• Business

    Γιώργος Στάσσης: Πού οδηγεί τη ΔΕΗ η διπλή στρατηγική ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ


    Τα θεμέλια για τη μεγέθυνση της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας βάζει η στρατηγική του Γιώργου Στάσση, που οδηγεί την εταιρεία σε ηγετική θέση στην αγορά ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης.

    Με δύο σημαντικές επενδύσεις, την απόκτηση της Enel Romania που ολοκληρώνει σύντομα και την απόκτηση της Κωτσόβολος που φιλοδοξεί να πετύχει, επιδιώκει να αναπτύξει την εταιρεία τόσο στο κύριο αντικείμενό της την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας σε ένα μεγαλύτερο πελατολόγιο, όσο και σε νέες δραστηριότητες ενισχύοντας την παρουσία της στη λιανική και αποκτώντας νέες ροές εσόδων.

    Αν ολοκληρωθούν με επιτυχία και οι δύο κινήσεις, η ΔΕΗ θα κερδίσει πολύ περισσότερα από τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον τζίρου (1,3 από την Enel Romania και 700 εκ. από την Κωτσόβολος), καθώς με τις συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη στο μέλλον, αφού θέτει τις βάσεις για νέες δυνατότητες, νέες συνέργειες και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

    Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές ανακοινώσεις για την Enel Romania

    Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση της Enel Romania από τη ΔΕΗ.

    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται οι τελικές υπογραφές και η πολυαναμενόμενη, από το επενδυτικό κοινό, παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, στο οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι συνέργειες και οι δυνατότητες που αποκτά η εταιρεία από τη μεγάλη εξαγορά.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου business plan, θα ακολουθήσει το Investors Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο, όπου το διεθνές επενδυτικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα νέα μεγέθη που στοχεύει να φτάσει η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια και την ανανεωμένη στρατηγική για τη μεγέθυνσή της.

    Το deal που αλλάζει τη φυσιογνωμία της εταιρείας

    Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο στην πορεία της ΔΕΗ.

    Η εταιρεία που πριν την αναλάβει η διοίκηση Στάσση απειλούνταν με χρεοκοπία, σήμερα, έχει πετύχει, όχι μόνο να βελτιώνει σταθερά τα θεμελιώδη μεγέθη της αλλά και να πιάνει τους επιχειρηματικούς στόχους για την επέκτασή της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και τη γεωγραφική της επέκταση με στόχο την καθιέρωσή της και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα assets της Enel στη βαλκανική χώρα αντιστοιχούν με τα τρία τέταρτα της σημερινής ΔΕΗ. Αρκεί να αναφερθεί πως ο αριθμός των πελατών των εταιρειών ενέργειας στη Ρουμανία υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια, ενώ στα περίπου 5 εκατομμύρια είναι οι καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ στην Ελλάδα.

    Όμως, η σημασία της συμφωνίας με την Enel είναι μεγάλη σε πολλά επίπεδα, καθώς ταυτόχρονα, αυξάνει τα μεγέθη της ΔΕΗ, μεγεθύνει τη δύναμή της στην προμήθεια και τις ΑΠΕ κατά 623 MW, αποκτά ισχυρή παρουσία στη μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων και κυρίως αποκτά δίκτυα διανομής ενέργειας που έχουν όλο και μεγαλύτερη αξία σε μια εποχή που ενισχύεται η σημασία των διασυνδέσεων.

    Αποκτά έτσι μία γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε μία περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι προτεραιότητα  όπως και η ανάγκη των γειτονικών χωρών για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Με την απόκτηση της Enel η ΔΕΗ αλλά και η Ελλάδα αποκτούν  σημαντική τοποθέτηση  στο Νότιο ενεργειακό Διάδρομο.

    Στο νέα ενεργειακή αγορά που διαμορφώνεται,   η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής και περιφερειακή δύναμη στην αγορά των Βαλκανίων κάτι που είναι ένας από τους στόχους της διοίκησης Γιώργου Στάσση.

    Ταυτόχρονα αποκτά μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας, με περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 με 1,3 διs. ευρώ, σε ελκυστική αποτίμηση, θέτοντας τις βάσεις ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο.

    Στις ΑΠΕ της Ρουμανίας, μια αγορά με μεγάλες προοπτικές, η ΔΕΗ αποκτά προβάδισμα με έτοιμα έργα ισχύος σχεδόν 600 Μεγαβάτ με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικότερο καλάθι τιμών ρεύματος για τους πελάτες της είτε στη Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.

    Κυρίως όμως, αποκτά η ελληνική εταιρεία γεωστρατηγική παρουσία σε μία χώρα των Βαλκανίων που γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη κάτι που κάνει τη συμφωνία  σημαντική και για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της οικονομικής διπλωματίας.

    Μεγάλες συνέργειες αν αποκτήσει την Κωτσόβολος

    Αν η ΔΕΗ καταφέρει να αποκτήσει την Κωτσόβολος, αν δηλαδή ευοδωθούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις οποίες ξεκίνησε η διοίκηση της εταιρείας  με την Currys (πρώην Dixons), μέτοχο της Κωτσόβολος, θα πολλαπλασιαστεί η δύναμη της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά.

    Εκτός από τη ΔΕΗ, η οποία πλέον βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Currys, μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει η Quest του Θεόδωρου Φέσσα και η Shopflix, εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη σε σχήμα στο οποίο συμμετείχαν το Latsco FamilyOffice και ο επιχειρηματίας κ. Χάρης Καρώνης (Viva Wallet).

    Σε μια εποχή που η ενέργεια και η τεχνολογία συνδέονται στενά και που η προμήθεια ενέργειας προσφέρει όλο και μικρότερα περιθώρια κέρδους, λόγω της αστάθειας των τιμών, το ενδιαφέρον μετακυλίεται στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών.Αποκτώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών, η ΔΕΗ αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα στην πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό για να πολλαπλασιάσει τη δυναμική των πωλήσεών της.

    Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι εξάλλου να αναπτύξει περαιτέρω ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες αξιοποιώντας τις καινοτομίες που δημιουργεί η τεχνολογική πρόοδος και η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση.

    Προϊόντα όπως, φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας, παρέχονται ήδη από τη ΔΕΗ στους πελάτες της, και έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο της εταιρείας, ο μετασχηματισμός της σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα καλύπτει πλήρως τις νέες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

    Σε περίπτωση εξαγοράς της «Κωτσόβολος», η ΔΕΗ τοποθετείται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα και αποκτά ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που δεν διαθέτει σήμερα, και προσωπικό με τεχνογνωσία στις πωλήσεις προϊόντων συναφών με την ηλεκτρική ενέργεια.

    Η αγορά συνδέει το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την «Κωτσόβολος» και με τα μελλοντικά προγράμματα αντικατάστασης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά με άλλες παροχές και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για τους περίπου 6,5 εκατ. πελάτες της.

    Από τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να προκύψουν σημαντικά νέα έσοδα για τη ΔΕΗ, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα που μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη, λόγω των συνεργιών, από το σημερινό τζίρο της Κωτσόβολος που είναι 700 εκ. ευρώ περίπου ετησίως.

    Διαβάστε επίσης:

    Το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο – Αυξάνεται η κιλοβατώρα

    ΔΕΗ: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της Κωτσόβολος

    Κωτσόβολος: Αποκλειστικές συζητήσεις ΔΕΗ με Curry’s



    ΣΧΟΛΙΑ