• Business

    Γιώργος Πετρόχειλος: Από το Κολλέγιο Αθηνών, fund manager και συνεργάτης της KKR

    • NewsRoom

    Γιώργος Πετρόχειλος, Catalio Capital Management


    Μόλις 31 ετών, ο Γιώργος Πετρόχειλος έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο των επενδύσεων στις ΗΠΑ, με όχημα την επενδυτική εταιρεία Catalio Capital Management. Τελευταία του επιτυχία ήταν η εξαγορά ενός μειοψηφικού πακέτο, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, της ΚΚR.

    Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Johns Hopkins. Τον κέρδισε ο κόσμος των επενδύσεων με εστίαση στην βιοτεχνολογία.

    Πώς γεννήθηκε μία ιδέα στο campus του πανεπιστημίου

    «Όταν εγκαινιάσαμε την Catalio Capital Management ως επενδυτική εταιρεία στον τομέα των βιοεπιστημών, το κάναμε με δύο θεμελιώδεις στόχους στο μυαλό μας: να φέρουμε επαναστατικές βιοϊατρικές τεχνολογίες στους ασθενείς και να προσφέρουμε εξαιρετικές αποδόσεις στους επενδυτές μας», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ο συνιδρυτής της Catalio, Γιώργος Πετρόχειλος.

    Ο 31χρονος μαζί με τον Dr. Jacob Vogelstein ίδρυσαν την Catalio Capital Management το 2020, ενώ προηγούμενως εργάζονταν στην Camden Partners.

    Στόχος ήταν η συμβολή των επιστημόνων στην επενδυτική διαδικασία και η ανάδειξη καινοτόμων εταιρειών από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα.

    Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η εταιρεία Thrive Earlier Detection, η οποία προσφέρει ένα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων, μία νέα προσέγγιση στην έγκαιρη πρόληψη. Δημιουργήθηκε από τον πατέρα του συνιδρυτή της Catalio, Dr. Bert Vogelstein μαζί με τον Νικ Παπαδόπουλο στο Johns Hopkins. Η Catalio επένδυσε σε αυτή και σύμφωνα με τον Πετρόχειλο, λίγο καιρό μετά την εξαγόρασε η Exact Sciences, η οποία ειδικεύεται στην θεραπεία για τον καρκίνο έναντι 2,2 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα του Hellenic Initiative για τον κ. Πετρόχειλο, ο 31χρονος έφυγε από τον Ελλάδα για να σπουδάσει στο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης. Από τις σπουδές του πολιτικού μηχανικού μεταπήδησε στα χρηματοοικονομικά και η πεποίθηση ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση ξεθώριασε σταδιακά, μιας και τον κέρδισε το αμερικάνικο όνειρο, να καταφέρει να ανελιχθεί βασιζόμενος πάνω στις δικές του δυνάμεις.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους ανθρώπους που γνώρισε στο πανεπιστημιούπολη, επιδραστικούς επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ και με περγαμηνές στην έρευνα και την καινοτομία και οι οποίοι τον ενέπνευσαν για να ιδρύσει την εταιρεία του.

    «Καθώς γνώριζα επιτυχημένους ή και ανερχόμενους επιστήμονες, μου ήρθε μια ιδέα: να δημιουργήσω το πρώτο ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο όπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει σε αυτούς τους επιστήμονες».

    Η ιδέα αυτή έγινε πράξη, με τον Γιώργο Πετρόχειλο και τον Τζέικομπ Βογκελστάιν να δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση εντός της Camden Partners και στη συνέχεια να ιδρύουν τη δική τους εταιρεία με στόχο τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας που εστιάζουν στην παρασκευή φαρμάκων.

    Η  Catalio δεν άργησε να κερδίσει το ενδιαφέρον και τα κεφάλαια κορυφαίων επενδυτών της Wall Street. Μεταξύ των επενδυτών το 2021 ήταν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, Stanley Druckenmiller αλλά και ο Alan Howard.

    Εξαγορά πακέτου από την KKR

    Ο επενδυτικός κολοσσός KKR & Co. Inc. (KKR), εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε την Τρίτη στρατηγική συμφωνία με την Catalio Capital Management, LP, χωρίς να αποκαλύψει ούτε το ποσοστό ούτε το αντίτιμο που κατέβαλλε.

    Ο Ali Satvat, συν-επικεφαλής του Americas Health Care και Global Head of Health Care Strategic Growth στο KKR έκανε λόγο για μία ευκαιρία στην αγορά των βιοεπιστημών. «Ο κλάδος αυτός έχει αποτελέσει σημαντικό τομέα εστίασης για τη στρατηγική μας η οποία εστιάζει στην  ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης. Στοχεύουμε στην επιτάχυνση αυτής της νέας στρατηγικής μέσω της συνεργασίας μας με την Catalio», σημείωσε.

    Μετά τη συναλλαγή, το πλειοψηφικό πακέτο παραμένει στους δύο ιδρυτές, προβλέπει όμως νέα σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της Catalio με προεδρεύοντα τον εκτελεστικό πρόεδρο της KKR Henry Kravis.

    Το διοικητικό συμβούλιο θα συμβουλεύει την Catalio σε θέματα όπως οι νέες επιχειρηματικές γραμμές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εταιρεία, σύμφωνα με τον Πετρόχειλο.

    Η Catalio έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια υπό διαχείριση, με γραφεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Θετική σύσταση για τη MYTILINEOS – Γιατί την ξεχωρίζει από τις εταιρείες μετάλλου

    Calilo Group: Βράβευση για τα εστιατόρια του ομίλου Ches και Pathos

    Rolls-Royce: Ετοιμάζεται να κόψει έως 2.500 θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ