• Business

    HSBC: Οι «Δεν Ξέρω» θα κρατήσουν τη Βρετανία στην ΕΕ


    Ίσως τελικά το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κριθεί από τη θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια.

    Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που απαντούν «Δεν Ξέρω» στις δημοσκοπήσεις για το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, εκτιμά η βρετανική τράπεζα HSBC, θα γείρει εν τέλει την πλάστιγγα προς την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και την αποφυγή του Brexit.

    Όπως αναφέρει η οικονομολόγος της HSBC Liz Martins:

    «Δεδομένης μίας δυαδικής επιλογής αποχώρησης ή παραμονής -που αντανακλά, φυσικά, τις επιλογές που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο τη μέρα εκείνη- η πλάστιγγα τείνει να γείρει προς το μέρος της παραμονής. Δεδομένου ότι ένα 10-20% των ερωτηθέντων στις περισσότερες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις απαντά «δεν ξέρω», αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό πιθανής υποστήριξης που δεν προσμετράται».

    Η HSBC επικαλείται επίσης τον Stephan Shakespeare της εταιρείας ερευνών YouGov, που σημειώνει: «Η βαθιά ανθρώπινη τάση αποφυγής του κινδύνου είναι πιθανό να γίνεται όλο και πιο ισχυρή καθώς θα πλησιάζουμε πιο κοντά σε μία πραγματική απόφαση που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα άπαξ και ληφθεί».

    Το βρετανικό δημοψήφισμα απέχει πλέον δέκα εβδομάδες, και σήμερα ξεκινούν επισήμως οι πολιτικές καμπάνιες υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μικρό προβάδισμα υπέρ της παραμονής, το οποίο ωστόσο φαίνεται να μειώνεται, σύμφωνα με αυτό το γράφημα της HSBC που αποτυπώνει το μέσο όρο 30 δημοσκοπήσεων:

    HSBC1

    Το αν τελικά οι αναποφάσιστοι θα γείρουν πράγματι την πλάστιγγα προς το μέρος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα κριθεί από το πόσο πιθανό είναι να πάνε να ψηφίσουν.

    Η HSBC σημειώνει ότι οι δημοσκόποι «παρατήρησαν ότι στις γενικές εκλογές στη Βρετανία, η προσέλευση μεταξύ αυτών που προηγουμένως δήλωναν αναποφάσιστοι δεν ήταν αξιόλογα χαμηλότερη από αυτούς που είχαν ήδη αποφασίσει».

    Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται πως οι πιθανότητες για ένα Brexit είναι τελικά λιγότερες απ’ όσο πιθανόν να νομίζουμε…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Αγωνία στους τραπεζίτες για τους ξένους μετόχους τους την ώρα που η Blackrock αγοράζεi Alpha



    ΣΧΟΛΙΑ