• Business

    Η Αλεξίου του ΕΣΡ βάλλει κατά Παππά -Παρέμβαση για τις τηλεοπτικές άδειες

    • NewsRoom

    Η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Λίνα Αλεξίου συμμετέχει σε ημερίδα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η δημοσιογραφική δεοντολογία και τα ΜΜΕ», Αθήνα, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


    Την ταχύτατη εκδίκαση των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών στο Συμβούλιο Επικρατείας, για τη διαδικασία αδειοδότησης, ζητεί με παρέμβασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ),  το οποίο, ως γνωστόν, παρακάμφθηκε απο τη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι  στην «Ομάδα Εργασίας για την οργάνωση της διαδικασίας διενέργειας των δημοπρασιών του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου» που συγκροτήθηκε από τον  αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά δεν μετέχει ούτε ένας ειδικός επιστήμονας-μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ενώ αντίθετα μετέχουν έξι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Προηγήθηκε η παρέμβαση του καθηγητή Διοικητικού Δικαίου, Πάνου Λαζαράτου, ο οποίος, ζήτησε την προστασία του Θεσμού, αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, με τον προσδιορισμό της δίκης, εντός του Ιουνίου. «Η εκδοση δικαστικής αποφάσεως μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στο σύνολό του», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων.

    Αντίστοιχη είναι θέση που εκφράζει και το ΕΣΡ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΤΕ, Νίκ. Σακελαρίου:

    Τον Οκτώβριο του 2015 με τη διάταξη του άρθρου 55 παράγραφος 10 του ν.4339/10 επαύθησαν τα εν ενεργεία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πλην ενός. Έκτοτε, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν έχει λάβει απόφαση για την συμπλήρωση των μελών του ΕΣΡ. Με άλλη διάταξη νόμου η αρμοδιότητα του ΕΣΡ για χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ανατέθηκε στον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε τη σχετική κανονιστική πράξη διαδικαστικού χαρακτήρα. Ηδη εκκρεμούν ενώπιον σας αιτήσεως ακυρώσεως κατά της πράξης αυτής.
    Θεωρούμε, κ.Πρόεδρε, ότι ο άμεσος προσδιορισμός δικασίμου των ως άνω αιτήσεων ακυρώσεως, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Για το λόγο αυτό ζητούμε να προσδιορίσετε τη συζήτηση των ως άνω αιτήσεων ακυρώσεως εντός του τένοντες έτους.
    Με εκτίμηση Λίνα Αλεξίου
    Αντιπρόεδρος ΕΣΡ



    ΣΧΟΛΙΑ