• Business

    Γιώργος Καββαθάς: Πάνω από 90% η συμμετοχή στην απεργία της εστίασης

    • NewsRoom
    Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ

    Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ


    Μαζική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών της εστίασης στη σημερινή απεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, καθώς κυμάνθηκε πάνω από 90%, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας το 100%.

    Οι επιχειρηματίες της εστίασης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που, όπως επισημαίνουν, πλήττουν τον κλάδο.

    «Το μήνυμα ελήφθη»

    «Μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.

    «Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ).» πρόσθεσε.

    Όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα νέα μέτρα μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία των επιχειρήσεων, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών τους επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

    «Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά   40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

    Το βαρύ πλήγμα της εστίασης

    Παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τη ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών στο σύνολό του το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 37,2% και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες τόσο σε σύγκριση με τα τρίμηνα του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας.

    Το Α’ εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης είχε δηλώσει μείωση του κύκλου εργασιών του με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να φτάνει στο 60,1%. Το Β’ εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με την μεσοσταθμική μείωση του τζίρου να διαμορφώνεται στο 59,4%. Ενώ και το Α’ εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις στο 51,8%.

    Ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση» εξήγησε ο κ. Καββαθάς.

    Τέλος, μία στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου (48,5%) «ζει» με το φόβο του οριστικού λουκέτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης προς επιχειρηματίες εστίασης: Στόχος να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά (βίντεο)

    Εστίαση: Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων με Σκέρτσο – Γεωργιάδη

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ