• Business

    Γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης φεύγει από την Ελλάδα

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Την πέταξε τη… βόμβα ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Intralot, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας: η Intralot εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών και να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα εκτός Ελλάδος, εκφράζοντας την ενόχλησή της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εταιρεία εντός των συνόρων της χώρας μας.

    “Είναι κάτι που δεν επιθυμούμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Intralot στην Ελλάδα θα μας αναγκάσει να το πράξουμε”, ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Σωκράτης Κόκκαλης, προαναγγέλλοντας την… ηρωική έξοδο της εταιρείας από την Ελλάδα, με πιθανή είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

    Μία έξοδο πάντως που, πέρα από το τι μπορεί να σημαίνει για τους εργαζομένους στην επιχείρηση και τα μηνύματα που θα έστελνε στο εξωτερικό μία τέτοια κίνηση για την ελληνική οικονομία, οπωσδήποτε έχει λογική, από τη στιγμή που η Intralot πλέον πραγματοποιεί το 95% των πωλήσεών της εκτός Ελλάδας, έχοντας ισχυρή διεθνή παρουσία σε 32 χώρες.

    Όμως και πάλι: ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, ο Σωκράτης Κόκκαλης πολύ δύσκολα θα έπαιρνε την απόφαση να… ξενιτευτεί το “παιδί” του, η Intralot, αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο ασφυκτική, με τη φορολογία να κινείται σε εξωφρενικά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει απαξιωθεί διεθνώς. Πάντα ο πρόεδρος της εταιρείας έλεγε πως μία επιχείρηση η οποία γεννήθηκε και “μεγάλωσε” στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως έδρα της την Ελλάδα.

    Ωστόσο, στην απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη φαίνεται πως βαραίνει σημαντικά η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει η Intralot στην Ελλάδα. “Στην Ελλάδα δε μας δίνουν σημασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για απουσία κρατικής στήριξης στην εγχώρια βιομηχανία, ενώ άφησε αιχμές κατά των ΜΜΕ που αποκαλούσαν παλιότερα “εθνικούς προμηθευτές” την Intralot, υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα ΜΜΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

    Αυτό που ενοχλεί τον Σωκράτη Κόκκαλη, και δεν το κρύβει, είναι ότι η Intralot αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους παρόχους τεχνολογίας. Και είναι τελικά αυτή η πικρία του προέδρου της εταιρείας, σε συνδυασμό βέβαια με τις ανυπόφορες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, που κατά τα φαινόμενα ωθεί τον Σωκράτη Κόκκαλη στο δρόμο που χάραξαν ήδη άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Coca Cola και η Βιοχάλκο, και δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά κίνητρα για να σταματήσει αυτή η “έξοδος” μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από την… οικονομική κόλαση της Ελλάδας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει το 4ο Μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μυστικό για να βγούμε στις αγορές (που μάλλον είναι απίθανο)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη κόντρα για τα media. Τι συμβαίνει με Σαββίδη, Μαρινάκη και Αλαφούζο; Όλη η αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ