• Οικονομία

    Σαφάρι της ΑΑΔΕ στο Διαδίκτυο: Θα ψάχνει φοροφυγάδες μέσω Facebook και social media

    • NewsRoom
    φεισμπουκ


    Έρευνες μέσω του Facebook και του γενικότερα του διαδικτύου για να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακολουθώντας την εμπειρία ελεγκτικών αρχών άλλων κρατών, όπως η Ιταλία. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την στελέχωση ειδικής υπηρεσίας, που θα ερευνά στο Facebook και άλλα social media, στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

    Η αρχή έχει γίνει ήδη με ενοικιάσεις κατοικιών μέσω AirBNB, αλλά και διαδικτυακές πωλήσεις από ιδιώτες που δεν έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία. Μελλοντικά, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, μπορεί να γίνεται αναζήτηση οφειλετών που δηλώνουν ελάχιστα, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται να ζουν πλουσιοπάροχα δημοσιεύοντας φωτογραφίες από ταξίδια, δεξιώσεις , σκάφη αναψυχής κ.α.

    Το σχέδιο αποκάλυψε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο Αthens Tax Forum του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ενώ αναφέρθηκε επίσης και σε αλλαγές που σχεδιάζονται στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών των φορολογούμενων. Όπως είπε, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να γίνεται «μερική και προοδευτική» αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, σε όσους οφειλέτες τηρούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: Έρχεται διάταξη για τη μερική αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αirbnb: Πόσα βγάζουν κατά μέσο όρο οι Έλληνες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Taxisnet: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ