• Business

    Γιώργος Αλεξανδρίδης: Ο ευπατρίδης που βάδισε μια ζωή στο πλάι της οικογένειας Βαρδινογιάννη

    Γιώργος Αλεξανδρίδης


    Ίσως να μην υπάρχει κανένας άλλος, που να βρέθηκε για τόσα πολλά χρόνια και τόσο κοντά στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, από ότι ο Γιώργος Αλεξανδρίδης.

    Ένας ευπατρίδης των μπίζνες, με τετράγωνη οικονομική σκέψη, πηγαία εκπεμπόμενη εμπιστοσύνη και αθόρυβη κοινωνική προσφορά, που έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών.

    Στην κυριολεξία πέρασε μια ολόκληρη ζωή μέσα στην Μotor Oil, αφού ήταν εξ αρχής επιστήθιος φίλος του Νίκου Βαρδινογιάννη.

    Γεννημένος  το 1930, στη Σκιάθο, ο Γιώργος Αλεξανδρίδης σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Το 1962 γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Νίκο Βαρδινογιάννη, που τότε υπηρετούσε ώς μόνιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αμέσως μετά την απόφασή του να αποστρατευτεί και να ξεκινήσει επιχειρηματική δράση, ο Γιώργος Αλεξανδρίδης έσπευσε να τον ακολουθήσει.

    Η αρχή έγινε με τη δημιουργία ενός σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων, στους Καλούς Λιμένες της Νότιας Κρήτης. Όπου και αναπτύχθηκε με δανειακά κεφάλαια το project της εταιρείας ΣΕΚΑ. Έχοντας την στήριξη της πανίσχυρης πετρελαϊκής Mobil, αλλά και τη συνδρομή του Αριστοτέλη Ωνάση ως εγγυητή. Στο πλαίσιο μιας αμφίπλευρης συμφωνίας που έδινε που έδινε τη δυνατότητα στον Έλληνα κροίσο να προμηθεύεται πετρέλαιο για τα πλοία του σε χαμηλότερες τιμές.

    Τον Μάιο του 1970 συστάθηκε η Μotor Oil και τον Νοέμβριο του 1972 άρχισε να λειτουργεί το διυλιστήριο στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε όλα αυτά ο Γιώργος Αλεξανδρίδης ήταν πάντα πλάι στον Νίκο Βαρδινογιάννη, που τον Ιούλιο του 1973 έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, μετά από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 42 ετών… Από την ίδια αιτία θανάτου έφυγαν και άλλα δύο από τα αδέλφια του. Προγενέστερα ο Παύλος και μεταγενέστερα ο Θόδωρος.

    Ο έμπιστος του Βαρδή και οι «ειδικές αποστολές»

    Έτσι όπως ταυτίστηκε με τον Νίκο, ο Γιώργος Αλεξανδρίδης συνδέθηκε άρρηκτα και με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο οποίος πήρε στα χέρια του το τιμόνι της επιχειρηματικής δράσης.  Ήταν μεγάλο το σόκ, αλλά και εξ ίσου μεγάλη η δύναμη της θέλησης για τη συνέχεια.

    Στην πορεία των χρόνων και με ναυαρχίδα τη Μotor Oil ο εμβληματικός ηγέτης κατάφερε να αναπτύξει σε όλο της το εύρος την αποκαλούμενη σήμερα, επιχειρηματική αυτοκρατορία Βαρδινογιάννη. Με τον ίδιο να έχει σε αυτήν, τον καταλυτικό ρόλο του Καίσαρα.

    Για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ο Γιώργος Αλεξανδρίδης ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης. Ιδρυτικό στέλεχος και με παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil σε όλη τη μέχρι τώρα επιχειρηματική της διαδρομή, υπήρξε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Αλλά και επί της ουσίας ένα από τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας, με τα οποία διατηρούσε άριστες σχέσεις.

    Οξυδερκής, ετοιμόλογος και με έντονα ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος, ήταν πέραν των άλλων και ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών».  Ήξερε να χειρίζεται σύνθετες καταστάσεις και δεν ήταν λίγες οι φορές που έδωσε τα διαπιστευτήρια των ικανοτήτων του. Έστω κι αν αυτά δεν έβγαιναν ποτέ, έξω από έναν πολύ στενό πυρήνα που συνέθεταν οι γνωρίζοντες.

    Μαχητικός στις διεκδικήσεις δεν δίσταζε να υψώσει τους τόνους της μπάσας φωνής του, όταν έκρινε ότι οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Χωρίς να εξαιρείται και η ελευθεροστομία.

    Από την άλλη πλευρά και όταν οι καταστάσεις «έκαιγαν» είχε την επικοινωνιακή άνεση να αποφορτίζει τις εντάσεις και να αναζητεί τη μέση λύση.

    Γνώριζε και είχε επικοινωνία με πάρα πολλούς επιχειρηματίες, όπως επίσης και με κατά καιρούς εκπροσώπους της πολιτικής ζωής της τόπου. Που συνήθως δεν τους καλούσε μόνο για καλό, αλλά για να καυτηριάσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, τα κακώς κείμενα που εντόπιζε.

     

    Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης - Γιώργος Αλεξανδρίδης - Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης
    Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης – Γιώργος Αλεξανδρίδης – Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης

     

     

    Η επί κυβερνήσεως Σημίτη απορρόφηση της Πετρόλα (της οικογένειας Λάτση) από τα ΕΛΠΕ, τον βρήκε μετωπικά αντίθετο. Το ίδιο και η επιχειρηματική επιθετικότητα που είχε εκφραστεί στις τράπεζες από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Στην ενδοοικογενειακή ρήξη που είχε δημιουργηθεί με τη σύζυγο του Νίκου Βαρδινογιάννη, λειτούργησε κι εκείνος προς την κατεύθυνση της απόσβεσης των τριβών. Με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, ενώ με τον Σωκράτη Κόκκαλη κυριάρχησε η εύσχημη άποψη της διακριτής απόστασης.

    Οι σκέψεις και η περηφάνεια για την Motor Oil

    Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του συνήθιζε να λέει πώς «πάντα οι εταιρείες πάνε όπου φυσάνε οι άνεμοι των κερδών». Τασσόταν αναφανδόν «κατά της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας» ενώ τον έβρισκαν μετωπικά αντίθετο τα φαινόμενα επίδειξης πλούτου. Όπως έλεγε «δεν είναι μέτρο επιχειρηματικής αξιολόγησης, το πόσο μεγάλο σκάφος έχεις, ή με πόσο ακριβό αυτοκίνητο κυκλοφορείς».

    Ο ίδιος, αναφερόμενος στην πολυετή του παρουσία στον επιχειρηματικό Όμιλο έχει τονίσει:

    «Η υπερηφάνεια που νιώθω για τη Motor Oil πηγάζει από τη σωστή παρουσία της και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Με τη συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο και στην ανάπτυξη της χώρας. Στο εξωτερικό, όλοι την αποκαλούν «η Ελληνική Motor Oil». Απετέλεσε το θεμέλιο ανάπτυξης πλειάδας επιχειρήσεων και τον σχηματισμό του Ομίλου, με στοιχεία και μέτρα υγιούς ανάπτυξης και έκδηλης αγάπης, για εκείνο που ευρύτερα είναι όφελος της Ελλάδας μας. Μεγέθη φόρων, επιβαρύνσεων, παροχών αμέσως/εμμέσως, αυτάρκεια της χώρας σε ενέργεια, και πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο δυναμικό…

    H Διοίκηση της Motor Oil έγκαιρα και άμεσα, προβλεπτικά, δημιούργησε τις συνθήκες ανταποκρινόμενη στη νέα τεχνολογία. Γι’ αυτό και πάντα εθεωρείτο, χωρίς υπερβολή, ένα από τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα διυλιστηριακά συγκροτήματα στην Ευρώπη’’.

    Για τη χρηματιστηριακή διαδρομή της Motor Oil, στην οποία κι εκείνος είχε μια μικρή μετοχική θέση, ήταν απόλυτα ευχαριστημένος. Διότι «με την ακολουθούμενη μερισματική της πολιτική, δεν απογοήτευσε ποτέ τους μετόχους της», όπως επεσήμαινε σε κάθε ευκαιρία.

    Κοινωνική προσφορά για την Σκιάθο

    Αρμονικά συνδυασμένη με την επιχειρηματική ταυτότητα του Γιώργου Αλεξανδρίδη, ήταν και οι πυκνές κοινωφελείς του πρωτοβουλίες, από κοινού με τον γιό του Παράσχο, και με έμφαση στη γενέτειρά του, την Σκιάθο.

    Ο Δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας, τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Με μεγάλη συγκίνηση, θλίψη και τον οφειλόμενο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, αποχαιρετούμε, σήμερα ένα γνήσιο Σκιαθίτη ένα πραγματικό πατριώτη, ένα μεγάλο ευεργέτη. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, αλλά και ως αναγνώριση της εξέχουσας προσωπικότητάς του και της προσφοράς του τεράστιου κοινωνικού του έργου στην τοπική μας κοινωνία, ανακηρύχθηκε ως Επίτιμος Δημότης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020.

     

    Motor Oil

     

    Ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης ήταν πρώτα και πάνω απ΄ όλα προσηλωμένος στην ευεργεσία, αναλάμβανε τα έξοδα νοσηλείας απόρων Σκιαθιτών σώζοντας ζωές.  Για  περισσότερα από 30 χρόνια εξασφάλιζε το γιορτινό τραπέζι σε όλους τους οικονομικά αδύναμους της Σκιάθου, δώριζε χιλιάδες λίτρα καυσίμων για τις ανάγκες των σχολείων, των υπηρεσιών, των εκκλησιών, του κέντρου υγείας, είχε καλύψει την δαπάνη εκπόνησης των μελετών αναστήλωσης του Κάστρου και των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, η προσφορά του ήταν πολυσχιδής, αδιάλειπτη και ανιδιοτελής. Ποτέ δεν ξέχασε ότι ανήκει σε μια πατρίδα και σε μια κοινωνία με τις οποίες οφείλει να μοιράζεται την επιτυχία του. Η έννοια του ήταν πάντα η πατρίδα του, η Σκιάθος και οι ανάγκες των συμπολιτών του. Η Σκιάθος θα είναι για πάντα ευγνωμονούσα».

    Από τη δική της πλευρά η Motor Oil ,αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετάμε τον Γιώργο Π. Αλεξανδρίδη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  Motor Oil . Έναν άνθρωπο που υπήρξε πυλώνας δημιουργίας και ανάπτυξης της Motor Oil, πηγή έμπνευσης και συνοδοιπόρος της διαδρομής της Εταιρείας μας από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της. Ένα λαμπρό μυαλό, μια πηγαία ψυχή, ένα πνεύμα με μοναδική οξύνοια».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης περιγράφει με δικά του λόγια τη γνωριμία με τον Νίκο Βαρδινογιάννη και τα 50 χρόνια στη Motor Oil
    Πέθανε ο Γιώργος Αλεξανδρίδης, στενός συνεργάτης του Βαρδή Βαρδινογιάννη
    Η Motor Oil αποχαιρετά με συγκίνηση τον Γιώργο Αλεξανδρίδη
     



    ΣΧΟΛΙΑ