• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Πώς είδε τις ελληνικές τράπεζες στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο 13-15 Ιουνίου

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η Goldman Sachs φιλοξένησε τις διοικητικές ομάδες των ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό της συνέδριο κατά τη διάρκεια της 13ης-15ης Ιουνίου 2023.

    Τα επιλεγμένα βασικά συμπεράσματα από τις τράπεζες είναι τα ακόλουθα:

    Για την πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII) και του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι η πορεία των NII εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν στην αρχή του έτους για φέτος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αργή μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις και τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι το NII θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδό του σε ευθυγράμμιση με το ανώτατο επίπεδο του επιτοκίου της ΕΚΤ. Προκειμένου να στηρίξουν την ποιότητα του ενεργητικού των ενυπόθηκων πελατών με κυμαινόμενο επιτόκιο και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σκοπίμως εισαγάγει ένα ανώτατο όριο επιτοκίου 2,75% στο περιθώριο.

    Επίσης τόνισαν ότι παρατηρούν αύξηση του ανταγωνισμού στα μεγάλα εταιρικά δάνεια (που μεταφράζεται σε συμπίεση του περιθωρίου κέρδους για τα εν λόγω δάνεια, ενώ αντισταθμίζεται από τα ισχυρά επίπεδα ποιότητας του ενεργητικού). Οι τράπεζες παρατηρούν σχετικά βραδύτερη μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ μια ταχύτερη μετάβαση στην πιο εύπορη πελατειακή βάση.

    Για την αύξηση των δανείων, οι τράπεζες έχουν επισημάνει ένα σχετικά αργό ξεκίνημα του έτους στην καθαρή επέκταση των δανείων λόγω των σημαντικών αποπληρωμών το πρώτο τρίμηνο κυρίως από ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποίησαν την πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν χρέος πριν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές το β’ τρίμηνο του έτους, η οποία καθυστέρησε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις από τις επιχειρήσεις. Αναμένουν επιτάχυνση του δανεισμού το β’ εξάμηνο, λόγω των ισχυρών χορηγήσεων στον τομέα των επιχειρήσεων. Οι στόχοι για τις χορηγήσεις δανείων για το 2023 ενδέχεται να επιτευχθούν με καθυστέρηση. Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων θα είναι μεταξύ των κύριων κινητήριων μοχλών της αύξησης των χορηγήσεων το 2023-2025, ενώ η ανάπτυξη στα τμήματα λιανικής και στεγαστικών αναμένεται να είναι πιο υποτονική λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για τα στεγαστικά δάνεια θα στηρίξουν τη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα.

    Αναφορικά με την ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (Loan Coverage Rario – LCR ) 205% το α΄ τρίμηνο και αναμένουν ο δείκτης να παραμείνει αρκετά πάνω από το 100% μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή της χρηματοδότησης TLTRO κατά τη διάρκεια του 2023-2024. Κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες είχαν δείκτη δανείων προς καταθέσεις στις 0,67 φορές το α’ τρίμηνο το οποίο συγκρίνεται με περίπου 0,9 φορές στην Ευρώπη.

    Για την ποιότητα ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν την ευνοϊκή ποιότητα του ενεργητικού που συνεχίστηκε στο β’ τρίμηνο και σε γενικές γραμμές, το σταθερό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η εικόνα του α’ εξαμήνου είναι καλύτερη από ό,τι είχε προϋπολογιστεί στις κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης, λόγω της αρχικής προσδοκίας σημαντικότερων σχηματισμών NPE εν μέσω υψηλών επιτοκίων. Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον προϋπολογισμό για το κόστος κινδύνου για το 2023 (σε σχέση με εκείνο που καθοδηγήθηκε στην αρχή του έτους).

    Για το κρίσιμο θέμα με τα μερίσματα, όλες οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να επαναφέρουν το μέρισμα το 2024 (από τα φετινά κέρδη), το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο μέρισμα από τις ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ οι προοπτικές για τη διανομή μερίσματος κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% των καθαρών κερδών. Η επαναφορά του μερίσματος θα απαιτήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής (SSM/ECB). Σύμφωνα με τις ελληνικές τράπεζες, τα τρία κύρια κριτήρια που εξετάζονται από τη ρυθμιστική αρχή είναι: (α) το επίπεδο του δείκτη NPE, όπου το κατώτατο όριο είναι το 10%, β) η βελτιούμενη πορεία της βιώσιμης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και (γ) το απόλυτο επίπεδο του δείκτη CET1.

    Τέλος, για την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, οι ομάδες διαχείρισης αναμένουν την επικαιροποίηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα ή γύρω στο Σεπτέμβριο. Οι τράπεζες αναμένουν ότι η πιθανή αναβάθμιση του δημόσιου χρέους σε IG-status θα ανοίξει την πόρτα για την αναβάθμιση του εταιρικού χρέους των ελληνικών τραπεζών. Οι εταιρείες παραδέχονται ότι ενώ τα spreads για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχουν μειωθεί, η ανατιμολόγηση του χρέους των τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με το κρατικό και μπορεί να συνεπάγεται περιθώριο για ανατιμολόγηση αργότερα. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν νέες εκδόσεις ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων των επιλέξιμων για MREL) σε χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων μετά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι το καθεστώς IG μπορεί να προσελκύσει νέες κατηγορίες επενδυτών (τόσο σταθερού εισοδήματος όσο και μετοχών) στην περιοχή, τονώνοντας έτσι τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην οικονομία.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Στο Παρίσι οι τραπεζίτες για το roadshow της Goldman Sachs – Επαφές με επενδυτές

    Γιατί η Currys βάζει πωλητήριο στην Κωτσόβολος

    Folli Follie: Τη Δευτέρα ξαναρχίζει η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με άδεια που άργησε… 6 μήνες

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ