• Business

    H έξυπνη κίνηση του Πρεμ Γουάτσα με τη “νέα” Εurobank

    • Του Δημήτρη Κόκκορη
    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Πώς το μεγάλο αφεντικό της Fairfax που έβαλε 1,25 δισ. στην τράπεζα και τη Grivalia, έφτασε να απέχει μόλις 21,3 % από τον απεγκλωβισμό του από τις μεγάλες ζημιές.

    Λένε ότι στη λύπη υπάρχουν όρια. Στον φόβο ποτέ…  Τουλάχιστον σε ό,τι τον αφορά, ο βαθύπλουτος “γκουρού’’ των αγορών Πρέμ Γουάτσα δεν έχει δείξει να φοβάται ποτέ για τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα.  Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό  πως αποφάσισε να ξεκινήσει την επενδυτική του «οδύσσεια» πριν από επτά χρόνια. Αύγουστο του 2012.  Δηλαδή μέσα στο “καμίνι’’ στης ελληνικής κρίσης και με το εφιαλτικό ενδεχόμενο του Grexit να έχει θεριέψει…

    Το μεγάλο αφεντικό της Καναδικής Fairfax συνέχισε να επιμένει επενδυτικά, ανοίγοντας βαθμιαία τη ‘’βεντάλια’’ του ενδιαφέροντος. Έφτασε έτσι να γίνει  ο μεγαλύτερος ξένος «παίκτης» στη χώρα, όπου «είχε κράτος και εξουσία» η βαθιά και εξοντωτική ύφεση.

    Το φιλόδοξο «στοίχημα» του 69χρονου σήμερα Πρεμ Γουάτσα, φάνηκε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό. 

    Αντί για τις προσδοκώμενες υπεραξίες ήρθαν οι μεγάλες ζημιές.

    «Προκαλούν κατάθλιψη οι τιμές στην ελληνική αγορά» είχε αναφέρει ο ίδιος προ διετίας, απευθυνόμενος στους μετόχους της Fairfax. 

    Επειδή όμως και η λύπη  φαίνεται να έχει τα όριά της, ο Γουάτσα φρόντισε να μεταδώσει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Προσθέτοντας με έμφαση: ‘’ Θα έρθει η ώρα μας για κέρδη στη Ελλάδα’’.

    Οι  τρέχουσες εξελίξεις έρχονται να τον δικαιώσουν, καθώς πλέον η ‘’ώρα του απεγκλωβισμού από τις ζημίες’’ είναι περισσότερο κοντά από ποτέ. 

    Τα 1,25 δις ευρώ που τοποθετήθηκαν από όλο το επενδυτικό πλέγμα της Fairfax, στη Eurobank και τη Grivalia, είναι σε απόσταση αναπνοής από την απόσβεσή τους.

    Για να γίνει βέβαια αυτό χρειάστηκε να λάβει σάρκα και οστά το αποτελεσματικό… colpo grosso της δημιουργίας της νέας Eurobank, από την οποία και απορροφήθηκε η Grivalia. 

    Σαν να συντελέστηκε δηλαδή μια “κρυφή ανακεφαλαιοποίηση’’ της τράπεζας , όπου τη θέση των μετρητών την πήρε η εισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. 

    Με τον τρόπο αυτό η Eurobank βρήκε ένα αποτελεσματικό ‘’εργαλείο’’ για να καταπολεμήσει  δραστικά τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, χωρίς να απαιτείται η εισφορά νέων κεφαλαίων.  

    Από την άλλη πλευρά έγινε καταφανώς πιο διαχειρίσιμη η προσπάθεια του Πρεμ Γουάτσα να απεμπλακεί από τη μέχρι τώρα ζημιογόνο, επενδυτική του ‘’οδύσσεια’’ στην Ελλάδα.

    Άλμα 65,5%  μέσα σε έξι μήνες

    Καθοριστικό βεβαίως για όλα αυτά, ήταν το γεγονός ότι και οι δύο… αντισυμβαλλόμενες εταιρείες είχαν τον ίδιο βασικό μέτοχο. 

    Είναι χαρακτηριστικό ότι προς τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και γνωστοποιήθηκαν οι όροι συγχώνευσης, το σχήμα της νέας Εurobank οδηγούσε σε μια χρηματιστηριακή αποτίμηση 1,812 δις ευρώ. 

    Με τα τρέχοντα δεδομένα, η χρηματιστηριακή αξία της (εμπλουτισμένης με τη Grivalia) Eurobank κινείται στα επίπεδα των 3 δις ευρώ. 

    Έχοντας δηλαδή ενισχυθεί κατά 65,6% σε χρονικό ορίζοντα περίπου 6 μηνών. 

    Μέτρησαν βεβαίως για όλα αυτά, η ραγδαία αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μπροστά στη σηματοδοτούμενη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως επίσης και η είσοδος της μετοχής της Eurobank στο βασικό δείκτη της Morgan Stanley (MSCI Standard).

    Πλέον το ουσιώδες για τον μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα είναι ότι η τρέχουσα αποτίμηση της θέσης που έχει η Fairfax στη νέα Eurobank ( 33,03%) υπολείπεται μόνο κατά 17,5%  από το κόστος κτήσης. 

    Το οποίο λαμβανομένων υπόψη των όσων έχουν διαδραματιστεί στην πορεία των χρόνων είναι στα 0,971 ευρώ. 

    Όταν την Παρασκευη η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 ήταν στα 0,801 ευρώ. 

    Κάτι που σημαίνει ότι αν το ‘’χαρτί’’ της τράπεζας ανέβει  άλλο ένα 21,3%, τότε ο Γουάτσα θα αρχίσει να καταγράφει κέρδη.

    Σε αυτό το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο, ο γεννημένος στην Ινδία αλλά πολιτογραφημένος Καναδός μεγαλοεπενδυτής, θα έχει ασφαλώς πετύχει έναν σημαντικό άθλο. 

    Που ειδικά για τις τράπεζες, έχει εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, για όσους από τους μεγάλους ‘’παίκτες’’ ακολούθησαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις, βάζοντας νέα κεφάλαια κάθε φορά. 

    Με συνέπεια το κόστος κτήσης των μετοχών να έχει εξακοντιστεί στα ύψη.

    Οι ζημιές των άλλων ηχηρών ονομάτων

    Η περίπτωση του πολυσυζητημένου Αμερικανού Τζον Πόλσον είναι ενδεικτική. 

    Έχει διαθέσει 800 εκατ. ευρώ για να ‘’χτίσει’’ τις μετοχικές του θέσεις στην τράπεζα Πειραιώς (9,13%) και στην Alpha Bank. 

    Aυτές οι δύο θέσεις έχουν τρέχουσα αποτίμηση στα 272 εκατ. ευρώ. 

    Κάτι που σημαίνει ότι το Fund του Πόλσον καταγράφει ζημιές άνω του μισού δις ευρώ, με τις ποσοστιαίες απώλειες να είναι στο 66%. 

    Οι οποίες για να ισοσκελιστούν, θα πρέπει αθροιστικά οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών να ανέβουν κατά 51,5%. Κάτι που βεβαίως μπορεί και να συμβεί.

    Πολύ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες που γράφουν οι Καταριανοί (του κρατικού Paramount fund) από την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63. 

    Οφειλόμενες όμως στο γεγονός ότι απέκτησαν το 4% της τράπεζας το 2008 και στη συνέχεια η συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν συγκριτικά μικρή, με συνέπεια το ποσοστό τους να έχει πλέον σμικρυνθεί στα επίπεδα του 1,3%. 

    Εκτιμάται ότι περίπου 435 εκατ. ευρώ των συνολικών τους τοποθετήσεων, μεταφράζονται τώρα σε χρηματιστηριακή αξία…32,6 εκατ. ευρώ. 

    Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, ότι οι ζημιές είναι της τάξεως του 92,5%.

    Ειδική και με ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, είναι οι τοποθετήσεις που έχουν γίνει στην Εθνική, από την πλευρά του ιδρύματος Λάτση. 

    Εκτιμάται ότι έχουν εισφερθεί 140 εκατ. ευρώ στις ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας, στην οποία κατέχεται το 0,57%, μεταφραζόμενο σε τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 12 εκατ. ευρώ. 

    Με τις απώλειες να είναι στο 91,4%.    

    Η Grivalia, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας

    Αναμφίβολα για τον Πρεμ Γουάτσα ,η Grivalia  εξελίχθηκε  σε ένα  ιδιαίτερα  επιτυχημένο Success story . Απέκτησε το πρώτο ‘’πακέτο’’ μετοχών(14,78%) στην εταιρία που ήταν θυγατρική της Eurobank και λεγόταν Eurobank Propetries, τον Αύγουστο του 2012.  

    Μέσω της Fairfax πάντα , το ποσοστό συμμετοχής του Γουάτσα ανέβηκε γρήγορα στο 19,12% και αμέσως μετά πήγε( με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου)  στο 41,5 , για να φτάσει τελικά στο σημερινό 51,43%. 

    Το συνολικό κόστος κτήσης του πλειοψηφικού ‘’πακέτου’’ υπολογίζεται στα 310 εκατ. ευρώ. 

    Αν όμως ληφθούν υπόψη  τα εισπραχθέντα  μερίσματα των συνολικά  60 εκατ. ευρώ, τότε το κόστος κτήσης πέφτει στα 250 εκατ. ευρώ.

    Ένθερμος φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίον ακόμη μέχρι σήμερα έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, ο Πρέμ Γουάτσα ηγήθηκε ενός επενδυτικού γκρούπ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του 2014 , επί ημερών του Χρήστου Μεγάλου στη θέση του CEO στην τράπεζα. 

    Η οποία συγκέντρωσε τότε 2,864 δις επενδυτικά κεφάλαια. 

    Η Fairfax είxε εισφέρει τότε 400 εκατ. ευρώ, επί συνόλου των 1,33 δις ευρώ, που είχε βάλει η ομάδα των 5 Funds. 

    Στη συνέχεια η πλευρά Γουάτσα τοποθέτησε και άλλα κεφάλαια, στη διάρκεια της πτωτικής φάσης της αγοράς και καθώς ο Σύριζα όδευε προς την κυβερνητική εξουσία. Προκαλώντας ισχυρές τάσεις φυγής από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

    Ο Γουάτσα είχε επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank στα τέλη του 2015, όταν και καλύφθηκαν οι απαιτήσεις περίπου 2 δις ευρώ. 

    Με τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό είχε την πρώτη του συνάντηση (μαζί με τους Πόλσον και Γουίλμπουρν Ρός) στα τέλη του Ιουνίου του 2016. 

    “Συναντηθήκαμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και μας διαβεβαίωσε ότι τους αρέσει η ιδιωτική μας επένδυση’’ είχε πεί τότε το αφεντικό της  Fairfax.

    Στην πορεία των χρόνων ο Γουάτσα ( που έχει εξαγοράσει επίσης τη Eurolife και το Praktiker) έφτασε να κατέχει το 18,23% της Εurobank  έχοντας δαπανήσει 940 εκατ. ευρώ εν συνόλω. 

    Ήτοι 1,190 εκατ. ευρώ με αυτά της Grivalia, αφαιρουμένων  των μερισμάτων. 

    Στη διαδικασία απορρόφησης της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, δεν ελήφθησαν υπόψη οι ίδιες μετοχές με αποτέλεσμα το ποσοστό Γουάτσα (Fairfax δηλαδή) να υπερκεράσει το 54%. 

    Με τα δεδομένα αυτά και με τους όρους της απορρόφησης η πλευρά Γουάτσα έφτασε να έχει 1.225.054.972 μετοχές στη νέα Eurobank, δηλαδή το 33,03%. 

    Αναμειγνύοντας στο ίδιο καλάθι της υπεραξίες από τη Grivalia και τις υποαξίες από την τράπεζα. 

    Τώρα το μετοχικό αυτό καλάθι του Πρεμ Γουάτσα έχει χρηματιστηριακή αξία 981,3   εκατ. ευρώ. 

    Μένουν κάπου 209 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η ζημιά…

    Το κείμενο δημοσιεύεται σήμερα και στη Realnews



    ΣΧΟΛΙΑ