• Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

    • NewsRoom


    Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Ειδικότερα, ψήφισαν 287 βουλευτές, με το νομοσχέδιο να γίνεται δεκτό επί της αρχής με 165 «ναι» και 122 «όχι».

     Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση. Κατά του ν/σ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ.

    Παράλληλα, στην ονομαστική ψηφοφορία για μια σειρά από άρθρα και μια τροπολογία, έπειτα από αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

    Τι προηγήθηκε στη Βουλη

    Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου αλλά και πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξυπηρετεί συμφέροντα των επιχειρηματιών έναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων. Από την πλευρά της η ΝΔ απάντησε πως το νομοσχέδιο βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, λύνοντας μια σειρά στρεβλώσεων και κάνοντας τη ζωή των Ελλήνων ευκολότερη.

    Τα αίματα πάντως άναψαν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που διέπεται από μια ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, που θα αποδειχθεί στο τέλος αντιαναπτυξιακή. Παράλληλα υποστήριξε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από «ρουσφέτια» της κυβέρνησης σε επιχειρηματίες.

    «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο», ανάφερε ο κ. Τσίπρα για το νομοσχέδιο.

    Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε προσωπική επίθεση τόσο κατά του Άδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με την υπόθεση Novartis όσο και κατά του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την αναφορά της κ. Τουλουπάκη και των βοηθών της στη Βουλή περί αναφοράς σε αυτούς του Νίκου Μανιαδάκη περί απειλών που δέχθηκε (κάτι που ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης δηλώνει πως ουδέποτε έκανε).

    Παράλληλα ο κ. Τσίπρα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: «’Αμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις”, με τον Άδωνι Γεωργιάδη ωστόσο να του επισημαίνει πως η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ακριβώς το ανάποδο!

    Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: “Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι : Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος”.

    Απάντηση στον κ. Τσίπρα έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης.

    «Είναι πολύ λογικό, μετά από αυτή την παράσταση, να φεύγει ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει, όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να δηλώνει τι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανένα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα, να τους βάζει να αλλάζουν την ψήφο τους», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα. Το είπε ως τεκμήριο σοβαρής κατηγορίας. Ακούστε λοιπόν κύριοι τα ονόματα των τριών εισαγγελέων, είναι ο Γιάννης Αγγελής, Ελένη Ράϊκου και η κ. Τσατάνη. Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή του δήλωση που πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα μπορεί να κατηγορεί εμάς με εικασίες και υποθέσεις, αλλά δεν θα μπορούμε να τον κατηγορούμε εμείς με εικασίες και υποθέσεις. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Λοιπόν, για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Νόμος περισσότερο ύποπτος για διαφθορά στα φάρμακα από τον τελευταίο νόμο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφιστεί. Είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που επέτρεψε αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και που φυσικά βοήθησε τη NOVARTIS να διασώσει τις τιμές της, όπως και τις άλλες πολυεθνικές, δια των αυξήσεων στον υπόλοιπο πλανήτη. Άρα μαθήματα σε εμάς που ρίξαμε τη δαπάνη, δεν δεχόμαστε. Εμείς παραδώσαμε μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη 189 εκατομμύρια και επί ΣΥΡΙΖΑ η μηναία φαρμακευτική δαπάνη έτρεχε επί 4,5 χρόνια με 260 και 270 εκατομμύρια. Κάντε τον υπολογισμό. Και έχουν και τα μούτρα να μιλάνε! Πέρασε η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία».

    Αναφορικά με την τροπολογία για την Golden Visa, o Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο νόμος για την Golden Visa είναι νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2014, και δεν εφαρμόστηκε από εκείνη την κυβέρνηση γιατί δεν πρόλαβε, αλλά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η διάταξη έρχεται προς ψήφιση για να αποτρέψει δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που έχουν την Golden Visa σε περίπτωση ανάκλησης, γιατί αυτό θα έφερνε καταστροφή της οικονομίας και ζημία στο brand της χώρας. Ο υπουργός επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. «Διορθώνουμε άλλη μια παταγώδη αποτυχία σας και τα ακούμε από πάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Για να τελειώνουμε: Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία εξυπηρέτηση σε κανέναν χορηγό».

    Από την διαδικασία των ομιλιών επέλεξε να απουσιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και η απόφασή του να μην πάρει τον λόγο ήταν γνωστή ήδη από το πρωί, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ποιος; Ο πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα. Επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νοιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ’ εντολή του ΣΕΒ. Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».



    ΣΧΟΛΙΑ