• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Όλες οι δουλειές στην Τέρνα. Όλο το παρασκήνιο

    Γιώργος Περιστέρης

    Γιώργος Περιστέρης. Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων


    Φαίνεται πως οι… προειδοποιήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (επικεφαλής ο Γιώργος Περιστέρης) με αποδέκτη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπιασαν τόπο, και μάλιστα εντυπωσιακά γρήγορα. Όπως γράφαμε στο mononews.gr πριν από λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου τόνισε πως οι κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2016 απομάκρυναν την προσπάθεια αύξησης επενδύσεων, κάνοντας αναφορές μεταξύ άλλων στην καθυστέρηση  στην  εκπλήρωση  των πάσης φύσεως  υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα (επιστροφή ΦΠΑ, μη πληρωμή τόκων καθυστέρησης  επιστροφής  ΦΠΑ,  πληρωμή  επιχορηγήσεων κλπ), τις  συνεχείς  αλλαγές  των  φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων και τα capital controls.

    Περιστέρης
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Λίγες μόλις μέρες μετά, λες και κάποιος ανταποκρίθηκε σε αυτά που υποστήριζε ο Γιώργος Περιστέρης, ήρθε το «ξεπάγωμα» του σημαντικού έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενός έργου ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο οι τελικές υπογραφές εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, έχοντας στοιχίσει στη χώρα μας πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην Πελοπόννησο. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ήδη από το 2013 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή του.

    Και τώρα, δύο εβδομάδες μετά από το «ξεπάγωμα» αυτού του έργου, ένα ακόμα μεγαλόπνοο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, αυτή τη φορά στην Ήπειρο, οδεύει προς την υλοποίησή του, καθώς μετά την πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, μόνο γραφειοκρατικές λεπτομέρειες απομένουν για να αρχίσουν οι εργασίες, με τη συμβασιοποίηση του έργου μεταξύ του Δημοσίου και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που ορίστηκε ως ανάδοχος του έργου, αφού η κοινοπραξία Αρχιρόδον-Intrakat-Envitec που είχε επιλεγεί ως αρχικός ανάδοχος επέλεξε να μην παρατείνει την ισχύ της δεσμευτικής της προσφοράς) να αποτελεί θέμα χρόνου.

    Ειδικότερα, αυτό που απομένει τώρα είναι η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να πέσουν άμεσα οι υπογραφές και να ξεκινήσει το έργο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του προσεχούς έτους.

    Πρόκειται για ένα έργο-ανάσα για την περιφέρεια της Ηπείρου, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστεί μία εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, τρεις επεκτάσεις χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ), δώδεκα σταθμούς μεταφόρτωσης, τέσσερις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και αριθμό πράσινων σημείων. Η εγκατάσταση αυτή θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.

    Σημειώνεται ότι το κόστος του έργου θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-den-mpori-na-polithi-ena-kokkino-danio-oli-alithia-paradigmata/81075

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/den-vazoun-mialo-proslamvanoun-stin-ert-chrostane-lefta-ke-den-pernoun-tin-dosi/81080

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ