• Business

    Γιατί ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έδωσε 850.000 ευρώ για να αγοράσει  μετοχές της Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Ονομαστικές μετοχές της Μυτιληναίος αξίας κοντά στα 850.000 ευρώ απέκτησε μέσα σε διάστημα τριών μόλις ημερών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Ειδικότερα, στις 5 Οκτωβρίου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προχώρησε στην αγορά 30.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Μυτιληναίος, συνολικής αξίας 133.155,97 ευρώ, ενώ στις 7 Οκτωβρίου προχώρησε στην αγορά άλλων 150.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 708.302,28 ευρώ. Αθροιστικά, με τις δύο αυτές κινήσεις ο Ευάγγελος Μυτιληναίος απέκτησε 180.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, συνολικής αξίας 841.458,25 ευρώ.

    Προφανώς, οι κινήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι τυχαίες: κάτι έχει στο μυαλό του ο έμπειρος επιχειρηματίας. Αλλά τι;

    Μάλλον την εξήγηση θα πρέπει να την αναζητήσουμε στην πρόσφατη απόφαση της Euroxx να αναβαθμίσει την τιμή-στόχο της Μυτιληναίος από τα 7 ευρώ στα 8,40 ευρώ, αξιολογώντας θετικά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της ΔΕΗ για το τιμολόγιο ενέργειας της εταιρείας.

    Πρόκειται για μία συμφωνία με την οποία έληξε μία διαμάχη χρόνων μεταξύ των δύο πλευρών, και με την οποία, κατά την εκτίμηση της Euroxx, βελτιώνονται οι προοπτικές της Μυτιληναίος για την κερδοφορία της, αλλά και για την αποτίμηση της μετοχής της. Έτσι, η Euroxx «βλέπει» πλέον το EBITDA του ομίλου Μυτιληναίου αυξημένο κατά 16% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, στα 233 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, στα 56 εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr, τα οφέλη της συμφωνίας για τον είναι σημαντικά για την Αλουμίνιον, καθώς η διασφάλιση ενός σταθερού τιμολογίου από τη ΔΕΗ της δίνει πλέον τη δυνατότητα να χαράξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και το πλάνο της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ακόμη και σε περίπτωση που η αγορά αλουμινίου αντιμετωπίσει δυσκολίες. Άλλωστε η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή της, οπότε έχοντας επιτύχει να το διατηρεί σε σταθερά επίπεδα μπορεί πλέον να ισχυροποιήσει τη θέση της στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    Από την άλλη, η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την άμεση καταβολή από την πλευρά του ομίλου Μυτιληναίος ποσού 100 εκατ. ευρώ, άτοκα,  στη ΔΕΗ. Παράλληλα, προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού  έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος, ενώ θετικός είναι για τη ΔΕΗ και ο όρος της συμφωνίας που αναφέρει ότι σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, η ίδια θα λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

    Επίσης αξίζει να τονισθεί ότι : 

    To διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου 2016 o επιχειρηματίας πραγματοποίησε αγορά 185.000 μετοχών της εταιρείας Μυτιληναίος Α.Ε. δαπανώντας το ποσό των 747.369 ευρώ ή 4,03 ευρώ ανά μετοχή.

    Επίσης το ίδιο περίπου διάστημα αλλά και λίγο νωρίτερα – από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 – η ασφαλιστική εταιρεία Eurolife, πραγματοποίησε αγορές 272.785 μετοχών της Μυτιληναίος αξίας 1.039.659 ευρώ ή 3,81 ευρώ ανά μετοχή.

    Η Eurolife ανήκε στην Εurobank, αλλά πουλήθηκε εντός του 2016 στο επενδυτικό κεφάλαιο Fairfax του καναδού επενδυτή Prem Watsa, το οποίο επίσης είναι εκ των βασικών μετόχων της Μυτιληναίος (και της Eurobank).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tha-ine-o-giorgos-chatzinikolaou-o-neos-proedros-tis-trapezas-pireos/80529

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/afta-ine-ta-21-spitia-pou-vgazi-tora-eforia-sto-plistiriasmo-spiti-stin-mikono-96000-evro/80767

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ