• Οικονομία

    Πληρωμή φόρων με κάρτα: Πώς θα γίνεται. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

    • NewsRoom
    taxis


    Την πληρωμή φόρων μέσω κάρτας απευθείας στο Taxis, εγκαινιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω τις ειδικής εφαρμογής η οποία αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις οφειλές τους μέσω λογαριασμού ηλεκτρονικούς τραπεζικής (e-banking) χρησιμοποιώντας κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως γινόταν έως σήμερα –πολύ περισσότερο δεν να μεταβούν στο γκισέ των τραπεζών.

    Το όφελος για τους φορολογούμενους είναι ότι, εκτός από το ότι απλοποιείται η διαδικασία, δεν θα επιβαρύνονται με τη χρέωση που επιβάλλουν οι τράπεζες για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο στο κατάστημα.

    Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να αξιοποιούν τα προγράμματα άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικής κάρτας.

    Η πληρωμή θα πραγματοποιείται μέσω της υπηρεσίας, “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση” του TAXISnet, στη διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε., www.aade.gr.

    Με τη νέα παρεχόμενη υπηρεσία, είναι δυνατή η πληρωμή πολλών οφειλών σε μία συναλλαγή, και με την επιτυχή ολοκλήρωσή της, οι οφειλές πιστώνονται άμεσα.

    Η εγκύκλιος ΠΟΛ.1071/2018 της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

    1. Η πληρωμή των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ ατομικών οφειλών (φυσικών και μη προσώπων) δύναται να διενεργείται με τη χρήση καρτών πληρωμών, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet στη διαδικτυακή πύλη της ΑΑΔΕ. Ο χρήστης επιλέγει την οφειλή ή τις οφειλές που επιθυμεί να πληρώσει και προσδιορίζει το ακριβές ποσό καταβολής για αυτές.

    2. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο διαδικτυακό περιβάλλον της ΔΙΑΣ ΑΕ. Η ΑΑΔΕ δεν διατηρεί πρόσβαση σε στοιχεία της κάρτας, όπως τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό ασφάλειάς της.

    3. Αυτή η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Πού στοχεύει η ΑΑΔΕ

    Στόχος μεταξύ άλλων της φορολογικής αρχής, εκτός από τη διευκόλυνση των πολιτών, είναι να ελέγξει και τις χρεώσεις προμηθειών, οι οποίες επιβάλλονται στα γκισέ των τραπεζών προς τους φορογούμενους για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων.

    Θυμίζουμε μάλιστα ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή της αναφορικά με την πληρωμή μέσω κάρτών στις τράπεζες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, η ΑΑΔΕ ανέφερε ότι αποτελεί στόχευσή της η στροφή των φορολογουμένων προς τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και του διαδικτύου, ως μέσο μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Πληρωμή βεβαιωμένων αρρύθμιστων οφειλών

    Πάντως, όπως διευκρίνισε σχετικά η Αρχή μέσω της πληρωμής με κάρτες θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν βεβαιωμένες αρρύθμιστες οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων. Η διαδικασία της πληρωμής θα υλοποιείται μέσω της ενότητας «προσωποποιημένη πληροφόρηση», η οποία εντάσσεται στην πλατφόρμα λειτουργίας του ΤΑΧΙS. Σημειώνεται ότι μέσα από την εφαρμογή, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες συναλλαγές, οι οποίες θα πιστώνονται άμεσα μετά την ολοκλήρωσή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ