• Business

    HSBC: Ευρώπη, ήρθε η ώρα να δέσεις τη ζώνη σου

    hsbc


    Ήρθε η ώρα η Ευρώπη “να δέσει τη ζώνη της”, υποστηρίζει η HSBC και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον πληθωρισμό που έρχεται, καθώς οι τιμές στην ήπειρο πρόκειται να αρχίσουν να αναρριχώνται μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις αναλύσεις του οικονομολόγου Fabio Balboni και της ομάδας του.

    Στην πρόσφατο briefing της HSBC για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – που φέρει τον ευφάνταστο “Δέστε τις ζώνες σας (αλλά μην ενθουσιάζεστε και τόσο)” – ο Balboni και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι, μετά από μια μεγάλη περίοδο που ο πληθωρισμός ήταν υποτονικός, οι αλλαγές στον ρυθμό της πτώσης των τιμών στον κλάδο της ενέργειας (σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες) πρόκειται να εκτοξεύσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Για την ακρίβεια, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 1% το 2017 για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της τράπεζας και με τον Balboni να σχολιάζει παράλληλα ότι “Από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά, οι τιμές του πληθωρισμού θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς θα συνυπολογιστεί η επίδραση από τον κλάδο της ενέργειας και θα ξεκινήσουν να διαμορφώνονται σε ποσοστά άνω του 1% σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε γενικές γραμμές αυτά είναι καλά νέα”.

    Το παρακάτω διάγραμμα της HSBC αποτυπώνει τα λεγόμενα της ανάλυσης:

    European inflation

    Και ενώ ο Balboni με την ομάδα του τονίζουν ότι η Ευρώπη επιτέλους θα δει λίγο πληθωρισμό, ωστόσο δεν πρόκειται να πλησιάσει τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – λίγο κάτω από το 2% – λόγω των χαμηλών επιπέδων που κινούνται οι τιμές των τροφίμων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και λόγω της πτώσης των τιμών των βιομηχανικών αγαθών.

    Αναλυτικά η HSBC αναφέρει ότι:

    “Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα των τιμών των τροφίμων που παρατηρήθηκαν το μήνα Ιούλιο θα είναι προσωρινά, καθώς θα κινηθούν σε πιο μέτρια επίπεδα τους ερχόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσε κάποιες ανακατατάξεις στις προμήθειες. Η πτώση στα βιομηχανικά αγαθά υποδεικνύει ότι η υποτίμηση του ευρώ απέτυχε στην ουσία να παράγει πληθωρισμό στις εισαγωγές, τουλάχιστον μέχρι τώρα”.

    Τα παραπάνω, σύμφωνα με την τράπεζα, θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω δράση και να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πέρα από το Μάρτιο του 2017. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, βέβαια, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την επέκταση του QE στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/palies-amarties-kalite-na-plirosi-deutsche-bank/74713



    ΣΧΟΛΙΑ