• Business

    Google: Κβαντικός υπολογιστής εκτελεί άμεσα εργασίες που θα έπαιρναν 47 χρόνια!

    • NewsRoom
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Σε ένα τεράστιο βήμα στην εξέλιξη της κβαντικής μηχανικής προχωρά η Google, καθώς φέρεται να έχει αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος εκτελεί άμεσα υπολογισμούς, που σε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν 47 χρόνια για να εκτελεστούν από τους καλύτερους υπερ-υπολογιστές του κόσμου.

    Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο νέος υπολογιστής, με σημαντικά βελτιωμένο αριθμό qubit στα 70 σε σύγκριση τα 53 του προκατόχου του που δημιουργήθηκε το 2019, τον καθιστά 241 εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο μοντέλο.

    Όπως είναι γνωστό, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως η κλιματική επιστήμη και η ανακάλυψη φαρμάκων.

    Όμως, ένας πολύ σημαντικός τομέας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, είναι αυτός της εθνικής ασφάλειας, καθώς αποτελούν πρόκληση για τα σημερινά συστήματα κρυπτογράφησης.

    Και η IMB υπέρ της κβαντικής

    Την ίδια στιγμή, η IBM εργάζεται επάνω σε ένα ανάλογο μηχάνημα.

    Πριν από περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε τον στόχο της να κατασκευάσει μια κβαντική υπολογιστική μηχανή 100.000 qubit μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

    Πολυεπίπεδο σύστημα

    Πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Physics», η ερευνητική ομάδα του Martin Ringbauer στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ της Αυστρίας, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα που δεν επεξεργάζεται τις μονάδες πληροφορίες με το δυαδικό σύστημα των «Bit» ή, έστω, των «Qubit», αλλά βασίζεται στα «Qudit»: δηλαδή στη νέα κβαντική υπολογιστική μονάδα που μπορεί να εκμεταλλεύεται, ταυτοχρόνως, πολύ περισσότερα επίπεδα ενέργειας ή κβαντικές καταστάσεις.

    Σημειώνεται ότι ο κβαντικός υπολογισμός, ο οποίος αξιοποιεί τις ιδιόμορφες καταστάσεις της κβαντικής μηχανικής, παραμένει ένα ταχέως, αλλά συγχρόνως αμφιλεγόμενο εξελισσόμενο πεδίο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, οι συνεχείς εξελίξεις στον τομέα αυτό μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες τεχνολογικές ανακαλύψεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: Νέο ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το β’ τρίμηνο – Ισχυρή και η κινεζική BYD

    Twitter: Νέα μήνυση για χρέη 665.000 δολαρίων

    Apple: Αναγκαστικές περικοπές στην παραγωγή των νέων ακουστικών Vision Pro



    ΣΧΟΛΙΑ