• Business

    Γιώργος Στασινός: Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, Εθνικό Μητρώο Υποδομών και Κεντρικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων λειτουργικά σε 2 χρόνια

    Στασινός ΤΕΕ

    Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός


    Την αισιοδοξία του ότι τα τρία νέα πληροφοριακά συστήματα, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, Εθνικό Μητρώο Υποδομών και Κεντρικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με το νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» θα είναι λειτουργικά σε δύο χρόνια, εκφράζει μιλώντας στο mononews ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) Γιώργος Στασινός.

    «Μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο αλλά αν αυτά υλοποιηθούν στην πραγματικότητα θα έχουμε μια άλλη χώρα. Είναι και αναγκαίο και εφικτό. Στο ΤΕΕ έχουμε κάνει μεγάλη προετοιμασία για να υποστηρίξουμε αυτές τις προτάσεις οι οποίες πλέον έχουν λάβει τη μορφή νόμου και είμαστε σίγουροι ότι σε δύο χρόνια από την έναρξη της υλοποίησης έργων τα πληροφοριακά συστήματα θα είναι έτοιμα και θα έχει συγκεντρωθεί το 70% με 80% των δεδομένων που απαιτούνται. Άρα τα συστήματα θα είναι λειτουργικά σε δύο χρόνια. Βέβαια, εκτιμώ ότι θα χρειασθούν 4 με 6 χρόνια για να συγκεντρωθούν τα πάντα και να λειτουργούν όλα με πλήρη δυναμικότητα. Αλλά στα δύο χρόνια που σας είπα θα μπορούν πολίτες και επιχειρήσεις να δουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά τους μέσα από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν τα τρία αυτά πληροφοριακά συστήματα».

    Το πρώτο βασικό βήμα για την υλοποίηση των νέων συστημάτων, που πρότεινε εδώ και τρία περίπου χρόνια ο πρόεδρος του ΤΕΕ, είναι να προχωρήσει το δημόσιο στις Υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής τους και στην ανάθεση του έργου στον φορέα που θα το υλοποιήσει. Από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι τον ρόλο αυτόν θα τον παίξει το ΤΕΕ, που πρότεινε και τεκμηρίωσε όλα αυτά τα συστήματα. Κρίσιμο επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η εισαγωγή των στοιχείων από τις εποπτεύουσες δημόσιες υπηρεσίες, εντός έξι μηνών, βάσει του νόμου.

    Όπως εξηγεί ο κ. Στασινός με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλη πρόοδος, διότι συγκεντρώνει σε ένα σημείο, εύκολα για κάθε πολίτη και επενδυτή, κάθε αναγκαία πληροφορία. Αλλά το σύστημα δεν θα είναι μόνο για ενημέρωση. Αυτό που θα βλέπει ο χρήστης θα έχει δεσμευτική ισχύ, διότι το εξαγόμενο αρχείο θα ισχύ διοικητικής πράξης, θα δεσμεύει τη διοίκηση. Και αυτό είναι μια επανάσταση για τη χώρα.

    Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η διοίκηση θα γνωρίζει για πρώτη φορά συγκεντρωτικά και συγκεκριμένα, ποιος φορέας έχει αρμοδιότητα για κάθε έργο, ποιος το έχει υλοποιήσει, πότε πρέπει να συντηρηθεί και από ποιον, πότε πρέπει να ελεγχθεί, ποιος υλοποίησε και πότε κάθε εργασία. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει ως κεντρικά διαχειρίσιμη πληροφορία. Η συμβολή στον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων είναι τεράστια. Ακόμη πιο σημαντική όμως θα είναι η συμβολή στις περιπτώσεις ανάγκης, στα συμβάντα που επιλαμβάνεται η πολιτική προστασία, στις φυσικές καταστροφές. Όταν το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό θα μπορούν οι αρμόδιοι να βλέπουν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περιοχής ή κτηρίου ή έργου στο οποίο υπάρχει κίνδυνος ή έχει υπάρξει ζημιά, για να πάρουν σωστές και γρήγορες αποφάσεις. Είναι εφικτό, όταν το σύστημα λειτουργήσει πλήρως, όχι μόνο να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και να σωθούν, δυνητικά, ανθρώπινες ζωές.

    Το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης ενοποιεί όλα τα αδειοδοτικά συστήματα σε ένα κοινό σημείο επαφής για τον πολίτη, τον μηχανικό, τον σύμβουλο, την επιχείρηση, τον επενδυτή. Αντί να τρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε δεκάδες διαφορετικές υπηρεσίες, θα έρχονται οι υπηρεσίες μέσα από το σύστημα σε αυτόν. Είτε με τα δικά τους επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα που θα ενσωματωθούν είτε απευθείας, ως χρήστες του συστήματος. Θα μπορεί όμως όλη η διαδικασία αδειοδότησης να διεκπεραιώνεται μέσα από αυτό το σύστημα. «Σήμερα, που το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις, κυρίως των ξένων, στη χώρα μας είναι η αβεβαιότητα για την αδειοδότηση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά δίνει λύση στην καρδιά του προβλήματος», σημειώνει ο κ. Στασινός.

    Για κάθε νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται και μια καχυποψία, για το κατά πόσον όσα θεσμοθετούνται θα υλοποιηθούν. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απαντά σε αυτό ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει να συνδράμει αποτελεσματικά την Πολιτεία, να πιέζει και να βοηθά για να γίνουν πράξη άμεσα τα έργα αυτά και αυτό εκτιμά ότι θα συμβεί και μετά από τις επερχόμενες εκλογές στο Επιμελητήριο (Κυριακή 4 Νοεμβρίου) σημειώνοντας ότι «Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχει γίνει τα 4 τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου».

    Για σήμερα στο μεταξύ είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Στασινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και όπως εκτιμάται η υλοποίηση των συστημάτων θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης.

    Τι πρέπει να ακολουθήσει

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού, ψηφιακού περιβάλλοντος για όλο τον δομημένο χώρο χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων, η οποία έχει νομοθετηθεί και μένει η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Μέσα από αυτή θα καταχωρηθούν όλα τα πραγματικά δεδομένα, όπως είναι σήμερα όχι όπως εγκρίθηκαν κάποτε στα χαρτιά, για όλα τα κτήρια της χώρας. Με το σύστημα e-adeies καταγράφονται τα νέα κτήρια, με το σύστημα αυθαιρέτων τα αυθαίρετα κτίσματα και με την Ταυτότητα Κτηρίου τα νομίμως υφιστάμενα.

    «Ιδίως ενόψει της εκπόνησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η Πολιτεία χρειάζεται τα πραγματικά δεδομένα του δομημένου χώρου για να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, που είναι και συνταγματική της υποχρέωση. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνω στην Πολιτεία να μην φέρει κανέναν νέο νόμο περί αυθαιρέτων. Αρκούν τόσα χρόνια ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα. Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία με μια μικρή παράταση στον υφιστάμενο νόμο και ακολούθως τυχόν αυθαιρεσίες να δηλώνονται μόνο μέσα από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων» υπογραμμίζει ο κ. Στασινός.

    Το παζλ των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται να συμπληρωθεί με την καθιέρωση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, ως μια πλατφόρμα απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης με συγκεκριμένη χρηματική αξία. «Ελπίζω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα φέρει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο και θα συμβάλλουμε με περισσότερες και αναλυτικές προτάσεις και σε αυτή τη μεταρρύθμιση» καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

    Σημειώνεται πως η επιτυχία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies είναι ίσως το πιο δυνατό, χειροπιαστό, με αριθμούς, παράδειγμα του πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι μια μεταρρύθμιση που καθιερώνει  πληροφοριακά συστήματα που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες. Με το e-Άδειες έχουν εκδοθεί περισσότερες από 60.000 διοικητικές πράξεις, αυτό που λέμε συνοπτικά οικοδομικές άδειες, και συνολικά περιέχονται στο σύστημα για την έγκρισή τους πάνω από 2,1 εκατομμύρια έγγραφα. Έχουν συμμετάσχει 24.000 μηχανικοί, 1.200 υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης. Όλα αυτά, μέχρι πέρυσι, γίνονταν στο χαρτί, με απίστευτη σπατάλη πόρων και ωρών, κόπο και με τις γνωστές δυσλειτουργίες. Αντίθετα, το e- Άδειες διακρίνεται από μεγάλο βαθμό διαφάνειας διότι όλες οι πράξεις καταγράφονται και είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους συμμετέχοντες (μηχανικούς, υπηρεσίες και ιδιοκτήτες) και στο ευρύτερο κοινό μέσω ειδικής ιστοσελίδας όπου αναρτώνται οι άδειες και τα βασικά σχέδια (τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης) καθώς και αυτόματα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ