• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες απέφυγαν την ανακεφαλαιοποίηση – Οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη

    • NewsRoom
    Goldman Sachs


    Αισιόδοξα είναι για την Ελλάδα τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών που ανακοινώθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SSM, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ήτοι  Alpha Bank,  Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς απέφυγαν την ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, περιορίζονται σημαντικά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι dilution.

    Πιο αναλυτικά, η Αlpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσαν ότι η άσκηση δεν ανέδειξε πιθανά κεφαλαιακά ελλείμματα, ενώ η Πειραιώς είχε μια πιο μετριοπαθή ανάγνωση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ίσως αυτή η επισήμανση να εγείρει κάποια ερωτήματα, αλλά προς το παρόν αποκλείονται κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε dilution στους μετόχους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

    Σημειώνεται ότι στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας τονίζεται η σταθερότητα της Alpha Bank. Η Goldman Sachs επισημαίνει πως η συγκεκριμένη ελληνική συστημική τράπεζα διατήρησε το ισχυρό ιστορικό στα stress tests και και το προτιμώμενο trade στο story της ανάκαμψης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου γι’αυτό και αποτελεί κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα.

    Συμπερασματικά, η Goldman Sachs αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Μετά τα stress tests που αποτελούν ορόσημο στην πρόβλεψη της οικονομικής πορείας,  απομένουν η εκκαθάριση των ισολογισμών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος του ESM για να φανεί ξεκάθαρα το τοπίο της επόμενης μέρας.

    Τα NPEs στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αντιστοιχούν στο 50% των δανείων και άνω του 60% του ΑΕΠ με τον SSM να στοχεύει σε πτώση κατά 30 δισ. ευρώ έως το 2019. Η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οι πωλήσεις NPLs είναι ενθαρρυντική, η επιτυχία όμως στηρίζεται σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό που θα πρέπει να υπηρετήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει την σταθερή πορεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Stress test: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες-Τι λένε οι τραπεζίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επόμενη ημέρα στις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test: 10 ερωταπαντήσεις από την ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοιχτού τύπου πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοινώνει η Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ