• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Ξέμεινε από επενδυτικές ευκαιρίες ο Σοφός της Όμαχα; Τι αναφέρει στην επιστολή του

    • NewsRoom
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Το βλέμμα της Wall Street ήταν στραμμένο το Σάββατο στον κορυφαίο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ

    Η εταιρεία του Berkshire Hathaway ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του έτους και όπως κάθε φορά στο τέλος του χρόνου, ο αεικίνητος επενδυτής έστειλε την καθιερωμένη του επιστολή προς τους μετόχους, ένα γράμμα από το οποίο έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες οι «ατάκες» που τον έχουν ξεχωρίσει στην επενδυτική κοινότητα και για τους θαυμαστές του έχουν αποτελέσει «ευαγγέλιο» για τις επόμενες κινήσεις τους. 

    Η παραδοχή που ξάφνιασε

    Όμως ο Σοφός της Όμαχα έκανε μία παραδοχή που ίσως να απογοήτευσε: «Πλέον έχουν μείνει ελάχιστες εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τα αποτελέσματα της Berkshire. Κι αυτές είτε έχουν ήδη επιλεγεί από εμάς, είτε από κάποιους άλλους», έγραψε στην επιστολή του. 

    Όπως εξήγησε ο Γουόρεν Μπάφετ ο όμιλός του -ο οποίος ξεκίνησε ως μία χρεοκοπημένη εταιρεία για να εξελιχθεί στην 8η πιο «ακριβή» εταιρεία στον κόσμο βάσει της κεφαλαιοποίησής της- μπορεί να υπεραποδώσει μόνο ελαφρώς έναντι του μέσου όρου των αμερικανικών εταιρειών, λόγω της έλλειψης ευκαιριών στην αγορά. 

    Ο κολοσσός με έδρα την Όμαχα έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό του σχεδόν το 6% του συνόλου των εταιρειών του S&P 500, σύμφωνα με τον Μπάφετ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πλέον τα μεγάλα deals είναι δύσκολο να βρεθούν. 

    «Ακομα κι αν αξιολογήσουμε ότι σε κάποια εταιρεία υπάρχει υπεραξία, η τιμή θα πρέπει να είναι ελκυστική για να προχωρήσουμε», σημείωσε. 

    Η τελευταία μεγάλη συμφωνία που έκανε η Berkshire ήταν η αγορά της ασφαλιστικής εταιρείας και του ομίλου Alleghany για 11,6 δισ. δολάρια το 2022. Στις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις  περιλαμβάνεται και το μερίδιο 28% στον ενεργειακό όμιλο Occidental Petroleum.

    Κινήσεις σημαντικές, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να προσδώσουν ένα άλμα στα κέρδη της εταιρείας, τουλάχιστον στο επίπεδο που ήθελε ο κορυφαίος επενδυτής. 

    «Εκτός των ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν υποψήφιες εταιρείες που θεωρούμε σημαντικές επιλογές για την Berkshire. Συνολικά, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να καταγράψουμε εντυπωσιακές επιδόσεις», παραδέχθηκε ο Μπάφετ.

    Ρεκόρ μετρητών

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύστερα από αρκετά τρίμηνα. 

    Η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 8,48 δισ. δολαρίων, έναντι 6,63 δισ. δολαρίων για την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. 

    Μία επισφαλής επένδυση του Μπάφετ είναι η ασφαλιστική του εταιρεία, η οποία στο παρελθόν έχει ζημιώσει συνολικά τον όμιλο, εξαιτίας των υψηλών αποζημιώσεων. 

    Οι καιρικές συνθήκες και οι λιγότερες καταστροφές τροφοδότησαν την ώθηση στα κέρδη της εταιρείας, ενώ τα μετρητά που έχει συγκεντρώσει η Berkshire Hathaway, έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 167,6 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από ασφαλιστικές επενδύσεις αυξήθηκαν στα 2,759 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία βάση, αυξημένα κατά 37% από 2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των παραγώγων, η Berkshire εμφάνισε καθαρά κέρδη 37,6 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του έτους, τα συνολικά κέρδη ανήλθαν σε 96,22 δισ. δολάρια.

    Ο Μπάφετ συνέχισε επίσης να στηρίζει τις επαναγορές ιδίων μετοχών, μία τακτική που ξεχωρίζει και στις εταιρείες που επιθυμεί να επενδύσει. Η Berkshire δαπάνησε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για buybacks το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για το έτος σε περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Η μυστική επένδυση που εξέπληξε τη Wall Street και η ερώτηση των $157 δισ.

    Γουόρεν Μπάφετ: Δωρίζει ξανά μετοχές για το Thanksgiving – «Η Berkshire ήρθε για να μείνει!»

    Τσαρλς Φίνεϊ: O billionaire που ενέπνευσε τον Μπάφετ, πέθανε στον… άσσο



    ΣΧΟΛΙΑ