• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Πλήγμα 34 δισ. δολ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω κορονοϊού. Δυσανάλογες οι επιπτώσεις για Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

    Jernej Omahen, αναλυτής Goldman Sachs


    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν τα καθαρά τους κέρδη να μειώνονται κατά 30 δισ. ευρώ (34 δισ. δολάρια) κατά την επόμενη τριετία ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορονοϊού, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

    Η μείωση του κέρδους, που ισοδυναμεί με το 7% των συνόλου του, θα προκληθεί από τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, τα πιο αδύναμα έσοδα και γενικά το σταθερό κόστος, ανέφεραν αναλυτές όπως οι Jernej Omahen και Jean-Francois Neuez σε σημείωμα τους την Τρίτη.

    Ο δείκτης Stoxx 600 Banks ανέκαμψε κατά 5,3% από το sell-off της Δευτέρας, το οποίο βύθισε το δείκτη κατά 11%, εν μέσω ανησυχιών για τον κορονοϊό και τα επισφαλή δάνεια, μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης το ενδεχόμενο να δουν τα περιθώρια τους να συμπιέζονται από τις περικοπές στα ήδη χαμηλά επιτόκια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του ιού.

     

    European banks climb Tuesday after sell-off

     

    Οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τον κορονοϊό, ενώ αυτές της Γαλλίας, της Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), καθώς και οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες θα τα πάνε καλύτερα, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

    Η Goldman Sachs εκφράζει την προτίμηση της για τράπεζες όπως η BNP Paribas SA, η ING Groep NV, η Banco Santander SA και η HSBC Holdings Plc καθώς και για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως η Erste Group Bank AG ή η Bank Pekao SA.

    «Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ότι σε κάθε άλλη χρονική στιγμή της τελευταίας δεκαετίας», σε όρους οικονομικής ισχύς, ανέφεραν οι αναλυτές. Επομένως, οι προβλέψεις τους αντικατοπτρίζουν ένα “ζήτημα δύναμης κερδών”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ