• Business

  Γιατί θέλει ο Εlon Mask να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο;

  • NewsRoom
  Elon Musk: Πώς κέρδισε 36 δισ. δολάρια σε μία ημέρα - Ένα τρισ. δολάρια η αξία της Tesla

  Έλον Μασκ


  «Εξετάζω την πιθανότητα να βγάλω την Tesla από το Χρηματιστήριο στα 420 δολάρια. Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη”, έγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εlon Mask, στο Τwitter.

  H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), μετά το tweet του Mask, προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η οποία τελικά ήρθη λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών της Τρίτης.

  Να σημειωθεί πως όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Tesla για το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε η παραγωγή του Model 3, οι shorters έχασαν πάνω από 2 δισ. δολάρια μέσα σε δύο μέρες «στα χαρτιά». Ο Musk ανέφερε στο Twitter πως «θα είμαστε πιο ‘ήσυχοι’ και δεν θα προκαλούμε προβλήματα ως ιδιωτική εταιρία. Θα αποφύγουμε την αρνητική προπαγάνδα από τα σορταρίσματα».

  Για ποιους όμως τους λόγους ο Mask θέλει να βγάλει την Τesla από το χρηματιστήριο;

  Σύμφωνα με το  CNBC, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:

  1) Για να κρατήσει μυστικές κάποιες σημαντικές πληροφορίες από τον ανταγωνισμό

  Από τη στιγμή που η Tesla παύσει να είναι εισηγμένη, δεν θα είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στους ανταγωνιστές πλεονέκτημα. Δεν θα είναι υποχρεωμένη, για παράδειγμα, να ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τα κέρδη της ανά τρίμηνο.

  Αντίθετα, τώρα η εταιρεία κάνει τριμηνιαίες αποκαλύψεις σχετικά με τα επίπεδα χρέους, τις αλλαγές προσωπικού, την αποζημίωση των στελεχών, την ποσότητα των αυτοκινήτων που παράγεται και παραδίδεται, τις διάφορες αγωγές που αντιμετωπίζει, τις πρόσφατες αλλαγές προσωπικού και πολλά άλλα.

  2) Τα συμφέροντα της εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα των μετόχων

  Όπως ανέφερε και ο Mask σε επιστολή του, οι ιδιοκτήτες μη εισηγμένων εταιρειών μπορούν να ελέγχουν κάθε λειτουργική απόφαση που λαμβάνουν για την επιχείρηση χωρίς αυτή να συγκρούεται με τις προσδοκίες των μετόχων κάθε τρίμηνο.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε τονίσει επίσης πως το γεγονός ότι η εταιρεία είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, προσθέτει τεράστια πίεση στη λήψη αποφάσεων που μπορεί να είναι σωστές για το ένα τρίμηνο όχι όμως μακροπρόθεσμα.

  3) Η τιμή της μετοχής

  Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε κατά 8% αμέσως μετά το tweet του Mask λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από την είδηση της αγοράς μεριδίου μετοχών από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας. Λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και τελικώς η μετοχή της Tesla έκλεισε με άλμα 10,99% στα 379,57 δολάρια.

  Με την τιμή των μετοχών της πάνω από το επίπεδο των 360 δολαρίων, η Tesla είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει υποχρεώσεις περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές αντί μετρητών.

  Είναι όμως εφικτό η Tesla να βγει από το ταμπλό; 

  Σύμφωνα με το CNBC, o Mask διαθέτει ήδη περίπου το 20% της Tesla. Θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει άλλους μετόχους. Πολλοί εκτιμούν πως δύσκολα οι επενδυτές θα πειστούν να αφήσουν τη μετοχή της Tesla, ωστόσο επειδή δεν θα μπορούν να επενδύσουν σε μια ιδιωτική εταιρεία θα αναγκαστούν να πουλήσουν. Πολλοί δεν θα το θέλουν αυτό, και σίγουρα όχι με ένα premium 16%.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Tesla – Την έξοδο από τη Wall Street εξετάζει ο Musk!

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ανεπίδεκτο το αφεντικό της Tesla: Η νέα ανάρτηση-σοκ με τον Χίτλερ στο Twitter!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Elon Musk: Η «συγγνώμη» που «εκτόξευσε» τη μετοχή της Tesla  ΣΧΟΛΙΑ