• Business

    Γιατί οι τράπεζες θα πρέπει να φοβούνται την Amazon

    • NewsRoom

    Amazon CEO, Jeff Bezos


    Οι αναλυτές προβλέπουν εδώ και χρόνια ότι η Amazon θα μπει στον τραπεζικό κλάδο. Τον Μάρτιο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο γίγαντας της διαδικτυακής λιανικής βρισκόταν σε συνομιλίες με τη JPMorgan για το ενδεχόμενο να αρχίσει να διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε πελάτες. Τώρα, φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν έναν πραγματικό λόγο να φοβούνται ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

    Μια έρευνα γνώμης της Bain & Company με τη συμμετοχή 6.000 ανθρώπων, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται την Amazon περισσότερο από ότι τις τράπεζές τους: Το 65% των πελατών της Amazon Prime δήλωσαν ότι θα επεδίωκαν να αποκτήσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό με την Amazon (συγκεκριμένα, έναν δωρεάν λογαριασμό με επιτόκιο 2%), ενώ το 43% των μη πελατών της υπηρεσίας Prime και το 37% των μη πελατών της Amazon απάντησαν το ίδιο.

    Φυσικά, για να εισέλθει στον τραπεζικό κλάδο, η Amazon θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν βρει μπροστά τους άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης στο παρελθόν. Ένας τρόπος για να υπερβεί τα ρυθμιστικά εμπόδια ίσως θα ήταν να αγοράσει μια μικρότερη τράπεζα και να την επεκτείνει. Και αυτό γιατί οι νόμοι έχουν εδώ και καιρό διαχωρίσει τις τραπεζικές δραστηριότητες από άλλους εμπορικούς τομείς για μια σειρά λόγων που κυμαίνονται από τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων μέχρι την άσκηση πίεσης από υπάρχοντες «παίκτες» της τραπεζικής αγοράς.

    Για παράδειγμα, η Walmart αποπειράθηκε να εισέλθει στον τραπεζικό τομέα το 2005, αλλά κάποιοι παράγοντες της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας τη μπλόκαραν. Πέρυσι, ο οικονομολόγος του NYU Lawrence J. White υποστήριξε, μιλώντας στο Fortune, ότι ήταν καιρός πλέον να επιτραπεί στη Walmart και σε άλλους εμπορικούς γίγαντες να εισέλθουν στον τραπεζικό κλάδο.

    Σε κάθε περίπτωση, η Amazon επιτρέπει ήδη πολλές από τις μικρότερες εργασίες που σχετίζονται με την τραπεζική, από την καταβολή χρημάτων σε φίλους μέχρι την αποταμίευση μετρητών, μέσω συναλλαγών που δεν απαιτούν άδεια, όπως οι Amazon Gift Cards ή η υπηρεσία Amazon Cash. Αν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, μπορείτε να πάρετε δάνειο από την Amazon, η οποία έχει ήδη δανείσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματίες.

    Και στο μέλλον ίσως δούμε ακόμα περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες. «Το πιο πιθανό είναι η τεχνολογία να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα πράγματα που θεωρούμε σήμερα ως κομμάτι της τραπεζικής θα μπορούν να γίνονται έξω από τις τράπεζες», δήλωσε στο Bankrate ο Aaron Klein, διευθυντής πολιτικής του Κέντρου Κανονισμών και Αγορών στο Ινστιτούτο Brookings.

    Πηγή: fortune.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: 3.000 καταστήματα χωρίς ταμεία από την Amazon

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Jeff Bezos και ο Warren Buffett ποντάρουν σε μια «ελεύθερη» αγορά 250 δισ. δολαρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ασταμάτητος ο Τζεφ Μπέζος: Κερδίζει 11 εκατ. την ώρα!



    ΣΧΟΛΙΑ