• Business

    Γιατί ο Mr Jumbo, Απόστολος Βακάκης, δεν πάει σε κανένα επενδυτικό roadshow

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Πάντα αιρετικός ο Mr Jumbo Απόστολος Βακάκης. Δεν μπαίνει σε «καλούπια» ούτε και συνηθίζει να ακολουθεί πιστά κάποια κατευθυντήρια γραμμή. Αν δεν την έχει χαράξει ο ίδιος…

    Στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο των ελληνικών εταιρειών, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο, υπό την υψηλή εποπτεία της Morgan Stanley, o αλεξανδρινής καταγωγής 68χρονος επιχειρηματίας… λάμπει δια της απουσίας του.

    Αν και η Jumbo διαθέτει  χρηματιστηριακή αξία 2 δισ. ευρώ, έχει πολλά ξένα funds στο μετοχολόγιό της, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 25 μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρείες του επιφανέστερου των δεικτών FTSE, εν τούτοις δεν βρίσκεται στο Greek Investment Conference.

    Η φαινομενική αυτή έκπληξη, δεν συνιστά έκπληξη για τους γνωρίζοντες. Γιατί ο Απόστολος Βακάκης δεν πατά ποτέ το πόδι του σε roadshows. Των οποίων ο επικοινωνιακός θόρυβος είναι κατά κανόνα αντιστρόφως ανάλογος με τα φτωχά επενδυτικά αποτελέσματα που έχουν οι κυλιόμενες παρουσιάσεις.

    Όσοι είναι σε θέση να πληροφορούνται τις εξηγήσεις που δίνει ο αντισυμβατικός ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, αναφέρουν το σε αδρές γραμμές σκεπτικό του: Να πάω σε roadshow και να κάνω τι; Αφού όσα fund είναι εκεί, τα έχω εγώ έξω από την πόρτα του γραφείου μου. Όποιοι με θέλουν, με βρίσκουν…

    Τόσο απλά και με τόση σαφήνεια, ο… Σόιμπλε του επιχειρείν όπως τον έχει αποκαλέσει τραπεζικός παράγοντας (λόγω της σκληρής πολιτικής που ακολουθεί)  έρχεται να αποδομήσει το πρωτίστως επικοινωνιακό «οικοδόμημα» των roadshows.

    Με νοοτροπία «μοναχικού λύκου»

    Γενικότερα βέβαια ο Απόστολος Βακάκης έχει τη νοοτροπία του «μοναχικού λύκου» αφού φροντίζει δια ροπάλου να απέχει και τα λογής- λογής event, που καλύπτονται και από επιχειρηματικό επίχρισμα. Όπως είναι για παράδειγμα οι βραβεύσεις για τον καλύτερο επιχειρηματία, την καλύτερη εταιρεία κι άλλα πολλά καλύτερα.

    Αλλά και με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων η «χημεία» στις συναντήσεις τους δεν είναι πάντα καλή. Ορισμένοι μάλιστα έχουν ακούσει να τους λέει, όταν ολοκληρώνεται ο ευρύτερος κύκλος των παρουσιάσεων: Δεν πιστεύω να πιστεύετε αυτά που σας είπα… Θεούλης. Μια κατηγορία μόνος του.

    Εν αντιθέσει με όλα αυτά ο Απόστολος Βακάκης είναι κανόνα δεκτικός και ανταποκρίνεται στα καλέσματα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, όπου και δίνει κάθε φορά το επιχειρηματικό στίγμα της Jumbo. To ίδιο συμβαίνει και με τις γενικές συνελεύσεις, που προ πανδημίας τις έκανε στο ευρύχωρο γραφείο του, μέσα στο ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο με κεραμοσκεπή, επί της οδού Κύπρου στο Μοσχάτο. Ένα κτήριο που από παλιό βυρσοδεψείο έχει ανακαινιστεί με μοναδική αρχιτεκτονική αρτιότητα και λειτουργεί ως διοικητική έδρα της Jumbo. Με την  Ελληνική σημαία να κυματίζει στην είσοδο, στηριζόμενη σε έναν πολύ ψηλό μεταλλικό ιστό…

    Μετά από τις περσινές πωλήσεις ο Mr Jumbo έχει περιορίσει το ποσοστό συμμετοχής του στην αποκαλούμενη βιομηχανία της χαράς, στο 19,36%.  Αν μόνο αυτά είναι τα πραγματικά ποσοστά του και δεν υπάρχουν άλλες «δορυφορικές» διασυνδέσεις, τότε σαφώς και θα αισθάνεται ασφαλής απέναντι στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος «μαύρος ιππότης» που θα θελήσει επιθετικά να πάρει τον έλεγχο της εισηγμένης.

    Οι όχι πάντα καλές  σχέσεις με τους ξένους επενδυτές

    Με τους ξένους επενδυτές, που εκτιμάται ότι ως σύνολο κατέχουν περί το 65% της Jumbo (ανάμεσά τους η Fidelity με 10% και η Capital Group 5%) οι σχέσεις Βακάκη δεν είναι πάντα μέλι γάλα. Τουλάχιστον στα προηγούμενα χρόνια του ζητούσαν περισσότερα μερίσματα και αξιοποίηση του μεγάλου εταιρικού αποθέματος σε μετρητά, τα οποία στο πρώτο εφετινό εξάμηνο ήταν 721,1 εκατ. ευρώ.

    Επί σειρά ετών η ιδιότυπη αμφισβήτηση Βακάκη εξαντλείται με τα μεγάλα (μειοψηφικά)  ποσοστά που παίρνει το «όχι» στις εκάστοτε διαδικασίες εκλογής νέων μελών στο Δ.Σ.

     Προ πενταετίας  για πρώτη και μοναδική φορά, ο Απόστολος Βακάκης πήρε θέση απέναντι στους αμφισβητίες της επιχειρηματικής στρατηγικής του. Κυρίως ξένους «παίκτες», για τους οποίους είπε ανάμεσα στα άλλα: «Μπορεί κάποιοι να θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου, αλλά δεν είναι εύκολο… Από την άνεση του γραφείου τους (στη Νέα Υόρκη) με θέα στο ποταμό Χάντσον,  διατυπώνουν μομφές για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναπτύσσεται γρηγορότερα. Έχουν δικαίωμα, βέβαια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, γιατί έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία. Όμως υποτιμούν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια δεν είναι περίπατος στο πάρκο, είναι μία έρημος μέσα στην οποία καλούμαστε να πορευτούμε…».

    Ο ίδιος έσπευσε να  συμπληρώσει ότι: « Έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή. Όσο, όμως ηγούμαι της εταιρείας, η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Η Jumbo θα παραμείνει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία. Επιζητούμε την ανάπτυξη, αλλά όχι τη γιγάντωση . Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες, ούτε σε πολιτικές που μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ευχάριστες, αλλά απέχουν από το να είναι βιώσιμες».

    Η έλευση της πανδημίας που ήρθε να δικαιώσει τις «συντηρητικές» θέσεις Βακάκη,  αν και το «κίνημα» των επικριτών συνεχίζει να υφίσταται. Όπως έχει πει ο ίδιος στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχει όμως πολυφωνία καθώς στις γενικές συνελεύσεις ακούγονται όλες οι απόψεις.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μερίσματα η Jumbo κάνει εφέτος ρεκόρ διανομών καθώς φτάνουν στα 157,1 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τα 0,385 ευρώ ανά μετοχή που θα δοθούν στις 15 Δεκεμβρίου.  Το «χαρτί» έκλεισε χθες στα 14,89 ευρώ και είναι 18,2% πάνω από την αρχή του έτους.

    Η Jumbo ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή της διαδρομή τον Ιούλιο του 1997 από τη χαλαρότερων προϋποθέσεων Παράλληλη Αγορά. Μπήκε στο «ναό» του χρήματος με αποτίμηση αποτίμηση…14,9 εκατ. ευρώ. Και τώρα, έπειτα από 25 χρόνια η χρηματιστηριακή της αξίας είναι 134 φορές μεγαλύτερη. Χωρίς να χρειαστεί να τρέξει ο Απόστολος Βακάκης σε κανένα roadshow..

    Διαβάστε επίσης:

    Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 11% στο 10μηνο

    Απόστολος Βακάκης: Αγάπες και λουλούδια για τους… μετόχους της Jumbo – Στα 157,1 εκατ. το εφετινό ρεκόρ μερισμάτων

    Η «αριστοκρατία» των μερισμάτων: Ποιοι βασικοί μέτοχοι έχουν λάβει τα πιο πολλά από τις διανομές των 2,26 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ