• Business

    Grid Telecom: Νέες επενδύσεις για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ

    Γιώργος Ψυρρής, Διευθυντής Grid Telecom


    Σε μεγάλο παίκτη στην εγχώρια αγορά στις υπερυψηλές ταχύτητες προσδοκά να γίνει η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχοντας ως προτεραιότητα να καταστήσει την Ελλάδα σε κόμβο δεδομένων στην ΝΑ Ευρώπη.

    Σε αυτή τη κατεύθυνση η Grid, έχοντας στο τιμόνι τον Γιώργο Ψυρρή, έχει κλείσει μεγάλες συμφωνίες το τελευταίο διάστημα, με στόχο να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

    Μόλις χθες ανακοινώθηκε η νέα μεγάλη δουλειά. Ένας υπερσύγχρονος άξονας μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζει υπερυψηλές ταχύτητες 100 Gigabit για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της Αττικής με τη Θεσσαλονίκη.

    Μέχρι σήμερα, το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών που διαχειρίζεται η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα ξεπερνά τα 4.500 χλμ, που εκτείνεται από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αττική και συνεχώς επεκτείνεται.

    Στόχος είναι η ανάπτυξη στην Κρήτη αλλά και τα νησιά της χώρας. Ήδη η Grid έχει συνεργασία με την Digital Realty για το μεγάλο Data Center που σχεδιάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ έχει συνεργασία και με τη Lancom στη Βόρεια Ελλάδα.

    Η συμφωνία με Tamares

    Πριν από περίπου δύο μήνες η Grid Telecom έκλεισε μια μεγάλη δουλειά με τον διεθνή πάροχο Tamares Telecom για την κατασκευή του υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών Andromeda, που σκοπό έχει την διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

    Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Grid Telecom και της Tamares Telecom για το σύστημα ANDROMEDA θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο αλλά και την Αραβική Χερσόνησο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες ξεκινούν φέτος και μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο.

    Η συνεργασία με Αίγυπτο

    Τον Μάιο, ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο Γιώργος Ψυρρής της Grid συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telecom Egypt, Mohamed Nasr, για να συζητήσουν τα εναλλακτικά σενάρια για νέες τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις.

    Μέχρι τα μέσα του 2024 αναμένεται να έχει προσαιγιαλωθεί στη νότια πλευρά της Κρήτης η διακλάδωση του μεγαλύτερου στον κόσμο καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών 2AFRICA για την υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που κατασκευάζεται ήδη με τη συμμετοχή του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και της Telecom Egypt.

    Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα της Αφρικής 2AFRICA θα έχει συνολικό μήκος άνω των 45.000 χλμ. και η διακλάδωσή του προς την Ελλάδα θα διασυνδέσει την Κρήτη ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο σύστημα 2AFRICA έχει προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ και θα έχει μήκος 45.000 χλμ.. Ξεκινώντας από χώρες της ΝΑ Ασίας, Αφρική και ενώνεται με Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Grid Telecom: Αναπτύσσει νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων

    Βαρδινογιάννης-Περιστέρης: Πώς μπαίνουν στα έργα πληροφορικής και οπτικών ινών

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028



    ΣΧΟΛΙΑ