• Business

    Γραφειακοί χώροι: Μικρή προσφορά, μεγάλη ζήτηση-Οι περιοχές «φιλέτα» και ο ρόλος των Airbnb


    Στην περιοχή του 8% κινούνται οι αποδόσεις (αξία ακινήτου δια την ετήσια μίσθωση) για τους γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους δεύτερης και τρίτης στο 9% με προοπτική να μειωθούν. Οι κενοί γραφειακοί χώροι πρώτης κατηγορίας υπολογίζονται στο 7,5% των διαθέσιμων.

    Σύμφωνα με την αναφορά της συμβουλευτικής εκτιμητικής εταιρείας real estate Δανός (μέλος της BNP Paribas) με βάση τα στοιχεία της για το 2017 παρατηρείται μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση για γραφεία Α και Β κατηγορίας στην πόλη της Αθήνας, ειδικά σε προνομιακές τοποθεσίες. Στο κέντρο αυξάνεται η ζήτηση για γραφειακούς χώρους τρίτης και τέταρτης κατηγορίας λόγω σχεδίων μετατροπής τους σε boutique ξενοδοχεία και διαμερίσματα (Airbnb).

    Η Δανός κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση κατέγραψε συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων με αγοραστές σχεδόν αποκλειστικά τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) συνολικού ύψους 221 εκατ. ευρώ και από αυτές μόνον τα 13,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν γραφεία.

    Οι τιμές μίσθωσης στα γραφεία πρώτης κατηγορίας κινούνται μεταξύ 8 ευρώ έως 21 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα (το μεγάλο εύρος αποδίδεται στο χαμηλό όγκο συναλλαγών).

    Για την αγορά των καταστημάτων η Δανός εκτιμά ότι τα μισθώματα έχουν παραμείνει σταθερά και η ζήτηση είναι αυξημένη για τα πρώτης προβολής και σε ορισμένες περιπτώσεις και για αυτά σε δευτερεύουσες θέσεις. Το ποσοστό κενών θέσεων στις πρωτεύουσες λιανικές αγορές και εμπορικά κέντρα είναι χαμηλό. Η απόδοση των καταστημάτων στην οδό Ερμού (ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας) είναι 6%, στις άλλες πρώτης κατηγορίας αγορές 6,5% -7%, ενώ για τα εμπορικά κέντρα 7,5%.

    Για τα ακίνητα Logistics και τα βιομηχανικά η Δανός αναφέρει ότι η επενδυτική δραστηριότητα ήταν πολύ υποτονική το 2017 αλλά αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους 3 μήνες και η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα θα διαρκέσει και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Κυρίως η ζήτηση δημιουργείται από τη μεταστέγαση ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων. Η τιμές μίσθωσης ακινήτων για βιομηχανική χρήση κινούνται στην περιοχή των 2,5 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα και για τα Logistics 3 έως 4 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

    Η συμβουλευτική εταιρεία διαπιστώνει επίσης κινητικότητα στις κατοικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό την χρήση τους ως τουριστική κατοικία μέσω πλατφορμών Airbnb, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δύσκολο να βρει κανείς στέγη σε περιοχές όπως Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμα και στα Εξάρχεια. Τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ελάχιστα και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Ποιοι θέλουν τα ακίνητα του Μπάμπη Βωβού που βγαίνουν σε πλειστηριασμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφοπλιστής με πολλά ακίνητα ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονικό «μάτι» από Εφορία και Κτηματολόγιο θα εντοπίζει αδήλωτα τετραγωνικά και ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ