• Business

    HSBC: Πόσο κοστίζει στους γονείς η εκπαίδευση των παιδιών τους;

    • NewsRoom
    πανεπιστήμιο Αθηνών


    Όλο και ακριβότερα κοστίζει στους γονείς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους γεγονός που τους αναγκάζει να δουλεύουν περισσότερο να κάνουν λιγότερες διακοπές αλλά και να φτάνουν στο σημείο να δανείζονται ώστε να καλύψουν τα διάφορα έξοδα της φοίτησης  των παιδιών τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της HSBC «Η Αξία της Εκπαίδευσης», με τίτλο «Η Τιμή της Επιτυχίας», οι φοιτητές εκτιμούν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό από ό,τι στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Σύμφωνα με έρευνα της HSBC, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν 10.000 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες, 4 στους 5 γονείς (84%) βασίζονται στα καθημερινά τους έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές των παιδιών τους. Το 41% των γονιών δεν έχουν κάνει αποταμίευση αποκλειστικά για τις σπουδές των παιδιών τους.

    Αρκετοί από τους γονείς, οι οποίοι δαπανούν κατά μέσο όρο, 16,338 δολάρια ΗΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του παιδιού τους, αναγκάζονται να προβούν σε σημαντικές θυσίες. Το κόστος είναι μεγαλύτερο στο Χονγκ Κόνγκ, όπου οι γονείς είναι έτοιμοι να δαπανήσουν ένα τεράστιο ποσό (51.656 δολάρια), ενώ ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (29.398 δολάρια), η Σιγκαπούρη (26.377 δολάρια) και η Ηπειρωτική Κίνα (21.046 δολάρια).

    Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονέων (35%) παγκοσμίως δηλώνουν ότι έχουν δανειστεί προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο, ποσά που αφορούν, πέρα από τα δίδακτρα, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως φορητοί υπολογιστές και tablets, ποσά που έρχονται σε δεύτερη θέση, μετά το ποσό των διδάκτρων. Το 15% των γονέων δήλωσε ότι έχει πάρει βραχυπρόθεσμο δάνειο, το 13% έχει χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα και το 11% έχει στραφεί σε δανεισμό από οικογένεια ή φίλους.

    Λόγω της οικονομικής πίεσης και της έλλειψης μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, πολλοί γονείς αναγκάζονται να κάνουν προσωπικές θυσίες για να στηρίξουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μεταξύ αυτών των γονέων, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις εξόδους τους. Συγκεκριμένα, το κόστος των σπουδών αναγκάζει τους γονείς να μειώσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητές τους, όπως οι έξοδοι για φαγητό ή για κινηματογράφο, ενώ το 47% τονίζει ότι έχει μειώσει τη διάρκεια των διακοπών του και το 35% ότι εργάζεται υπερωριακά ή ότι έχει πιάσει δεύτερη δουλειά.

    Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές δαπανούν τα χρήματά τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι ερωτώμενοι γενικά εκτιμούν ότι ξοδεύουν έως και 2.285 δολάρια σε εστιατόρια ή σε παραγγελίες έτοιμου φαγητού, περισσότερα από όσα διαθέτουν για επιστημονικά βιβλία (780 δολάρια). Επιπλέον, οι φοιτητές λένε ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.107 δολάρια για διασκέδαση (π.χ. μπαρ, νυχτερινά κέντρα ή κινηματογράφο) και 1.612 δολάρια σε ρούχα και καλλυντικά.

    Καθώς οι φοιτητικές δαπάνες είναι υψηλές, πολλοί στρέφονται στη μερική απασχόληση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στον τρόπο ζωής τους. Περισσότεροι από 4 στους 5 φοιτητές (83%) σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται ενώ σπουδάζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα (53%). Κατά μέσο όρο, οι σπουδαστές δαπανούν 3,4 ώρες σε αμειβόμενη εργασία, περισσότερο χρόνο από αυτόν που αφιερώνουν για να παρακολουθήσουν διαλέξεις (2,7 ώρες), για μελέτη στο σπίτι (2,5 ώρες) ή στη βιβλιοθήκη (1,6 ώρες). Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να εστιάσουν στις σπουδές τους, με το 77% αυτών που έχουν παιδί στο πανεπιστήμιο να δηλώνει ότι σχεδιάζει να φροντίσει για το βασικό κόστος διαβίωσης των παιδιών τους, ώστε αυτά να μπορούν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους.

    Οι φοιτητές στρέφονται και αυτοί προς τον δανεισμό. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ξοδεύουν περισσότερα από 1.101 δολάρια για την πλήρη αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών τους, των προσωπικών δανείων και του φοιτητικού τους χρέους. Το κόστος αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στις ΗΠΑ, όπου οι φοιτητές εκτιμούν ότι ξοδεύουν έως και 4.321 δολάρια.

    Το Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που πολλοί νεαροί ενήλικες γίνονται οικονομικά ανεξάρτητοι και πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων γονέων (26%) παραδέχονται ότι θα ήθελαν να έχουν διδάξει στο παιδί τους περισσότερα για τη διαχείριση των χρημάτων. Το 17% δήλωσε ότι έπρεπε να έχει μιλήσει στο παιδί του νωρίτερα, σχετικά με τα οικονομικά. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί γονείς (49%) που ερωτήθηκαν, θα ήθελαν να έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν νωρίτερα για τις σπουδές του παιδιού τους. Πολλοί από αυτούς τους γονείς (48%) ανησυχούν ότι δεν θα έχουν τους οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν την εκπαίδευση του παιδιού τους. Πάντως, το 26% όσων συνεισφέρουν οικονομικά δεν γνωρίζουν τι ποσό ουσιαστικά δαπανούν ή πού ακριβώς διατίθενται τα χρήματα που δαπανούν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Παρά τη σημαντική επένδυση χρημάτων, η αξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ακόμα ξεκάθαρη τόσο στα μάτια των γονέων όσο και των φοιτητών, με το 68% των γονέων με παιδί στο πανεπιστήμιο και το 70% των ίδιων των φοιτητών να λένε ότι η επένδυση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αξίζει.

    Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Η έρευνα της HSBC επιβεβαιώνει ότι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους είναι τόσο σημαντική, ώστε αξίζει πολλές θυσίες από πλευράς τους, μιας και αποτελεί το εφόδιο, είναι η απόλυτη επένδυση για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

    Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνουν ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι ιδιαιτέρως ακριβές. Οι γονείς στην Ελλάδα παραδοσιακά θεωρούν την εκπαίδευση των παιδιών τους προτεραιότητα. Ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα αυτά θα πρέπει να προβούν σε σωστά δομημένο οικονομικό σχεδιασμό. Στην HSBC, μπορούμε να στηρίξουμε τους γονείς στην απαιτητική διαδικασία του προγραμματισμού χάρη στα εργαλεία και την εμπειρία που διαθέτουμε».

    Πρακτικά βήματα

    Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τα παρακάτω πρακτικά βήματα, όταν προγραμματίζουν τα οικονομικά τους για τις σπουδές των παιδιών τους:

    1. Ξεκινήστε τον σχεδιασμό νωρίς
    Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η αποταμίευση για την εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πετύχουν τους στόχους τους και να περιορίσουν την οικονομική πίεση για τις οικογένειές τους. Η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό και σε επιλογές βασισμένες στη σωστή ενημέρωση.

    2. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το κόστος
    Το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι υψηλό. Θα πρέπει, λοιπόν, οι γονείς να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των διαφορετικών εξόδων που αφορούν στον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    3. Εμφυσήστε σωστές οικονομικές συνήθειες στα παιδιά σας
    Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν το κόστος της φοιτητικής ζωής, εκμεταλλευόμενοι τα εργαλεία προϋπολογισμού που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

    4. Επενδύστε σε μια ευρεία γκάμα δεξιοτήτων
    Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν έναν ακαδημαϊκό δρόμο που θα τα εφοδιάσει με διάφορες δεξιότητες απαραίτητες για τους χώρους εργασίας, όπως δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και οι κοινωνικές δεξιότητες ενώ παράλληλα θα διδάσκει και τις γνώσεις που απαιτούνται από το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανία: Δεν κάναμε «καψόνια» σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο χτύπημα για την Τουρκία: Ο πληθωρισμός άγγιξε το 18%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φρένο στην παροχολογία Τσίπρα από ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8%



    ΣΧΟΛΙΑ