• Business

    Απόστολος Βακάκης: Αγάπες και λουλούδια για τους… μετόχους της Jumbo – Στα 157,1 εκατ. το εφετινό ρεκόρ μερισμάτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Ανήκουν στο παρελθόν οι γκρίνιες των μετόχων μειοψηφίας της Jumbo, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν από τον Απόστολο Βακάκη να αυξήσει τα μερίσματα. Διότι καιρό τώρα ο αλεξανδρινής καταγωγής, 68χρονος επιχειρηματίας, δείχνει να έχει γίνει ένας…άλλος.

    Ιδιαίτερα γαλαντόμος και ανοιχτοχέρης. Καθότι είναι όλο… αγάπες και λουλούδια για τους μετόχους της εισηγμένης «βιομηχανίας της χαράς». Τουλάχιστον έτσι μεταφράζεται το γεγονός οτι τους στέλνει…ταμείο, για τρίτη φορά στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Με το σύνολο των χρηματικών διανομών να διαμορφώνεται στα 157,149 εκατ. ευρώ. Επίπεδο ρεκόρ στην 25χρόνη χρηματιστηριακή ιστορία της Jumbo.

    Το ξεκίνημα έγινε τον Ιανουάριο, όταν και μοιράστηκαν 52.383.007 ευρώ. Δηλαδή 0,385 ευρώ πρό φόρου, που είναι 5% για όσους εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις. Ιδιώτες  Έλληνες επενδυτές στη συντριπτική τους πλειονότητα.

    Τον περασμένο Ιούνιο, επαναλήφθηκε ακριβώς η ίδια χρηματική παροχή προς τους μετόχους. Αυτό θα συμβεί και τώρα, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου θα μοιραστούν εκ νέου 0,385 ευρώ ανά μετοχή, πρo της φορολογίας.

    Η record date της νέας διανομής ( ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων) είναι η 12η Δεκεμβρίου, ενώ από τις 9 Δεκεμβρίου η μετοχή θα πάψει να ενσωματώνει το δικαίωμα στο μέρισμα.

    Δεδηλωμένος συλλέκτης… μετρητών και συντηρητικός μέχρι πεσιμισμού στις εκάστοτε θορυβώδεις παρεμβάσεις του, ο Απόστολος Βακάκης υποστήριζε τον περασμένο Μάιο πως « η τέλεια καταιγίδα μόλις αρχίζει» στο επιχειρηματικό σκηνικό. Προσθέτοντας καυστικά «ο θεός να βοηθήσει όποιον αγνοήσει τα σήματα»… Τουτέστιν το άλμα στα μεταφορικά κόστη, το μπαράζ ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, την απίσχναση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις εν γένει αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι τουλάχιστον για τους μετόχους της Jumbo δεν απαιτείται η εξ ύψους βοήθεια, αφού υπάρχει ως οικονομικός αρωγός ο Βακάκης. Ο οποίος ανέφερε προ πενταμήνου ότι « η στρατηγική μας βασίζεται στο ότι τη μετοχή την έχει κάποιος για πάντα, απολαμβάνοντας γενναιόδωρη μερισματική πολιτική». Επαναλαμβάνοντας μια δική του, σαρκαστική θεώρηση, από το παρελθόν:  «Εταιρεία που δεν δίνει μέρισμα είναι σαν μια κότα που δεν κάνει αυγά. Οπότε στην περίπτωση αυτή βάζεις την κοτούλα στο φούρνο με πατατούλες και το απολαμβάνεις κιόλας…»

    Τα «χρυσά» κέρδη στην 3ετία της πανδημίας

    Στην τριετία της πανδημίας και παρά τη ρητορική Βακάκη για «χαμένες χρονιές» η Jumbo έχει βγάλει «χρυσά» καθαρά κέρδη 433,8 εκατ. ευρώ. Από τις ετήσιες χρήσεις του 2020 και του 2021, και το εφετινό πρώτο εξάμηνο. Στο ίδιο αυτό διάστημα τα διανεμηθέντα μερίσματα θα φτάσουν στα 384,3 εκατ. ευρώ. Αφού πέρσι δόθηκαν 104,8 εκατ. και πρόπερσι 122,04 εκατ. ευρώ.

    Προγενέστερα βέβαια η μερισματική πολιτική Βακάκη ήταν σαφώς πιο σφιχτή. Τα μερίσματα του 2017 ήταν 49 εκατ. ευρώ και το 2018 ανέβηκαν στα 53,1 εκατ. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Απόστολος Βακάκης έλεγε στη γενική συνέλευση των μετόχων: « Είναι λογικό και φαντάζει δίκαιο να μου ζητάτε να αυξήσω το μέρισμα από τη στιγμή που η εταιρεία παράγει κέρδη και έχει σημαντικά ταμιακά διαθέσιμα. Όμως, αυτό δεν μπορώ να το πράξω τώρα πριν ακόμα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα ετήσια οικονομικά μεγέθη της Jumbo».  Εν τέλει μέσα στο 2019 οι χρηματικές διανομές ανέβηκαν στα 63,9 εκατ. ευρώ.

    Αυξήσεις από 50% – 184% στις χρηματικές διανομές

    Το συνολικό ποσό των εφετινών μερισμάτων είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και …184% πιο πάνω σε σχέση με το μέσο όρο των διανομών της τριετίας 2017-2019.

    Με την τρίτη κατά σειράν εφετινή διανομή οι μέτοχοι της Jumbo θα φτάσουν να πάρουν συνολικό μέρισμα 1,155 ευρώ ανα μετοχή ή 1,09725 ευρώ καθαρό μετά από φόρους. Αν δηλαδή κάποιος αγόρασε μετοχές στα τέλη της περσινής χρονιάς, όταν η τιμή ήταν στα 12,60 ευρώ, η καθαρή μερισματική απόδοση ανέρχεται στο …8,7%. Ούτε ομόλογο να ήταν.

    Το «χαρτί» βεβαίως προσφέρει και υπεραξίες αφού η χθεσινή τιμή κλεισίματος στα 13,82 ευρώ είναι 9,7% πάνω από την αρχή του έτους.

    Η γενναιοδωρία Βακάκη προς τους μετόχους, δείχνει από τη μια πλευρά ότι μάλλον ανησυχεί λιγότερο από ότι λέει για τις μελλοντικές οικονομικές ροές της Jumbo. Από την άλλη όμως οι ενισχυμένες χρηματικές διανομές λειτουργούν και ώς συνεκτικός κρίκος στις τάξεις του μετοχολογίου και ειδικά για  τα ξένα  funds. Τα οποία κατά καιρούς τον επικρίνουν που δεν εκμεταλλεύεται τη δύναμη των μετρητών που έχει η εταιρεία στο ταμείο της.

    Στα τέλη του πρώτο εφετινού εξαμήνου το σύνολο των ταμειακών της  Jumbo ήταν 721,1 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2021 είχαν εκτοξευτεί στα 838,1 εκατ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα όμως πληρώθηκαν μερίσματα 104,76 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το τωρινό ταμείο της εισηγμένης είναι κατά 435,5 εκατ. ευρώ πλεονασματικό, αν αφαιρεθούν τα τραπεζικά δάνεια και οι υποχρεώσεις των μισθώσεων.

    Μερίδιο βεβαίως στα αυξημένα μερίσματα έχει και  ο ίδιος ο Απόστολος Βακάκης, αφού κατέχει το 19,36%. Ποσοστό μάλλον λιγοστό για βασικό μέτοχο. Καθώς είναι το τρίτο μικρότερο ανάμεσα στις 60 εταιρείες του Γενικού Δείκτη. Πίσω από την ΕΧΑΕ και την Alpha Bank

    Όπως και να ‘χει βάσει του ποσοστού του ο Απόστολος Βακάκης θα εισπράξει εφέτος από μερίσματα 30,4 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 126,7 εκατ. ευρώ περίπου, θα πάνε σε όλους τους άλλους μετόχους. Με πρώτη τη Fidelity που μείωσε τη συμμετοχή της από το 11,60% στο 9,99%, και δεύτερο το Capital Group που κατέχει λίγο πάνω από το 5%.

    Διαβάστε επίσης:

    JUMBO: Εγκρίθηκε η καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής 0,385 ευρώ ανά μετοχή

    Jumbo: Αυξημένες κατά 11% οι πωλήσεις στο 9μηνο – Nέο υπερ-κατάστημα στη Ρουμανία το Νοέμβριο

    Pepco: Πρεμιέρα στην Ελλάδα για τον ανταγωνιστή του Jumbo



    ΣΧΟΛΙΑ