• Business

    Grid Telekom: Τι κερδίζει από τη συμφωνία με τη Vodafone- Σύντομα συμφωνίες μίσθωσης χωρητικότητας

    Ο Μάνος Μανουσάκης μπροστά από το λογότυπο του ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


    Ένα βήμα πιο κοντά στον στρατηγικό της σχεδιασμό, που αφορά τη μίσθωση χωρητικότητας οπτικών ινών, βρίσκεται η Grid Telekom του ΑΔΜΗΕ, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε χθες με τη Vodafone Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα έρχονται οι πρώτες συμφωνίες μίσθωσης χωρητικότητας.

    H συμφωνία που αφορά  την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών των δύο εταιρειών, για 20 χρόνια, διευρύνει το δίκτυο και των δύο πλευρών, αφού το δίκτυο της Vodafone είναι κυρίως αστικό και του ΑΔΜΗΕ υπεραστικό. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telekom, πλέον μπορεί να παρέχει στους υποψήφιους πελάτες της τη δυνατότητα να μισθώσουν χωρητικότητα, στο δίκτυο οπτικών ινών, παρέχοντας πολύ ευρύτερο δίκτυο που φτάνει μέχρι τα αστικά κέντρα. Αντίστοιχα η Vodafone, επεκτείνει το δικό της δίκτυο με το υπεραστικό δίκτυο που διαχειρίζεται η Grid του ΑΔΜΗΕ.

    Η συμφωνία αμοιβαίας ανταλλαγής 20ετούς παραχώρησης ουσιαστικά αποτελεί ανταλλαγή ίσης αξίας, ωστόσο, για πολλούς, αποτελεί προάγγελο περαιτέρω συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Για την Grid, η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προετοιμασία της εταιρείας να αναπτύξει πελατολόγιο που θα  μισθώνει χωρητικότητα στις οπτικές ίνες, του δικτύου της και όχι τις ίδιες τις οπτικές ίνες (σκοτεινή οπτική ίνα), όπως κάνει μέχρι σήμερα. Επιλέγοντας να μισθώνει όχι τις υποδομές της (δίκτυο με οπτική ίνα), αλλά την υπηρεσία υψηλής ταχύτητας, δηλαδή τη χωρητικότητα στις οπτικές ίνες θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε δεκάδες πελάτες, με πιο προσιτό κόστος μισθώσεων.

    Ποια είναι η Grid Telekom

    Η Grid Telecom ιδρύθηκε το 2019 και έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα εναλλακτικό δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 3.000 χιλ. χρησιμοποιώντας τις κολώνες του ρεύματος ενώνοντας τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη (στη μεγαλόνησο με ένα καλώδιο – δρόμο που σταδιακά θα τετραπλασιαστεί). Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φθάσει σε όλα τα Data Centers της Ελλάδας τα οποία χρειάζονται πολλαπλές συνδέσεις με μεγάλες χωρητικότητες.

    Στόχος της να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας από 10 έως 100 Gbps μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου «πυκνής πολυπλεξίας μήκους κύματος» – DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) που θα συνοδεύονται από συμφωνίες υψηλής διαθεσιμότητας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ