• Business

    Γιώτα Παπαρίδου: Σε κίνδυνο τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου


    Σε σημείο καμπής βρίσκεται αυτή τη χρονική περίοδο η Κοινωνία της Πληροφορίας, με τους διαγωνισμούς για τα έργα ψηφιοποίησης να προχωρούν, ωστόσο οι υπογραφές των συμβάσεων καθυστερούν, γεγονός που ανησυχεί φορείς και εταιρείες ότι θα…χάσουν το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τον κώδωνα του κινδύνου ως προς αυτό το μείζον ζήτημα έκρουσε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ  (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος) Γιώτα Παπαρίδου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 3 χρόνια gov.gr του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα η κ. Παπαρίδου μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚτΠ κ. Σταύρο Ασθενίδη, τόνισε ότι οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, η πλειονότητα των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο το μεγάλο θέμα προκύπτει στην υπογραφή των συμβάσεων. Όπως επεσήμανε, οι συμβάσεις σε πολλά έργα καθυστερούν υπερβολικά με αποτέλεσμα να «γεννάται» ο φόβος ότι δεν θα προλάβουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ως παράδειγμα αυτού του θέματος η κ. Παπαρίδου έφερε την περίπτωση του διαγωνισμού του Κτηματολογίου, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο, η διαδικασία υλοποίησης όμως έχει «παγώσει». Η κ. Παπαρίδου τόνισε πως «η αγορά ανησυχεί πολύ καθώς ξέρει ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχει γίνει η ολοκλήρωση των έργων. Το πρόβλημα είναι ότι τα έργα που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα και υπερβαίνουν τους 24 μήνες, βάσει του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης δεν προλαβαίνουν να γίνουν, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ζητήματα», καθώς οι εταιρείες κινδυνεύουν να μείνουν «ξεκρέμαστες».

    Θέλοντας να καταστήσει σαφές το μέγεθος του προβλήματος που έχει ανακύψει, η κ. Παπαρίδου είπε ότι ακόμα και αν συνεργαστούν όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πάλι δεν θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία σαν χώρα αυτή τη στιγμή και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να την υλοποιήσουμε, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Σαν χώρα θα μείνουμε πίσω» τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

    Σταύρος Ασθενίδης: Χρειάζεται μεγάλη υποδομή – Έρχονται έργα άνω του 500 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης, μιλώντας στο πάνελ για τους διαγωνισμούς ψηφιακών δημοσίων έργων, τόνισε ότι η υπηρεσία τρέχει έχει τρέξει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 100 διαγωνισμούς για έργα αξίας 1,5 δις, ενώ είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγάλει σε διαδικασία ακόμα 50 αξίας 500 εκατ. ευρώ.

    Είναι γνωστό ότι από τα 2 δισ. ευρώ σε ψηφιακά έργα που τρέχουν ή αναμένεται να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία, τα 1,2 δισ. ευρώ αποτελούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο το δύσκολο κομμάτι αποτελούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    Επ’ αυτού ο κ. Ασθενίδης είπε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας τρέχει όπως μπορεί και όσο γρήγορα μπορεί για να είναι εντός πλαισίων χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα όπως το CRMS και το public cloud. Όπως σημείωσε, ένα από τα μεγάλα θέματα που αναδεικνύονται είναι η απονομή της δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση ώστε να προωθήσουμε το e-justice».

    Διαβάστε επίσης:

    Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τα 5+1 έργα αξίας 190 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ