• Business

    Google: Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια από το εμπάργκο των ΗΠΑ στη Huawei

    google huawei

    google – huawei


    Τη διαφωνία της με την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ αναφορικά με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, Huawei, εξέφρασε ρητά ο αμερικανικός κολοσσός της Google, μέσω επίσημων εκπροσώπων της. Μάλιστα, ειδική αναλυτές της εταιρείας επεσήμανα ότι η εν λόγω πολιτική μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και την κυρίαρχη θέση αμερικανικών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά.

    Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως η Google ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία που δήλωσε ότι συντάσσεται με τον κανονισμό που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση, σχετικά με την απαγόρευση στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τον κινεζικό κολοσσό. Η εταιρεία, συγκεκριμένα, είπε ότι θα διακόψει όλες τις ενημερώσεις αναβάθμισης του λογισμικού Android στις συσκευές Huawei, ενώ παράλληλα θα διακόψει την δυνατότητα στις μελλοντικές συσκευές να διαθέτουν τις εφαρμογές της.

    Φαίνεται, όμως, ότι λίγο καιρό μετά, ο αμερικανικός κολοσσός αποφάσισε να εκφράσει τη διαφωνία του σχετικά με την πολιτική αυτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η παρέμβαση της Google γίνεται σε μία περίοδο που ΗΠΑ και Κίνα επιβάλλουν εκατέρωθεν δασμούς, ενώ ανάμεσά τους εξελίσσεται η διαμάχη για τις κατά την αμερικανική πλευρά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

    Οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται ότι βραχυπρόθεσμα θα πλήξουν τη Huawei. Ωστόσο, ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί η εταιρία, όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες, να αποκτήσουν αυτάρκεια, να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα να πλήξουν την κυρίαρχη θέση αμερικανικών εταιριών, όπως της Google, μακροπρόθεσμα.

    Η Google ανησυχεί ιδιαίτερα ότι δεν θα της επιτραπεί να αναβαθμίσει το λειτουργικό της σύστημα Android operating σε smartphones της Huawei, κάτι που, όπως υποστηρίζει η Google, θα οδηγήσει την κινεζική εταιρία να αναπτύξει τη δική της έκδοση λογισμικού, ανέφερε η εφημερίδα FT, επικαλούμενη πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις ανησυχίες της Google.

    Ο αμερικανικός κολοσσός υποστήριξε, επιπλέον, ότι μια τροποποιημένη, από τη Huawei, εκδοχή του Android θα ταυτόχρονα πιο ευάλωτη σε χάκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται η ίδια η εθνική ασφάλεια της Αμερικής, όπως υποστηρίζουν πηγές της εταιρείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσω των κινητών τηλεφώνων που της Huawei, που θα λειτουργούν στην αμερικανική επικράτεια.



    ΣΧΟΛΙΑ