• Business

    Bayer: Εξαιρετική χρονιά το ‘16 – Ακόμα καλύτερες οι προβλέψεις για το ‘17

    • NewsRoom
    bayer

    Bayer


     

    Μια πολύ επιτυχημένη χρονιά ήταν το 2016 για τον όμιλο Bayer, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.  «Τα αποτελέσματα του ομίλου έφθασαν πάλι σε επίπεδα ρεκόρ και σημειώσαμε επίσης σημαντική πρόοδο στην εξαγορά της Monsanto, που έχει ήδη συμφωνηθεί», δήλωσε ο κ. Werner Baumann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Λεβερκούζεν.  

    Στον Τομέα Φαρμάκων, οι πωλήσεις και η αύξηση των κερδών κινήθηκαν και πάλι σε ενθαρρυντικά επίπεδα. Στον Τομέα Υγείας των Καταναλωτών, σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων, κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο (Fx & portfolio adj.), αλλά υπήρξε μείωση των κερδών. Στον Τομέα Γεωργίας, οι πωλήσεις κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο, καθώς και τα καθαρά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι στο περιβάλλον της αγοράς εξακολουθούν να επικρατούν δύσκολες συνθήκες. Στο τμήμα Κτηνιατρικών, σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων, κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο, ενώ τα κέρδη διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Η Covestro κατέγραψε σημαντική αύξηση των κερδών, ενώ οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και ξεκινήσαμε καλά τη φετινή χρονιά», δήλωσε ο κ. Baumann. Για το 2017, εκτιμά ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη θα καταγράψουν περαιτέρω άνοδο.

    Η συμφωνία για την εξαγορά της Monsanto πέρσι ήταν ένα μεγάλο βήμα στρατηγικής για την Bayer, είπε ο κ. Baumann. «Αυτή η συναλλαγή εντάσσεται απόλυτα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, καθώς –μέσα από τις δραστηριότητές μας στο χώρο των Βιοεπιστημών– στόχος μας είναι να καταλάβουμε ηγετική θέση σε ελκυστικές αγορές, όπου η καινοτομία παίζει σημαντικό ρόλο». Όταν ολοκληρωθεί η ενοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Bayer θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρόσθετη αξία σε σημαντικά επίπεδα μακροπρόθεσμα, με περισσότερες καινοτόμες λύσεις, δυναμικότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σε ειδική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, οι μέτοχοι της Monsanto ενέκριναν τη συναλλαγή. Η Bayer σημείωσε, επίσης, πρόοδο στις απαιτούμενες αντιμονοπωλιακές διαδικασίες και έχει ήδη υποβάλει αίτημα για τη σχετική έγκριση σε περίπου είκοσι από τις 30 αρχές. Η Bayer και η Monsanto βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές. Η Bayer πιστεύει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017.

    Οι πωλήσεις του ομίλου Bayer το 2016 αυξήθηκαν κατά 1,5% (Fx & portfolio adj. 3,5%) στα 46.769 εκατομμύρια ευρώ (2015: 46.085 εκατομμύρια ευρώ). Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) χωρίς τα έκτακτα αυξήθηκαν κατά 10,2% στα 11.302 εκατομμύρια ευρώ (2015: 10.256 εκατομμύρια ευρώ). Τα κέρδη προ τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 12,8% στα 7.042 εκατομμύρια ευρώ (2015: 6.241 εκατομμύρια) μετά τις έκτακτες δαπάνες των 1.088 εκατομμυρίων ευρώ (2015: 819 εκατομμύρια ευρώ). Αυτές αφορούσαν κυρίως ζημίες απομίωσης άυλων περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες για προγράμματα βελτίωσης της αποδοτικότητας, και δαπάνες για την ένταξη επιχειρήσεων που εξαγοράσθηκαν. Τα κέρδη προ τόκων (EBIT) χωρίς τα έκτακτα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 15,2% στα 8.130 εκατομμύρια ευρώ (2015: 7.060 εκατομμύρια ευρώ). Τα καθαρά έσοδα βελτιώθηκαν κατά 10,2% στα 4.531 εκατομμύρια ευρώ (2015: 4.110 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 7,32 ευρώ (2015: 6,82 ευρώ).

    Οι ταμειακές ροές από τις υπάρχουσες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 20,8% στα 8.259 εκατομμύρια ευρώ (2015: 6.836 εκατομμύρια ευρώ). «Σε αυτό το σημείο, ωφεληθήκαμε κυρίως από τη βελτίωση των κερδών και τη μείωση των επιπλέον διαθεσίμων που δεσμεύονται στο καθαρό κυκλοφορούν ενεργητικό», δήλωσε ο κ. Johannes Dietsch, CFO της Βayer. Οι καθαρές οφειλές μειώθηκαν κατά 32,5% το 2016, στα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ταμειακές ροές από τις υπάρχουσες δραστηριότητες και την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμων τίτλων αντιστοιχούσαν στις ταμειακές εκροές για μερίσματα και τις δυσμενείς επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    «Η καινοτομία είναι το κύριο επίτευγμά μας»

    Η καινοτομία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της επιτυχίας της Bayer, δήλωσε ο κ. Baumann. “Είναι το κύριο επίτευγμά μας”. Όπως ανέφερε, η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές της για καινοτόμα προϊόντα. Πέρσι οι δαπάνες της Bayer σε έρευνα και τεχνολογία ανήλθαν σε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ (άνοδος 9,2%). «Στις δραστηριότητες των Βιοεπιστημών, οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη ήταν της τάξης των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 13% των πωλήσεων. Και αυτό αποτελεί, επίσης, νέο ρεκόρ για την Bayer», δήλωσε ο κ. Baumann. «Αυτές οι προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων μας σε καινοτόμα προϊόντα ήδη αποδίδουν καρπούς, όπως μπορούμε να δούμε με βάση τα προϊόντα που βρίσκονται σε εξέλιξη». Στον Τομέα των Φαρμάκων, για παράδειγμα, η Bayer έχει πολλά υποψήφια προϊόντα με πολύ καλές προοπτικές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της κλινικής ανάπτυξης. Η εταιρεία εκτιμά ότι έξι από αυτά τα προϊόντα –που βρίσκονται σε κάποιο από τα μέσα ή όψιμα στάδια για την παραγωγή– ενδέχεται να αποφέρουν ετήσεις πωλήσεις της τάξης τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Οι θετικές εξελίξεις αναμένεται να συνεχιστούν και το 2017

    «Εκτιμούμε ότι οι θετικές εξελίξεις θα συνεχιστούν και κατά το οικονομικό έτος 2017», δήλωσε ο κ. Baumann. Οι πωλήσεις του Ομίλου Bayer, συμπεριλαμβανομένης και της Covestro, προβλέπεται να αυξάνονται σε ύψος άνω των 49 εκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με χαμηλή έως μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση, κατόπιν προσαρμογής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο. Τα κέρδη EBITDA χωρίς τα έκτακτα αναμένεται να σημειώσουν μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση. Στόχος της εταιρείας είναι και η μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση των κερδών ανά μετοχή από τις υπάρχουσες δραστηριότητες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος του προστάτη: Νέα ιστοσελίδα ενημέρωσης από την TAKEDA ΕΛΛΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνναβη: “Πράσινο φως” για την ιατρική χρήση της στην Ελλάδα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα παραμείνει «εδώ» με κάποιες προϋποθέσεις 

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ