• Business

    Stress test: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες-Τι λένε οι τραπεζίτες


    Νικήτριες βγήκαν οι ελληνικές τράπεζες από τη διαδικασία της άσκησης αντοχής (stress test). Και οι έτσι οι Έλληνες τραπεζίτες θα υποδεχθούν με άλλο αέρα την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) κα Ντανιέλ Νουί στις 14 Μαϊου στην Αθήνα.

    Για Alpha, Eurobank και Εθνική δεν προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα και δεν χρειάζεται να υποβάλλουν στον επόπτη σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αντίθετα η Πειραιώς έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να υλοποιήσει αύξηση μετoxικού κεφαλαίου.

    Οι ελληνικές τράπεζες αναδεικνύονται χωρίς άμεσες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, καθώς διατηρούν ελάχιστους δείκτες κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο, από 5,90% μέχρι 9,69%. Πρόκειται για μέση μείωση κεφαλαίου 9 ποσοστιαίων μονάδων που αντιστοιχούν σε κεφάλαια 15,5 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή δεν οδήγησε σε κεφαλαιακά ελλείμματα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία των stress tests με πολύ υψηλούς δείκτες CET 1, οι οποίοι λειτούργησαν ως άνετο “μαξιλάρι” ασφαλείας στην απομείωση κεφαλαίων που θα επέφερε το δυσμενές σενάριο.

    Ο εκτιμώμενος δείκτης CET 1 το 2020, υπό το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται σε 9,69% για την Alpha Bank, 6,75% για τη Eurobank, 6,92% για την Εθνική και 5,90% για την Πειραιώς. Στο βασικό σενάριο, οι δείκτες διαμορφώνονται αντιστοίχως στο 20,37% για την Alpha Bank, 16,56% για τη Eurobank, 15,99% για την Εθνική και 14,52% για την Πειραιώς.

    Ο CEO της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης είναι αναμφισβήτητα ο τραπεζίτης που με τους χειρισμούς του «απογείωσε» -δεδομένων των συνθηκών- τις επιδόσεις της Alpha Bank. Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «H κεφαλαιακή θέση της Τραπέζης, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων».

    Μαντζούνης Alpha Bank
    Δ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Απόλυτα δικαιωμένος είναι ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, καθώς η τράπεζα που διοικεί διαθέτει από τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στον κλάδο, σε απόσταση αναπνοής πίσω από την Alpha Bank.

    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Οπως δήλωσε ο κ. Καραβίας: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επίδοση της Τράπεζας στο Stress Test. Η άσκηση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις αυστηρές υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες.

    Το αποτέλεσμα των Stress Tests έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο αναταραχής στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Τα συνολικά κεφάλαια της Eurobank, από τα υψηλότερα στον κλάδο, και η συνολική ισχυρή της επίδοση μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην αποδοτική εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Έχουμε δύο άξονες προτεραιότητας: Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση και την ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και της οικονομίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε δραστηριότητα.»

    Στο δελτίο Τύπου της Εθνικής Τράπεζας –χωρίς να υπάρχει δήλωση από τον προσωρινό CEO κ. Παύλο Μυλωνά- η διοίκηση αρκείται να σημειώσει ότι «δεν προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα ή ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν αποτέλεσμα της άσκησης» και επισημαίνει πως «δεν λήφθηκε υπ’ όψη η επίδραση μελλοντικών κεφαλαιακών ενεργειών, όπως η πώληση θυγατρικών».

    Και ακόμα τονίζεται πως «Η άσκηση του 2018, διενεργήθηκε κάτω από σημαντικά αυστηρότερες παραδοχές σε σχέση με αυτή του 2015, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κεφαλαιακή απομείωση στο δυσμενές σενάριο».

    Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βάζει μπροστά σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και όπως δήλωσε ο CEO κ Χρήστος Μεγάλου «τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου “Ατζέντα 2020” για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας».

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν πλέον σελίδα και εστιάζουν αφ΄ ενός στην μείωση των προβληματικών δανείων και κυρίως στην χρηματοδοτηση της πραγματικής οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κεφαλαιακά ισχυρές οι τράπεζες-Πέρασαν τα stress test. Τα αποτελέσματα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: Ορόσημο για τράπεζες και διαπραγματεύσεις τα stress tests



    ΣΧΟΛΙΑ