• Business

    Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα παραμείνει «εδώ» με κάποιες προϋποθέσεις 

    • Έφη Τσιβίκα

    Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων


    Παρά το γεγονός ότι, λόγω των αυξημένων πιέσεων που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια, έχει αγγίξει τα οικονομικά όριά της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όχι μόνο παραμένει «όρθια», αλλά μπορεί να είναι και ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους  που θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση. Αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

    Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εκδήλωση της Ένωσης, η ελληνική παραγωγή  φαρμάκων έχει πολύ μεγάλες προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη, εξαγωγές, φορολόγηση και αυτό είναι κάτι που έχει καταγραφεί σε μελέτες και έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

     «Σε μια χώρα, όπου πάρα πολλά πράγματα καταρρέουν γύρω μας, είμαστε ένας από τους τελευταίους κλάδους, που κρατάμε παραγωγές, αυξάνουμε εξαγωγές και επενδύσεις. Υπάρχει ακόμα μία γερή παραγωγική βάση, την οποία όμως δεν έχουμε εκμεταλλευτεί όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Τρύφων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, από το τέλος του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, των συνεχών μειώσεων των τιμών και κυρίως του rebate και του clawback, που φτάνει μέχρι και το 35% των πωλήσεων, οι εταιρίες έχουν φτάσει οικονομικά στο «μη περαιτέρω».  

    Με αυτό το δεδομένο απαιτείται μια συνολική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα παρέχει στους Έλληνες ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία έχει πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα στην ελληνική οικονομία.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ έχει ήδη καταθέσει  συγκεκριμένες προτάσεις και πρόκειται   να τις θέσει ξανά υπόψη όλων των φορέων, πάνω σε διαρθρωτικά  μέτρα για τη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την πολιτική γενοσήμων, την είσοδο νέων φαρμάκων στη λίστα.

    Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της  στα πολύ οριζόντια μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας στη φαρμακευτική πολιτική,  όμως δηλώνει «υπέρ» του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης.

    «Είναι προτιμότερο για όλες τις εταιρίες, κυρίως για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, να έχουμε λιγότερα έσοδα παρά να μην έχουμε προγραμματισμό, πληρώνοντας υπέρμετρα rebate και clawback. Αυτό διαλύει κάθε δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης  και  επενδυτικών πλάνων για το  μέλλον και η Ελλάδα χάνει ανταγωνιστικότητα σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

    Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Σε μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή της Επιτροπής για την ανάπτυξη αλλά και τη λύση θεσμικών και δομικών προβλημάτων στη χώρα, στο πλαίσιο των τομέων και των δραστηριοτήτων που καθορίζονται από τη μελέτη εντάσσονται  πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προτείνει για όλες τις εταιρίες, ελληνικές και ξένες που επενδύουν  στη χώρα μας,  να θεσπιστεί ένας «δείκτης εγχώριας προστιθέμενης αξίας», ο οποίος θα προσμετρά την εγχώρια προστιθέμενη αξία που δίνει η κάθε εταιρία, σε σχέση με τις εισφορές, τον αριθμό εργαζομένων, τις  αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα,  τα συστήματα αποζημίωσης και  το  clawback.

    «Είναι διαφανές και δίκαιο σύστημα και είναι ξεκάθαρο ότι για μια χώρα που έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μην βάζουμε αυτή τη διάσταση, στα πλαίσια μιας στρατηγικής για να ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ δύσκολη στενωπό και να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο αυτό θα  κατατεθεί πολύ συγκεκριμένη πρόταση, «αρμοδίως», ξεκινώντας από το γραφείο του πρωθυπουργού και φτάνοντας  μέχρι τη Βουλή και όλα τα κόμματα, για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτός ο δείκτης.

    «Θεωρούμε ότι  η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Μια σειρά από ελληνικά φάρμακα είναι παλιά φάρμακα, είναι γενόσημα, τα οποία παράγουμε με σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές και με πλήρη έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας σε κάθε παρτίδα που αποδεσμεύουμε. Τα δίνουμε με έκπτωση τουλάχιστον 60-65% στα ταμεία και αντί να βλέπουμε μέτρα για αύξηση της χρήσης των οικονομικών φαρμάκων και των γενοσήμων, βλέπουμε συνεχείς παρεμβάσεις και μειώσεις τιμών, έξοδο των φαρμάκων αυτών από την αγορά και υποκατάστασή τους.  Με τις παραγωγικές μας μονάδες μπορούμε να καλύψουμε το 60% των αναγκών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με χαμηλές τιμές και το 40-50% των νοσοκομειακών αναγκών. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια στρεβλή πολιτική», τόνισε  ο κ. Τρύφων, επισημαίνοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη εθνική περίοδο,  η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις εξαρτήσεις από το εισαγόμενο φάρμακο και να καταναλώνει αυτά τα οποία παράγει, ιδίως όταν αυτά είναι οικονομικά.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει και θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει, αυξάνει τις εξαγωγές της, οι βάσεις της είναι εδώ και θα παραμείνουν εδώ, αλλά με προϋποθέσεις. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φόβοι για GREXIT από τα νέα φάρμακα – Κορυφώνεται η αγωνία των ασθενών

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΕΦ: Ψευδές το επιχείρημα για υψηλές τιμές των γενοσήμων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκδόθηκε η Θετική Λίστα – Ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ