F

Business

Γιώργος Καραγιάννης (γγ Υποδομών): Σε εξέλιξη όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα

  • NewsRoom
Γιώργος Καραγιάννης: Έρχονται διαγωνισμοί για τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός Γραμματέας Υποδομών


Με αυξημένες ταχύτητες «τρέχουν», πλέον, τέσσερα μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα που θα αλλάξουν τις υποδομές της χώρας και τον τρόπο μετακίνησης των πολιτών, δίνοντας παράλληλα τεράστια ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία, ανέφερε ο γγ Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Τα τέσσερα μεγάλα project που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι:

  • Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας,
  • Η ολοκλήρωση του Ε65 από τη Λαμία προς την Εγνατία οδό και τη Δυτική Μακεδονία,
  • Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης και
  • Το Flyοver, ο περιφερειακός της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης τα έργα αυτά, μαζί με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα σημαντικά που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές, τα έχει ανάγκη η χώρα μας, πρέπει να προχωρήσουν και εκτός από το θετικό πρόσημο στην οικονομία, έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο, δηλαδή νέες θέσεις εργασίας και ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Μιλώντας, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Καραγιάννης αφού τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από ΣΔΙΤ είτε από το ΕΣΠΑ, το portfolio των έργων είναι μεγάλο.

Γραμμή 4 Μετρό: Σε 17 λεπτά Άλσος Βεΐκου – Γουδή!

Ερωτηθείς για τη Γραμμή 4 του Μετρό ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει ανάγκη η Αθήνα και ιδιαίτερα οι πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου, αφού θα ενώνει το Άλσος Βεΐκου με το Γουδή.

«Και όχι μόνο αυτό», είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, «θα μειώσει τους χρόνους μετακίνησης, αφού η συγκεκριμένη διαδρομή θα γίνεται σε μόλις 17’, ενώ από Γουδή στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα χρειάζονται μόλις 12 λεπτά!

5.000 – 10.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της Γραμμής 4

«Θα αλλάξει τις μετακινήσεις μας, θα αναβαθμίσει τις περιουσίες των πολιτών και θα δώσει από 5.000 έως 10.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε.

Ερωτηθείς για τον σταθμό στα Εξάρχεια, ο κ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι όπως έχει σημειώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής «δεν υπάρχουν άβατα», δεν υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που θα μείνουν στο ημίφως, και ο σταθμός στην πλατεία θα γίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καραγιάννη η Γραμμή 4 θα ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια. Θα έχει μήκος 13χλμ. και 15 σταθμούς, ενώ οι πρόδρομες εργασίες ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες και τα μηχανήματα διάνοιξης θα πιάσουν δουλειά σε λίγους μήνες.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «είναι σε εξέλιξη ένα συνολικό σχέδιο για την Αττική που μαζί με τις επεκτάσεις της Αττικής οδού, τη λεωφόρο Κύμης, τη Γραμμή 4, την επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά, που θα ολοκληρωθεί το 2022, θα αλλάξει πλήρως τις μετακινήσεις στην Αθήνα».

Ε65: Λαμία – Εγνατία οδός σε 1 ώρα και 45 λεπτά

Μιλώντας για το Βόρειο κομμάτι του Ε65 ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο σχεδιάστηκε στις μεγάλες παραχωρήσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2009 και μετά από διαπραγματεύσεις 18 μηνών με την Ευρωπαϊκή Ένωση ελήφθη το «πράσινο φως» για την κατασκευή του.

«Έχουμε παραδώσει το κεντρικό κομμάτι. Τώρα είναι το Νότιο τμήμα, από την Λαμία ως την Ξυνιάδα, το οποίο προχωράει και μπαίνουν πλέον εργοτάξια και για το Βόρειο κομμάτι το οποίο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη ο Ε65 θα φέρει μια ισορροπία σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, θα ολοκληρώσει το παζλ των αυτοκινητοδρόμων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορείς να πας από τη Λαμία στην Εγνατία, στο ύψος της Κοζάνης και της Ηπείρου, σε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.

Flyover: Ξεκινά η Β’ Φάση

Για την υπερυψωμένη Ανατολική Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, ο κ. Γ. Καραγιάννης είπε ότι χθες ανέβηκε η β’ φάση του διαγωνισμού και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και το 2022 θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στο flyover. «Ο δρόμος γίνεται με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και πάει και πιο γρήγορα από δημόσιο έργο», συμπλήρωσε.

ΒΟΑΚ: Το μεγαλύτερο έργο που θα γίνεται στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία

Όσον αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι μαζί με το Μετρό είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει. «Το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης, πολύ δύσκολο και είναι χωρισμένο ουσιαστικά σε τρία κομμάτια. Το ένα παραχώρηση, το άλλο σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το άλλο δημόσιο έργο. Θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα γίνεται στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία».

Διαβάστε ακόμη:

Εγνατία Οδός: Τον Ιούλιο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ

Καραγιάννης: Μέχρι το τέλος του 2021 συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ €3,1 δισ.ΣΧΟΛΙΑ