• Business

    H ΔΕΗ διαλύεται και Σκουρλέτης και Παναγιωτάκης τσακώνονται


    «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Η φράση αυτή (που αποδίδεται στον Αίσωπο) χρησιμοποιήθηκε από τον Θουκυδίδη, ο οποίος περιέγραφε με αυτόν τον τρόπο στο έργο του την αποτυχία της αρχαίας Αθήνας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα. «Ενώ τα σπίτια μας καίγονται, εμείς τραγουδάμε». Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς σήμερα και για την κατάσταση στη ΔΕΗ.

    Την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, από τη στασιμότητα όσον αφορά στην εν μέρει αποκρατικοποίησή της μέχρι τον αυξημένο ανταγωνισμό των ιδιωτικών παρόχων, ο (μάλλον απερχόμενος, όπως όλα δείχνουν) υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάλης… τραγουδούν. Ή καλύτερα, επιδίδονται σε κοκορομαχίες εντυπωσιασμού, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που ψιθυρίζεται εδώ και πολύ καιρό στην αγορά: ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι οι χειρότερες δυνατές και η συνεργασία τους βαθιά προβληματική.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν και λίγες, άλλωστε. Ο Μανώλης Παναγιωτάκης τάχθηκε με χθεσινές δηλώσεις του ανοιχτά κατά της διατήρησης του 51% των μετοχών τα ΔΕΗ στην κατοχή του Δημοσίου, κάνοντας λόγο για «εμμονές» της ηγεσίας του υπουργείου που προκαλούν ζημιά στην Επιχείρηση, σε μια ευθεία «βολή» με αποδέκτη προσωπικά τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αυτός που χάραξε τη μέχρι τώρα στρατηγική σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, μία στρατηγική που κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης έβλαψε τα συμφέροντά της, αποστερώντας της πολύτιμη χρηματοδότηση.

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού που πραγματοποιήθηκαν χθες, για τις οποίες η ΔΕΗ καταγγέλλει πως «με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης», ενώ σημειώνει ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού, το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh».

    Η διενέργεια των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ήταν επίσης στρατηγική επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη, ως ισοδύναμο ώστε να μην πωληθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

    Απ’ ό,τι φαίνεται, βέβαια, αυτός ο «πόλεμος» Σκουρλέτη-Παναγιωτάκη δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα, μια και ο υπουργός Ενέργειας μετράει… μέρες στο υπουργείο, αφού θεωρείται πλέον βέβαιη η αντικατάστασή του. Όμως το κακό έχει γίνει: η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να καταφέρει να ορθοποδήσει, δεδομένων και των συνθηκών που δεν ευνοούν την προσέλκυση μίας ισχυρής επένδυσης από κάποιον στρατηγικό εταίρο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brussels we have a problem! H Κομισιόν τρελάθηκε με τους προϋπολογισμούς 7 κρατών μελών και απειλεί…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Αναστάσης Δαυίδ της 3Ε συνεχίζει την μάχη ενάντια στο Σαββίδη. Πάνω από το 20% το ποσοστό του στην Σουρωτή

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ