανταλλαγή πληροφοριών.

    – Μετασχηματίζει ψηφιακά τις υφιστάμενες διαδικασίες προς όλους τους συναλλασσόμενους μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών

    Στα πλεονεκτήματα του συστήματος συγκαταλέγονται:

    1. Μείωση κόστους και χρόνου κατά 95%, καθώς δεν απαιτείται η φυσική παρουσία (χρόνος απελευθέρωσης εμπορευματοκιβωτίου).

    2. Κυβερνοασφάλεια. Εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Παρέχει ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, με πλήρη θωράκιση από κυβερνοαπειλές.

    3. Χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να είναι όλα τα ελληνικά λιμάνια και όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών που αποτελούν κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Η πλατφόρμα HPCS διασυνδέει κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς της λιμενικής κοινότητας με όλους τους συναλλασσόμενους, όπως ναυτιλιακούς πράκτορες, διαμεταφορείς, τελωνειακούς αντιπροσώπους, τελωνεία, λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, εταιρείες logistics κ.ά.

    Μέσω της πλατφόρμας HPCS παρέχονται υπηρεσίες από τις εταιρείες PCT SA (Piraeus Container Terminal SA) και PCDC SA (Piraeus Consolidation and Distribution Center SA), μέλη του ομίλου της COSCO shipping. Όσον αφορά στο Exportgate, από την έναρξη της λειτουργίας του το 2013, προωθεί τη δικτύωση των επιχειρήσεων διεθνούς εμπορίου της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα μεγαλύτερα και αξιόπιστα διεθνή δίκτυα εμπορίου, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους. Τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για πάνω από 200.000 εισαγωγείς από 41 χώρες.

    Συνολικά, στο Exportgate συμμετέχουν πάνω από 3.900 ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους.

    Το Exportgate έχει αναπτυχθεί από την Eurobank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγικούς φορείς Ελλάδος, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) ενώ υποστηρίζεται και από διμερή επιμελητήρια.

    Για την Κύπρο η τράπεζα αναπτύσσει το “Exportgate” σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)



    ΣΧΟΛΙΑ